Merkels egne gør oprør: Luk grænsen eller forsvind!

Partifæller fra Angela Merkels eget bagland går hårdt til hendes

Merkel Kom i modvind, da hun talte ved CDU's fremtidskonference. Her ses hun dog ved et regeringsmøde tidligere onsdag (Foto: AP)
Merkel Kom i modvind, da hun talte ved CDU's fremtidskonference. Her ses hun dog ved et regeringsmøde tidligere onsdag (Foto: AP)

Siden 2005 har Angela Merkel siddet tungt på kansler-tronen i Tyskland.

Men det begynder medlemmer af hendes eget parti, CDU, nu at sætte spørgsmålstegn ved.

For utilfredsheden med flygtningestrømmen breder sig både i den tyske befolkning, hvilket Ekstra Bladet også beskriver i en reportage fra Berlin i dagens avis.

Flygtninge forsøger at få et nummer til registreringskøen ved Turmstrasse. Der bliver kun uddelt et begrænset antal numre om dagen (Foto: Rasmus Flindt) Flugt - 14. okt. 2015 - kl. 21:48 Ekstra Bladet i Berlin: Flygtninge kræver penge

Under en regional partikonference med omkring 1000 deltagere i Leipzig i det tidligere Østtyskland luftede mange af kanslerens partifæller i aftes højlydt deres vrede over Merkels kurs i flygtningepolitikken.

Et utilfredst partimedlem holdt eksempelvis inden Merkels tale et skilt med beskeden: Merkel Entthronen, hvilket kan oversættes til Merkel, forlad tronen.

Andre partimedlemmer kom ifølge Zeit med lignende mishagsytringer: Merkel har åbnet sluserne, Schlaraffenland-Tyskland, luk venligst grænsen fru bundeskanslerinde.

Over for den regionale radiostation MDR gør et partimedlem sågar klart, at Merkel ser partiet CDU 'som sin private ejendom'.

Den ophedede stemning ved partikongressen får iagttagere til at drage sammenligninger med den højreorienterde Pegida-bevægelsen, som Angela Merkel ellers ved flere lejligheder har fordømt i hårde vendinger.

På talerstolen forholdt Angela Merkel sig ikke til den interne uro, men fortsatte den forbrødrende tone. Hun minder dog om, at en stramning af asylreglerne er under behandling i parlamentet.

Men samtidig viser meningsmålinger, at tyskerne generelt også har fået nok af situationen.

Reuters skriver, at 56 procent af tyskerne i en rundspørge siger, at Tyskland allerede har taget imod for mange flygtninge

Vrede sydtyskere
Men også på højere sted i Angela Merkels CDU's søsterparti CSU er flygtingtilstrømningen blevet for meget.

Bayerns ministerpræsident, Horst Seehofer (CSU), gør ved et møde med sydtyske grænse-borgmestre klart:

- Vi er ikke klar til at bære ansvaret for denne situation, siger han, og beder om bedre opbakning fra regeringen i Berlin.

- Vi har ikke flere containere, ingen senge, ingen telte, lyder det fra en anden CSU-topfigur i Bayern, Christian Bernreiter.

Kristendemokraterne sidder på indenrigsministeriet, og her arbejdes der på et lovforslag, som obererer med transitzoner, hvori flygtningene kan holdes tilbage mens deres sag behandles. Forslaget har udløst heftig kritik fra socialdemokraterne i SDU, som drager paraleller til Tysklands uhyggelige fortid.

- Det handler ikke om koncentrationslejre, har CSU's Stephan Mayer måtte forsvare forslaget.

Tyskland forventes at modtage 800.000 til én mio. flygtninge alene i år.

180 kommentarer
Vis kommentarer