Messerschmidt topper på EU's skandale-skala

I den værste fjerdedel om EU-svindel: Og hidtil største sag af sin art, fastslår ekspert

Messershit! Onsdag kom det frem, at sagen nu overdrages til det danske bagmandspoliti. Per Mathiessen, der har siddet med sagen, forklarer.

Dansk Folkeparti bagatelliserer nyheden om, at Bagmandspolitiet nu er pudset på sagen om misbrug af 4,4 tilskudsmillioner i Morten Messerschmidts skandaleramte partialliance, Meld.

Men hos EU’s svindeljægere i Olaf anses sagen langt fra som en bagatel. Her takseres Meld- og Feld-affæren nemlig i den mest alvorlige andel af sager om misbrug med EU-penge.

Det viser et svar fra Silvana Enculescu, der er vicetalsperson i Olaf.

Morten Messerschmidt glæder sig til at blive efterforsket af dansk politi. Men skal nok spise brød til, hvis man skal tro ekspert-vurdering.  Foto: Jan Sommer
Morten Messerschmidt glæder sig til at blive efterforsket af dansk politi. Men skal nok spise brød til, hvis man skal tro ekspert-vurdering. Foto: Jan Sommer

Sidste år endte blot 27,5 procent af svindelkontorets efterforskninger med, at Olaf anbefalede et retsligt efterspil i en EU-medlemsstat, forklarer hun til Ekstra Bladet.

I 2018 afsluttede Olaf 167 efterforskninger – og i 46 tilfælde blev sagerne sendt til videre efterforskning hos anklagemyndigheden i et EU-land. Resten af sagerne er altså afsluttet med mildere anbefalinger fra Olaf.

Søren Espersen var stråmand
Lektor Wouter Wolf fra det belgiske universitetet i Leuven er en Europas førende eksperter i EU’s regler om finansiering af såkaldte partier på europæiske plan.

Han vurderer, at Olaf har afdækket misbrug i den helt store skala hos både Meld, hvor Morten Messerschmidt var formand - og hos den tilhørende fond, Feld, hvor DF-næstformand, Søren Espersen var vicepræsident.

– Når det kommer til europæiske politiske partier, er dette den hidtil største sag om misbrug af EU-midler, siger Wouter Wolf til Jyllands-Posten.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Olaf om Meld-skandalen: Ulovlige gevinster

Politikerne i Meld og Feld har brugt de to skandaleramte organisationer til at opnå ulovlige gevinster til sig selv eller andre til skade for Europa-Parlamentets økonomiske interesser. 

Det oplyste EU’s antisvindelenhed onsdag og fremhævede, at man var nået frem til den konstatering efter samarbejde med myndighederne i Danmark og Italien.

Olaf konkluder, at partialliancen Meld og den tilknyttede fond Feld over en årrække havde brugt 4,4 millioner EU-kroner ulovligt, uregelmæssigt eller uberettiget.

Meld overholdt heller ikke sine egne nedskrevne regler om tildeling af tilskud til aktiviteter. 

De to DF-jurister, Morten Messerschmidt og Anders Vistisen, var henholdsvis formand og kasserer, da Meld blev tvangslukket. 

Ifølge reglerne for EU-støtten skal de, hvis Olaf kræver det, udlevere bilag, rapporter og anden dokumentation for, hvordan Meld og Feld har brugt EU-støtten siden 2012.

Men det har de to DF-jurister undladt. Bl.a. derfor har efterforskningen trukket ud, fastslår Olaf. 

Den oplagte forklaring er, at arkivet og bogholderiet under DF-duoen, Messerschmidt & Vistisen ikke er blevet opbevaret intakt. Hvis bogføringsmaterialet er ’forsvundet’, så er det i sig selv et alvorligt brud på EU’s støtteregler. 

Olaf har sendt sagerne videre til efterforskning hos politi- og anklagemyndighederne i Danmark, Italien og Grækenland. Derudover fortsætter efterforskningen mod personer og organisationer i andre EU-lande.

Aldrig set noget lignende
Ifølge Wouter Wolf er sagen altså den største af sin art.

Det gælder både antallet af involverede juridiske personer fra forskellige EU-lande og beløbet på 4,4 millioner kroner, som ifølge Olafs hidtidige efterforskning er blevet brugt ’ulovligt, uregelmæssig eller uberettiget’.

Ekstra Bladet erfarer, at Olaf under efterforskningen hidtil har fundet uregelmæssigheder hos 13 såkaldte juridiske personer – hvilket typisk er individer, virksomheder eller organisationer - med tilknytning til Meld og Feld.

En stribe - nu tidligere EU-politikere - fra netop Danmark, Grækenland og Italien har i årevis besat formand- og kasserer-posterne i Meld og Feld.

Seneste formand var Morten Messerschmidt, som undgår interview med Ekstra Bladet om sagen.

Se også: Nye spor i EU-skandale: Her er Messerschmidts sydlandske venner

Disse afsløringer fik svindelmistanken til at eksplodere

 

DF's sommergruppemøder blev betalt af EU

DF-toppen på sejltur med Aventura på sommergruppemødets anden dag i august 2014. EU-kassen betaler, fordi Morten Messerschmidt har oplyst Europa-Parlamentet, at han holder en Meld-konference i Danmark præcis denne dag.

Læs mere her: Skandale-fond forvandler DF-toppens sommerophold til EU-konference

Foto: Facebook

 

Messerschmidts fond betalte privat kæresterejse for V-minister

Meld-formand, Morten Messerschmidt inviterede sin Venstre-ven og hans kæreste til Frankrig. Tidligere skatte- og forsvarsminister Peter Christensens rejse blev opført som et officielt arrangement i vennen Morten Messerschmidts skandalefond Meld.

Læs mere her: Ny afsløring: Messerschmidt inviterede Venstre-ven og hans kæreste til Frankrig

Foto: Jens Dresling/Anthon Unger

 

Gyldent håndtryk: Malkede skandalefonde for 3,2 millioner

Året hvor kassen blev tømt: Ansat i omstridte Meld og Feld fik ikke bare et gyldent håndtryk, men også 'bonuser' og ekstra 'honorarer' oven i sin i forvejen høje løn.

Læs mere her: Årsløn som en statsminister var ikke nok

Foto: Privat/Jens Dresling

 

Opfandt EU-konference i København

Messerschmidts fup-nummer: Selv ikke hovedtaleren - tidligere minister Ole Birk Olesen (LA) - vidste, at han talte på en 'Meld-konference'.

Læs mere her: Ole Birk havde aldrig hørt om Meld

Foto: Jens Dresling/Joachim Adrian/Rasmus Flindt Pedersen

 

Kuglepenne for en halv million er pist væk

Skandalefonden Meld har købt kuglepenne for en halv million kroner. Ingen har imidlertid set en eneste af de 70.000 skriveredskaber.

Minder om Farum: Kuglepenne for en halv million er pist væk

 

Messerschmidts kæmpe-ordre endte hos 'god ven'

Privat sangkammerat skulle lave reklamekampagne for 469.000 kroner bestilt og betalt af skandalefonden Meld.

K-politiker fik halv million i EU-penge med hjælp fra sangkammeraten Messerschmidt

Privatfoto

686 kommentarer
Vis kommentarer