Annonce:
Annonce:

Messerschmidt slår ny kolbøtte: Forklaringerne sejler

Var der et særskilt EU-møde i Skagen, eller var det en rodet affære? Morten Messerschmidts forklaringer er skiftet undervejs

Morten Messerschmidt på valgaftenen. I øjeblikket er scenen mere alvorlig, når han sidder i retten anklaget for EU-svig og dokumentfalsk. Foto: Emil Agerskov
Morten Messerschmidt på valgaftenen. I øjeblikket er scenen mere alvorlig, når han sidder i retten anklaget for EU-svig og dokumentfalsk. Foto: Emil Agerskov
Annonce:
Følg Politik

Hold tungen lige i munden.

Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti, har nemlig endnu en gang skiftet forklaring i sin iver efter at bevise sin uskyld i sagen, hvor han er tiltalt for svindel med EU-midler og dokumentfalsk.

Det afslører Ekstra Bladets gennemgang af hans skiftende påstande.

Messerschmidt har nemlig svært ved at komme med en gennemgående forklaring. Var der et EU-seminar, et sommergruppemøde eller en helt tredje blanding i begyndelsen af august 2015 på Hotel Color i Skagen?

Morten Messerschmidt nægter sig skyldig i EU-svig for 98.000 kroner, som tiltalen lyder på. Det var det beløb, som EU-kassen ifølge anklagemyndigheden uretmæssigt bidrog til løjerne.

Under de to første retsdage på Frederiksberg i slutningen af sidste uge har Morten Messerschmidt gentagne gange fastholdt, at der tirsdag 4. august 2015 blev afholdt et afgrænset EU-seminar i regi af EU-partiet Meld.

Annonce:

Morten Messerschmidt kommer med ny forklaring i Meld og Feld-sagen og peger nu på Peter Skaarup

På anden retsdag skød Messerschmidt på Skaarup

Kunne ikke lade sig gøre
Men sådan lød det ikke, da sagen kørte første gang i Retten i Lyngby. Her fortalte Morten Messerschmidt, at det var meningen at 'opdele sommergruppemødet og EU-konferencen logistisk'. Men det kunne ikke lade sig gøre i praksis.

Sommergruppemødet og den påståede Meld-konference smeltede derfor sammen, forklarede han.

Samme forklaring gav han under afhøringer hos politiet i oktober 2020 og i marts 2021.

Over for SØIK (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet) fortalte han, hvordan de to samtidige møder udviklede sig til en ren rodebutik.

Annonce:

'Afhørte (Morten Messerschmidt, red.) svarede, at det godt kunne være, der ikke havde været en klump (med EU-stof, red.), men at emnerne derimod var drøftet drypvis og måske var forskellige dage. Folk gik ind og ud af mødet, og det kunne godt være, hvis man forestillede sig, at afhørte havde været ude og lave interview, og der havde været en anden, der var inde, så havde man sagt, kan du så ikke lige sige noget om det punkt’.

Det fremgår af en afhørings-rapport, der blev læst op i Retten i Lyngby.

Messerschmidt foran Retten på Frederiksberg, hvor en ny forklaring kom på bordet. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Messerschmidt foran Retten på Frederiksberg, hvor en ny forklaring kom på bordet. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

I august 2021 i Lyngby var møderne blandet sammen, fortalte Morten Messerschmidt. Foto: Jonathan Damslund
I august 2021 i Lyngby var møderne blandet sammen, fortalte Morten Messerschmidt. Foto: Jonathan Damslund
 

Total zigzag
En lignende forklaring gav han til Danmarks Radio i foråret 2021.

- Det møde, vi afviklede i Skagen i 2015, det var et møde, hvor der blev diskuteret EU mellem Dansk Folkeparti og vores europæiske parti. Det er fuldstændig efter reglerne, lød det fra Messerschmidt.

- Dem, der deltog i konferencen, vil kunne bekræfte, at der blev diskuteret meget EU, sagde han endvidere.

For at gøre forvirringen total vender Messerschmidt med sin nye forklaring tilbage til de forklaringer, han gav, da afsløringerne af den mulige EU-svig blev afsløret.

Til DR sagde han i oktober 2016:

- Der har været afholdt en EU-konference. Det her er jo netop ikke et arrangement sammen med Dansk Folkeparti.

Og han uddybede endda, hvorfor det var så vigtigt at understrege:

Annonce:

- Det er meget vigtigt, for reglerne for de her europæiske partier er, at der ikke er en samkøring. Det er derfor, vi har insisteret på, at finansieringen er adskilt sådan, at der er en selvstændig afregning med det europæiske parti og en selvstændig afregning med Dansk Folkepartis andel, sagde han.

Men der er måske en god grund til, at Morten Messerschmidt har forladt sin forklaring om sammenblandede møder.

Anklagemyndigheden har nemlig under retssagen igen udpenslet, hvordan Melds egne regler fra 2012 meget nøje understregede, at EU-midlerne ikke må bruges på nationale anliggender.

'Hverken direkte eller indirekte finansiering af nationale valg, nationale partier eller kandidater er tilladt. Ikke-støtteberettigede udgifter skal undgås.'

Retssagen fortsætter tirsdag i Retten på Frederiksberg.

Den nye forklaring

Godt nok var der ikke nogen udenlandske Meld-medlemmer til stede.

Og godt nok var ikke alle DF-medlemmer disciplinerede nok til at holde debatten på et stramt EU-spor. Men der fandt et afgrænset EU-seminar sted tirsdag den 4. august 2015, lyder Messerschmidts nyeste forklaring.

EU-mødet startede ifølge Morten Messerschmidt om morgenen. Han har i retten forklaret ganske detaljeret, at han holdt en times oplæg som indledning, hvor han blandt andet afprøvede sin egne argumenter frem mod afstemningen om retsforbeholdet senere samme år.

- Jeg var Mister EU i Danmark på det tidspunkt, mindes Morten Messerschmidt i vidneskranken.

Efter hans oplæg debatterede DF'erne ifølge Messerschmidt forskellige EU-spørgsmål.

Ud på eftermiddagen sluttede EU-arrangementet. Et flot punktum blev sat, da DF'eren kørte med Sandormen til Grenen, hvor de drak vin med bobler. Inden da nåede de også en tur på museum, oplyser Messerschmidt.

For at understrege sin pointe om, at DF'erne denne tirsdag var til EU-seminar, krydrede han i fredags sin forklaring med en munter erindring.

- Jeg blev kærligt mobbet med, at selvfølgelig slutter det med mousserende vin, når nu det var arrangeret af EU, lød det fra Morten Messerschmidt.

En af Morten Messerschmidts nærmeste medarbejdere rejste sågar hele vejen fra Bornholm til Skagen for at deltage netop den tirsdag. Den pågældende medarbejder, Kristian Wederkinck, havde bestemt ikke været glad for den lange rejse, men sådan måtte det være, når der nu var EU-seminar, forklarer Morten Messerschmidt i retten.

Under retsmødet undrer anklageren sig over, hvordan forklaringen give mening, når emnepunkter fra programmet til DF's sommergruppemøde blev indsendt til EU's finanskontrol, da de begyndte at se nærmere på Meld.

- Ville de samme emner være blevet diskuteret selvom, der ikke havde været en EU-konference,? spørger anklager Rasmus Maar Hansen opklarende.

- Jo, det ville de højest sandsynligt, medgiver Morten Messerschmidt i vidneskranken.

Der blev ikke ført referat fra hverken sommergruppemødet eller det påståede EU-seminar. Ifølge Morten Messerschmidt er det en praksis, han nu har indført efter sin indtræden som DF-formand.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: