Mens fattige forældre får pisk: DF'er scorer skattebetalte special-børnepenge

Enhedslisten og Socialdemokraterne langer kraftigt ud efter DF's Marlene Harpsøe, som nyder godt af særlige børnepenge til byrådspolitikere, imens hun argumenterer for kontanthjælpsloftets genfødsel

Stine Brix (EL) til DF's Marlene Harpsøe: Mage til arrogance fra folketingets talerstol, synes jeg, godt nok, der er langt imellem

Det er let at uddele pisk fra den grønne gren.

Marlene Harpsøe, der er DF's formand for beskæftigelsesudvalget og ivrig deltager i debatten om det omstridte kontanthjælpsloft, modtager gedigne verbale øretæver.

For med den ene hånd nyder hun godt af en sjældent omtalt lukrativ særordning for lokalpolitikere med børn. Med den anden svinger hun pisken over mennesker med allerfærrest penge i hverdagen.

Sådan lyder anklagen fra både Socialdemokraterne og Enhedslisten. Begge partier er skarpe kritikere af kontanthjælpsloftets comeback.

- Når man selv modtager 13.000 i støtte, fordi man sidder i byrådet og har børn, så burde man udvise en lidt større ydmyghed, inden man tager penge op af lommen på andre forældre, udtaler Pelle Dragsted (EL).

Marlene Harpsøe modtager som medlem af Helsingør byråd 13.584 kroner om året i såkaldt tillægsvederlag, fordi hun har børn, der er under ti år gamle.

Genindførslen af kontanthjælpsloftet vil ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet koste enlige forsørgere på kontanthjælp med to børn 36.300 kroner om året i rådighedsbeløb.

Virkelighedsfjernt
Pelle Dragsted er rystet over Marlene Harpsøes attitude over for mennesker, som er ramt af arbejdsløshed.

- Hun har udvist en uhørt arrogance. De skal bare have nogle incitamenter og 'se at komme i arbejde' . DF var engang et parti, som havde en virkelighedsforståelse. Men i dag synes jeg mere og mere, det bærer præg af mennesker, der selv lever en privilegeret tilværelse med tillæg, lønninger, pensionsordnigner og eftervederlag og derfor har glemt, hvordan almindelige danskere lever.

- Skal hun frasige sig de her penge eller betale dem tilbage?

- Det må være op til hendes egen samvittighed.

- Nu blander du politiske synspunkter med hendes privatøkonomi. Er det fair?

- Ved du hvad, når afstanden bliver så stor fra politikere, som det bliver i Marlene Harpsøes tilfælde, at dét hun får i tillæg for at have sine børn ved siden af sin folketingsløn, ved siden af sit skattefrie folketingstillæg, ved siden af sit vederlag fra Helsingør byråd faktisk er højere end, hvad en enlig kontanthjælpsmodtager får om måneden i kontanthjælp, så synes jeg, det er rimeligt at blande de to ting sammen. Og spørge sig selv, svæver man så højt, at fødderne er lettet fra jorden, lyder det fra Enhedslistens Pelle Dragsted.

Langt, langt væk
Peter Humelgaard (S) langer ligeledes ud efter DF'eren fra Helsingør.

- Det er helt og aldeles hult, når DF's ordfører stiller sig op og påstår, at de her mennesker sagtens kan gå ud og få sig et arbejde lige med det samme. Man kan jo høre på de tal, at hun befinder sig i en virkelighed, der er meget langt væk fra alle mødre på kontanthjælp.

Se også: Minister: Kontanthjælpsmodtagere har godt af at arbejde

Se også: Kontanthjælpsmodtagere døjer med gigt og depression

- Men det er jo ikke Marlene Harpsøe, der bestemmer politikernes lønninger?

- Nej, men man kan forvente, at når man selv er i en virkelighed, der er så langt væk fra den, hvis mennesker man rammer, at man sætter sig ind i deres sted og har noget empati, at man gør sig ekstra umage for at finde ud af, om de her regler er skruet sammen på en måde, så det rammer alt for hårdt. Der kunne vi bare høre på debatten i Folketinget i går (tirsdag. red), at det havde man overhovedet ikke gjort, fastslår Peter Hummelgaard.

Går til barnepige
Marlene Harpsøe har kun hovedrysten til overs for kritikken af hendes børnecheck.

- Det her har ingen sammenhæng med debatten om kontanthjælpsloftet. Jeg får det tillæg, som alle andre byrådspolitikere får. Også dem fra Socialdemokratiet og Enhedslisten og Venstre, og hvem man ellers sidder for. Det er altså et tillæg, man får, så man f.eks kan hyre en barnepige, fordi der er rigtig mange aftenmøder.

- Det her viser, at Socialdemokraterne ikke vil diskutere politik, men hellere vil køre en amerikansk-agtig negativ kampagne.

- Når man sidder på den grønne gren - som politikere i Danmark jo gør - skal man så ikke være varsom med at sige, at folk bare kan tage et job?

- Jeg er utrolig ydmyg i forhold til mit job som politiker. Det gælder både i byrådet og i Folketinget. Det mener jeg, alle politikere skal være. Man skal arbejde hårdt, og det gør jeg også for det vederlag, jeg får.

- Men når det er sagt, så er det klart at kontanthjælpsmodtagere - og de som kan arbejde - de skal have et arbejde. Det er en gruppe, som lever på offentlig forsørgelse. Jeg er rigtig glad for at vi har et sikkerhedsnet i Danmark, som sikrer, at hvis man står uden forsørgelse, så har man et sikkerhedsnet, der sikrer, man får noget at leve af. Det jeg stolt over, siger moderen til to.

Se også: Ministerium beskyldes for at sminke kontanthjælpsreform

Se også: Døve advarer mod nye kontanthjælpsregler: Der er jo ikke arbejde til os

Se også: Måling tyder på vælgerskepsis over for kontanthjælpsloft

Pære og bananer
- Men nu har du jo også en hyre herinde fra Folketinget. Har du overvejet at frasige dig dit børnetillæg?

- Nu synes jeg simpelthen, debatten bliver kørt for langt ud. Det må jeg indrømme. Jeg synes, Socialdemokraterne skulle holde op med at spore debatten ind på noget, som ikke har med virkeligheden at gøre. I stedet skulle de fortælle om deres egen politik. Hvordan vil de eksempelvis sikre, at de mange kontanthjælpsmodtagere af ikke-vestlig oprindelse kommer i arbejde?

- Tal fra Beskæftigelseministeriet viser, at enlige forsørgere på kontanthjælp med to børn mister 36.000 årligt i rådighedsbeløb, fordi de bliver skåret i boligydelse osv. Det er sådan cirka det dobbelte af din børnetillægsydelse. Du kunne jo sende nogle penge videre til nogle af de her mennesker, der får et kraftigt reduceret budget.

- Man er nødt til at skille det her ad. Man kan ikke blande pære og bananer, selv om man gerne vil det fra Socialdemokraternes side.

- I stedet for at lave en amerikanske spinkampagne mod DF, hvor man rettet skytset væk fra ens egen elendige politik, bør man fortælle, hvad man vil fra Socialdemokraternes side.

Kristian Thulesen Dahl (foto: Carsten Bundgaard) Dansk politik - 13. dec. 2015 - kl. 15:17 Tulles millionærer: Postordfører scorer kassen

568 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere