Messerschmidt taget i EU-løgn

Påstod at gæld efter gyldent håndtryk blev betalt af 'egen lomme'. Det var min intention, siger han i dag

Da Lars Løkke skulle forklare, hvorfor datterens Rio-rejse i strid med reglerne var blevet betalt af GGGI, lød det: - Det var min intention at betale. Et ordvalg som DF's europæiske topfigur nu har taget til sig. Foto: Cicilie S. Andersen/Polfoto
Da Lars Løkke skulle forklare, hvorfor datterens Rio-rejse i strid med reglerne var blevet betalt af GGGI, lød det: - Det var min intention at betale. Et ordvalg som DF's europæiske topfigur nu har taget til sig. Foto: Cicilie S. Andersen/Polfoto

Morten Messerschmidt (DF) talte direkte usandt, da han i oktober hårdnakket afviste, at han som formand for Meld havde brugt EU-støttekroner til at afdrage organisationens gamle gæld til Europa-Parlamentet.

Pengene var i strid med reglerne blevet brugt på et gyldent håndtryk til en tidligere medarbejder og skulle betales tilbage til EU.

Den eksorbitante fratrædelsesordning efterlader nu en gæld på 1,3 millioner kroner i de to politiske 'fonde' Meld og Feld, der blev tvangslukket ved årsskiftet.

Over for Ekstra Bladet erkendte Messerschmidt dog i weekenden, at han netop havde brugt nye EU-støttemidler til at dække gælden, da han i efteråret tilbagebetalte cirka en million kroner.

- Pengene er betalt tilbage delvist med egne ressourcer fra 2014 og så fra 'grantet' (EU-støtten, red.) ... Men jeg ved ikke hvordan. Jeg ved ikke, hvor meget der er gået fra EU-støttemidlerne. Normalt vil man jo afskrive det over nogle år ved egne ressourcer. Jeg antager, at man så har et underskud, som man så fylder op med egne ressourcer, fordi det ikke må afvikles over EU-støtten. Og nu opstår problemet, fordi Meld og Feld ikke har flere medlemmer, forklarede han.

Vi har selv betalt
Denne forklaring er bare fuldstændig i modstrid med, hvad DF's europæiske front-figur sagde til Berlingske i efteråret, da sagen om Meld og Feld eksploderede. Dengang var ikke en eneste krone fra EU blevet brugt på tilbagebetalingen.

- Når udgiften ikke kan afholdes over EU-støtten, så afholder organisationen den af egne ressourcer... Der er slet ikke brugt EU-midler til denne tilbagebetaling. Der er brugt egne ressourcer, fastslog Messerschmidt, der blandt andet kunne trække på oplysninger fra Melds kasserer. Han hedder Anders Vistisen og er medlem af Europa-Parlamentet for DF.

Netop spørgsmålet om at dække en udgift - som parlamentet allerede en gang har erklæret ulovlig - med nye EU-midler bliver der set på med stor alvor i Bruxelles.

I afgørelsen fra mandag aften, hvor parlamentet kræver tre millioner kroner tilbagebetalt, bliver det understreget, at man ikke kan bruge EU-støtte til at dække gæld.

Min intention at betale
- Meld valgte i 2015 at betale deres gæld med den nye bevilling. Men når man har fået at vide, at man ikke må bruge pengene på fratrædelsesordningen første gang - så må man altså heller ikke gøre det anden gang, forklarer Europa-Parlamentets pressechef Marjory van den Broeke til TV2 News.

Morten Messerschmidt mener ikke selv, at han løj, da han i efteråret forsikrede, at Meld havde betalt af egen lomme.

'På det tidspunkt var nedlukning af Meld i gang, og intentionen var derfor at lade det dække af egne ressourcer. Først i forbindelse med den endelige afvikling kan man nu opgøre, hvor mange egne ressourcer der er. Det væsentlige er imidlertid, at beslutningen blev taget af det tidligere formandskab, som derfor bærer det endelige ansvar', skriver Morten Messerschmidt i en sms via sin pressemedarbejder.

(Foto: Jens Dresling) Dansk politik Officielt: Kæmpe erstatningskrav mod Messerschmidt

Messerschmidt fodrede hunden med egen hale, da EU krævede penge tilbage for et gyldent håndtryk til en tidligere medarbejder. Foto: Jens Dresling Dansk politik Messerschmidt erkender: Betalte EU-regning med EU's egne penge

607 kommentarer
Vis kommentarer