Annonce:
Annonce:

Messerschmidt: - Pia ER Dansk Folkeparti

Efter flere dages tavshed blander næstformand Morten Messerschmidt (DF) sig i partiets interne stridigheder, der har præget optakten til weekendens årsmøde

Morten Messerschmidt hylder Pia Kjærsgaard i oplsag, hvor rebeller trues med røde kort. Foto: Philip Davali
Morten Messerschmidt hylder Pia Kjærsgaard i oplsag, hvor rebeller trues med røde kort. Foto: Philip Davali
Annonce:
Følg Politik

Mor Pia er Dansk Folkeparti, og det går ikke at udfordre hendes linje i udlændingepolitikken.

Sådan lyder det fra DF's næstformand Morten Messerschmidt i et opslag på Facebook, hvor han også kræver ro i geledderne i forhold til personangreb og lækager.

'Man kan ikke være medlem af Dansk Folkeparti uden at tilslutte sig Pia Kjærsgaards udlændingepolitik. Pia ER Dansk Folkeparti', skriver Morten Messerschmidt.

'Og vil man præge den politiske linie, må man stille op til Folketinget', skriver han.

Dansk Folkeparti er i både ramt af en vælgerkrise og interne stridigheder. Uroen bunder ikke mindst i højlydte skænderier mellem flere medlemmer af partiets hovedbestyrelse.

Her har den tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen og regionsrådsmedlem i Nordjylland Erik Høgh-Sørensen efterlyst en hårdere linje i udlændingepolitikken.

Annonce:

Artiklen fortsætter under videoen...

Joachim B: Derfor er DF i krise
 

'En streg i sandet'
Andre - herunder Anders Vistisen og medlem af Europa-Parlamentet Peter Kofod - har blandt andet beskyldt de to første for at være skingre.

Peter Kofod har skrevet sin opbakning til Mortens Messerschmidts opslag.

'Jeg er fuldstændig enig med dig, Morten, skriver Peter Kofod på Facebook. 

Både Martin Henriksen, Anders Vistisen og Erik Høgh-Sørensen er på valg til partiets hovedbestyrelse ved årsmødet i weekenden.

Morten Messerschmidt gentager på Facebook budskabet fra formand Kristian Thulesen Dahl, om at der skal 'trækkes en streg i sandet'. Efter årsmødet er det på tide at få ro i partiet igen.

'For at sige det helt klart: Det er på tide, vi internt giver klar besked: Enten er man med os eller også er man imod os', skriver Morten Messerschmidt.

Annonce:

'Offentlige personangreb på partikollegaer og lækager fra interne møder er åbenlyst uacceptabelt', lyder det fra DF's næstformand.

Derfor foreslår Morten Messerschmidt er gult kort ved 'opsætsighed' og et rødt ved gentagelse.

Kristian Thulesen Dahl har også truet rebellerne med eksklusion, hvis de åbner munden offentligt fra på mandag. Men formand Tulles muskler er ikke, hvad de har været.

Under katastrofevalg
Dansk Folkeparti står i øjeblikket til at få 6,4 procent af stemmerne ifølge Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger. Det skal ses i lyset af de 8,7 procent af vælgerne, som stemte DF ved partiets katastrofevalg i 2019.

Weekendens årsmøde i Herning bliver det tredje i træk for Kristian Thulesen Dahl, hvor han som formand har skullet vise en vej frem i meningsmålingerne og til fornyet indflydelse i dansk politik. Endnu er det ikke sket.

Annonce:

Ekstra Bladet kunne onsdag afsløre, at Dansk Folkepartis lokalformænd i landets fire største byer havde sendt et koordineret nødråb til partistifter Pia Kjærsgaard. Noget skulle gøres, og Pia Kjærsgaard måtte træde til.

Storby-DF vil have Pia K. som formand

Dansk Folkeparti i storbyerne vil have Pia Kjærsgaard som formand i en 'overgangsperiode'.

Fire lokalformænd i Aarhus, Aalborg, Odense og København, der alle - som afsløret i Ekstra Bladet - har sendt et brev til Pia Kjærsgaard for at får hende til træde til i partiets krise.

Nu har Politiken fået fat i en passage fra brevet, som ikke lægger fingre i mellem.

'Er det ikke muligt at du kunne overtage formandsposten igen, om det så bare er en overgangsperiode, til vi får ro på, og trygheden kommer tilbage til Dansk Folkeparti?

Det ville kræve at du stiller op den 18. september ved vores Årsmøde – samt tager debatten med Kristian og partitoppen inden', skriver DF i de fire største byer til Pia Kjærsgaard ifølge Politiken.

Samtidig har Dansk Folkepartis lokalformand i Gentofte torsdag direkte opfordret Pia Kjærsgaard til at udfordre Kristian Thulesen Dahl på formandsposten her i weekenden.

Messerschmidt taler varmt om formand-Pia

 

'Man må ikke have andre partiformænd end mig.'

Sådan sagde DF-formand Kristian Thulesen Dahl med henvisning til de ti bud, da det i sommeren i 2020 rumlede i DF-toppen. Men noget tyder på, at næstformand Morten Messerschmidt leger med ilden.

Morten Messerschmidt har nemlig overfor flere internt i partiet og eksternt talt varmt om Pia Kjærsgaard som ny DF-formand i en periode frem til næste folketingsvalg

Det erfarer Ekstra Bladet fra flere centrale kilder, som ikke ønsker at stå frem med navn af frygt for deres fremtidige karriere.

Ekstra Bladet erfarer, at Messershcmidts udlægning internt i partiet blandt andet har været, at Kjærsgaard kan udgøre en overgangsfigur mellem kommunalvalget til november og næste folketingsvalg.

Kold luft i toppen
Morten Messerschmidt, der for nyligt blev dømt for EU-svig, har tidligere luftet egne formandsambitioner, men det har dommen - der er anket til landsretten - sat på pause.

Flere DF'ere taler uden for citat om den 'iskolde luft' og 'dårlige stemning' mellem DF-formand Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidt.

Et forhold der ikke er blevet bedre, efter en lydfil - ifølge flere folk tæt på Messerschmidt - satte spørgsmål ved DF-formanden og gruppeformand Peter Skaarups vidneforklaringer i retten.

Ekstra Bladet har fredag forsøgt at få et interview med Pia Kjærsgaard, men det har endnu ikke været muligt. Onsdag aften oplyste partistiftede dog, at hun ikke er interesseret i formandsposten.

Pia K. slukker baglands-drøm: Ikke interesseret

 

Drømmen om en tur mere med Pia Kjærsgaard ved roret i Dansk Folkeparti kuldsejler, før den for alvor fik vinger.

Pia Kjærsgaard oplyste onsdag til Ekstra Bladet, at hun ikke er interesseret i at blive formand for Dansk Folkeparti igen.

Derudover har partistifteren ikke yderligere kommentarer til Ekstra Bladet spørgsmål om nødråb fra lokalformændene i de fire største byer.

Pia Kjærsgaard har heller ikke nogen kommentarer til Ekstra Bladets oplysninger om flere opfordringer fra baglandet til at blive formand igen eller Morten Messerschmidts holdning til sagen.

Torsdag sagde Kristian Thulesen Dahl i et interview med TV 2, at han vil fortsætte som formand, hvis han har baglandets opbakning.

Ballade i DF: Derfor detonerede krudttønden

Åben krig i DF: - Simpelthen uanstændigt!

Ekstra Bladets podcast 'Ingen Kommentarer' har lavet en ekstra-udsendelse i dag om situationen i Dansk Folkeparti. Hør den her, eller der hvor du lytter til dine podcasts:

Annonce:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: