Melanie har ulovlig peberspray i tasken: Kan godt forstå at det er et problem

Trods kritik i flere høringssvar kan man i det nye år købe en peberspray til hjemmet. Melanie Birkbak går allerede med en peberspray i tasken

Da Ekstra Bladet tidligere mødte Melanie Birkbak, havde hun en hårspray i tasken. I dag går hun med en peberspray. Foto: Kenneth Meyer
Da Ekstra Bladet tidligere mødte Melanie Birkbak, havde hun en hårspray i tasken. I dag går hun med en peberspray. Foto: Kenneth Meyer

Mange års diskussion er afgjort. Det skal være lovligt for helt almindelige danskere at eje en peberspray.

Allerede i starten af det nye år kan man derfor gå til en våbenhandler og købe sig en peberspray, som man kan have stående i hjemmet.

I august talte Ekstra Bladet med 17-årige Melanie Birkbak, der havde en hårspray liggende i tasken, som hun kunne bruge i stedet for en peberspray, hvis hun blev overfaldet.

Se også: Melanie bruger hårspray til selvforsvar: - Her er ikke trygt for piger

Hun har nu anskaffet sig en rigtig peberspray, og selvom det ikke er lovligt at have den på sig i offentligheden, så er hun glad for, at der kommer en lempelse i lovgivningen. Alligevel kan hun godt forstå de problematikker, som der kan være ved at gøre peberspray mere tilgængeligt.

- Jeg synes, det er en god idé, men samtidig kan det ende i de forkerte hænder, for der er jo nogen, som ikke vil bruge det til at forsvare sig selv.

- Jeg ved, at der er mange kvinder, som går med det, selvom det egentlig er ulovligt. Der er jo en risiko ved at gå med det, men man bliver også bare nødt til at kunne beskytte sig selv på en eller anden måde.

Man skal passe på
Bryder man loven og går med en peberspray i offentligheden, så skal man ifølge formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, være opmærksom på, at det kan eskalere situationen, hvis man vil forsvare sig mod en potentiel gerningsmand.

- Jeg bebrejder ikke nogen noget, jeg siger bare, at hvis man bruger peberspray mod en potentiel gerningsmand, og man ikke rammer gerningsmanden, så er der altså en risiko for, at han reagerer voldsommere, end han ellers havde tænkt sig at gøre, siger Claus Oxfeldt.

Melanie vælger alligevel at have sin peberspray med sig, fordi hun føler sig mere tryg med den. Hun er overbevist om, at en peberspray også ville være gavnlig at have i hjemmet under et hjemmerøveri.

- Det tror jeg helt bestemt. En peberspray skader selvfølgelig også, men den er jo meget mild i forhold til at blive stukket med en kniv, siger hun.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Dansk Folkeparti: - Vi skal ikke have amerikanske tilstande

Dansk Folkeparti har i flere år kæmpet for en lempelse i våbenloven, som skulle gøre det muligt for almindelige danskere at erhverve sig en peberspray. Foto: Jens Dresling
Dansk Folkeparti har i flere år kæmpet for en lempelse i våbenloven, som skulle gøre det muligt for almindelige danskere at erhverve sig en peberspray. Foto: Jens Dresling
 

Lovforslaget mødte kritik i flere høringssvar fra blandt andre Politiforbundet og Det Kriminalpræventive Råd, men fik altså alligevel politisk opbakning nok til at blive vedtaget.

Se også: Nu bliver peberspray tilladt: Her kan du købe dem

Potentielt farligt
Politiforbundet udtrykte kritik af lovforslaget i deres høringssvar, fordi de blandt andet mener, at det kan være med til at eskalere farlige situationer for de danske betjente.

- I forhold til vores magtanvendelse, så skal vi stå foran endnu flere potentielle gerningsmænd med peberspray.

- Vi skal altid tænke på egen sikkerhed, og hvis vi bliver pacificeret med peberspray, så er det jo en voldsom situation, vi lige pludselig kan stå i, siger Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt til Ekstra Bladet.

Han mener ikke, at det kun er de danske betjente, som er potentielt udsatte.

- Bekymringen går jo også i retning af borgerne. At det måske er en falsk tryghed. Man kan risikere at stå i en situation, hvor man selv går omkuld på grund af peberspray, fordi man befinder sig i små rum, siger han.

Risikoen eksisterer allerede
Dansk Folkeparti har i flere år kæmpet for en lempelse af våbenlovgivningen, som skulle gøre det muligt for danskere at eje en peberspray.

Retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen er meget glad for, at lovforslaget nu er blevet vedtaget.

- Antallet af hjemmerøverier har været nedadgående, så hvorfor har I valgt at gennemføre det nu?

- Fordi vi synes, det er grundlæggende fornuftigt. Peberspray er formentlig det mildeste forsvarsvåben, man kan forestille sig. De alternativer, som danskerne har i deres hjem i dag, de vil være langt hårdere og have langt større konsekvenser.

- Nogle kritikere mener, at det her er en glidebane mod flere våben. Er det det?

- Nej. Sådan er det ikke. Vi har været med til at stramme op over for både skydevåben og stikvåben, og for os er det her ikke en glidebane. Vi skal ikke have amerikanske tilstande i Danmark.

- Et kritikpunkt fra Politiforbundet var, at det kan blive potentielt farligt for danske betjente, at flere kriminelle har adgang til peberspray?

- De folk, der kunne finde på det, de har givetvis allerede en peberspray i dag. De kan købes i stort omfang både sydpå og over internettet. Så de forkerte mennesker vil allerede have dem, og hvis man ønsker at skade politiet, som der desværre er nogen, der gør, så vil man allerede i dag kunne anskaffe sig våben, som er langt mere vidtgående end peberspray.

- Hvad med dem, som allerde går med en i tasken. Vil du opfordre dem til at blive ved med det, eller skal de lade den stå hjemme?

- Man skal overholde landets love.

- Kommer der så en mere lempelig lovgivning, som giver dem lov til at have den i tasken?

- Det er et godt spørgsmål. Hvis du spørger mig, så ja. Det, synes jeg, vil være fint nok. Men jeg har også en forståelse for, at vi skal prøve det her af for at se, hvad effekten bliver, siger Peter Kofod Poulsen til Ekstra Bladet.

297 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere