Messerschmidt og Bramsen slås om grænsebom: Du er en hykler!

Et nyt DF-forslag om at indføre grænsekontrol i en prøveperiode frem til valget får Socialdemokraternes Trine Bramsen til angreb på Morten Messerschmidt

Messerschmidt foreslår, at Danmark indfører grænsekontrol som en slags prøveperiode frem til valget. Det får Trine Bramsen til at kalde ham hyklerisk (Foto: Thomas Emil Sørensen)
Messerschmidt foreslår, at Danmark indfører grænsekontrol som en slags prøveperiode frem til valget. Det får Trine Bramsen til at kalde ham hyklerisk (Foto: Thomas Emil Sørensen)

Et stort stykke træ på et par meter har i mange år skabt debat i Danmark, og nu er der igen ild i grænse-gnisten. Denne gang slås Dansk Folkepartis Morten Messerschimdt og Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.

En ny undersøgelse foretaget af Epinion viser nu, at seks ud af 10 danskere ønsker en grænsebom. Samtidig viser en kriminalitetstatistik i København at udlændinge fra andre EU-lande laver mere og mere kriminalitet.

Derfor foreslår Morten Messerscmidt nu, at Danmark indfører midlertidig grænsekontrol i en prøveperiode op til det nært forestående valg.

- Dansk Folkeparti foreslår, at regeringen indfører en prøveordning frem til valget, så man kan diskutere sagen i valgkampen på et objektivt og oplyst grundlag. Lige nu påstår de andre, at grænsekontrol ikke virker, men jeg er overbevist om, at det modsatte er tilfældet.

- Jeg tror, at de andre partier er bange for at finde ud af, at grænsekontrol rent faktisk virker. Derfor er det udelukkende et spørgsmål om ideologi, når de stædigt holder fast i, at vi ikke skal have grænsekontrol, siger Morten Messerschmidt til Ekstra Bladet.

S: Det er hyklerisk
Men det nye forslag er over Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsens grænse.

- Først og fremmest mener jeg, at det er hyklerisk, at han den ene dag stemmer for fri bevægelighed, og den anden dag giver et forslag om grænsekontrol. Det hænger slet ikke sammen. Du kan ikke både have fri bevægelighed og en grænsebom nede ved Kruså. Samtidig mener jeg, at vi allerede har forsøgt os med en grænsebom tilbage i 2011, hvor vi havde grænsekontrol i fem måneder.

- Hvis vi sammenligner statistikken før og efter, den kom op, så har den ingen effekt. Det er klart for enhver. Der er ikke noget, der peger på, at grænsebommen er den mest målrettede meteode. Vi må hellere bruge vores resurser på, det der rent faktisk virker, siger Trine Bramsen til Ekstra Bladet.

I svaret henviser den socialdemokratiske retsordfører til en afstemning i Europa Parlamentet onsdag, hvor Morten Messerschmidt blandt andet har stemt for fri bevægelighed i Europa.

Messerschmidt: Hun må være desperat
Morten Messerschimdt er dybt uenig i Trine Bramsens kritik. Det passer ganske enkelt ikke, mener han.

- Jeg ved ikke, hvad hun fisker efter, men hun må være desperat. Jeg må derfor gøre hende opmærksom på, at der ikke er en modsætning mellem grænsekontrol og fri bevæglighed. Det er Storbritannien et glimrende eksempel på.

- Det passer simpelthen ikke, at det ikke virkede i 2011. Det gjorde det i høj grad, men den blev aflyst, før det for alvor fik en effekt. De stoppede rent faktisk ting ved grænsen dengang, og så har det også en præventiv effet. Det kan jo være at forbryderne tænke, at Danmark ikke er det bedste sted at lave kriminalitet, hvis de bliver stoppet ved grænsen.

Debatten har nu stået på i årevis, og derfor mener Morten Messerschmidt, at det er på tide at finde ud af, hvad der rent faktisk virker.

- Vi har jo ekstern grænsekontrol ved grænserne i Europa, og det virker. Så hvorfor skal vi ikke også have det internt i Europa, siger Morten Messerschmidt.

En lang række eksperter siger, at det ikke er muligt at få grænsekontrol på permanent basis, hvis vi stadig skal være en del af Schengen-aftalen. Hvordan hænger det sammen med jeres forslag?

- Så er det et par uoplyste eksperter. Vi kan jo gøre ligesom i Storbritannien, hvor de er med i Schengen-aftalen undtagen på det punkt, der gælder grænsekontrol. Så det bliver slet ikke noget problem at indføre det på permanent basis, hvis det virker. Vi har jo ekstern grænsekontrol ved grænserne i Europa, og det virker. Så hvorfor skal vi ikke også have det internt i Europa, siger Morten Messerschmidt. siger Morten Messerschmidt.

Men kan en grænsekontrol ikke gå udover de forkerte?

- Nej, det tror jeg sådan set ikke. Vi har haft grænsekontrol i lang tid før, at EU-samarbejdet tog fart, så jeg kan ikke se, hvorfor det skulle blive et problem, siger Morten Messerschmidt.

De øvrige partier mener, at vi skal bruge kræfter på mere politiarbejde og efterforskning, da det er mere effektivt. Er grænsekontrol ikke en smule gammeldags?

- Jeg kan ikke se, hvorfor det skal være et spørgsmål om enten eller. Du kan jo også godt have en tyverialarm og samtidig låse døren derhjemme. Så i mine øjne skal vi gøre begge dele, siger Morten Messerschmidt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?