Mette F. fryder sig over Samuelsens ydmygelse

Anders Samuelsens øjne må løbe i vand i ministerbilen, efter at han har droppet lettelser af topskatten,fryder Mette Frederiksen sig

Det var Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S) som fik Anders Samuelsen til at droppe udspil om topskat. Foto: /ritzau/ Finn Frandsen
Det var Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S) som fik Anders Samuelsen til at droppe udspil om topskat. Foto: /ritzau/ Finn Frandsen

Oppositionens leder og statsministerkandidat Mette Frederiksen (S) åbnede i går aftes en øl for at drikke på Anders Samuelsens (LA) nederlag.

Liberal Alliances ultimative krav om lettelser i topskatten bliver ikke til noget, lod udenrigsministeren danskerne forstå i TV-Avisen. Og det fik Socialdemokratiets leder til at finde en Carlsberg og en samfundshjælper.

Samtidig sendte Mette Frederiksen en politisk stikpille henover det politiske spektrum i lav højde.

'De stålsatte øjne løber i vand bag tonede ruder. Jeg vil tillade mig at åbne en øl i aften og skåle på den sejr', skrev Mette Frederiksen på Facebook.

Total ydmygelse
Det er et stort nederlag, at Liberal Alliances topkrav er fejet af vejen, mener politiske kommentatorer, der bruger ord som 'total ydmygelse' og 'absurd nederlag'.

Det skyldes blandt andet, at Anders Samuelsen for et år siden sagde, at hvis ikke der kom lettelser i topskatten, så var det ikke en borgerlig-liberal regering.

- Hvis man ikke kan levere på det her punkt, så er man ikke en borgerlig-liberal regering. Så er det ikke noget med at vælte en regering, så må man bare konstatere, at der ikke bliver ført borgerlig-liberal politik, og så er der ingen grund til, at man sidder der. Men jeg er sikker på, at vi ikke kommer i den situation, sagde Anders Samuelsen til Berlingske 11. august 2016.

FAKTA: LA stillede ultimativt krav om lettelser i topskatten

Topskatten skabte sidste efterår et voldsomt drama i dansk politik. Liberal Alliance stillede ultimative krav til regeringen om at sænke topskatten, mens Dansk Folkeparti nægtede.

Fredag må Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, erkende, at topskatten heller ikke kommer i spil ved efterårets skatteforhandlinger.

Læs om forløbet her:

* Da Liberal Alliance var støtteparti for Venstre-regeringen, stillede partiet et ultimativt krav. Topskatten skulle lettes med fem procentpoint fra 15 til 10 procent. Ellers ville partiet vælte V-regeringen, lød truslen dengang.

* Anders Samuelsen kom med sit ultimative krav, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde sin 2025-plan i august sidste år.

* Men Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, havde også et ultimatum. Partiet udelukkede at være med til at sænke topskatten med fem procentpoint.

* Forhandlingsforløbet om Venstre-regeringens stort anlagte 2025-plan kom aldrig for alvor i gang, og debatten endte med, at Liberal Alliance måtte opgive sit ultimative krav mod at blive en del af regeringen.

* Anders Samuelsen havde ellers gjort meget klart, at der ikke var noget i verden, der kunne få ham til at droppe sit ultimative krav.

* Alligevel nedtonende den nye VLAK-regering, som blev præsenteret i november 2016, i sit regeringsgrundlag retorikken omkring topskatten.

* I regeringsgrundlaget står der, at man markant vil mindske antallet af danskere, der betaler topskat.

* Forud for regeringens kommende skatteudspil erkender Anders Samuelsen dog fredag, at der ikke bliver nogle lettelser af topskatten i denne omgang.

* Dermed må regeringen opgive at få gennemført en del af det grundlag, som de tre partier Venstre, Liberal Alliance og De Konservative dannede regering efter.

Kilder: Ritzau og DR.

Tulle sagde nej
Anders Samuelsen fortalte i går aftes, at forslaget om at lette topskatten ikke bliver en del af regeringens nye skatteudspil, som ventes klar inden længe.

- Vi erkender, at det er umuligt at overbevise de andre partier om, at det er virkelig effektivt at lette topskatten.

- Vi kommer med historisk store forslag til skattelettelser, men de kommer ikke til at inkludere topskat, sagde han til DR Nyheder.

Udmeldingen kommer, efter at Dansk Folkeparti har afvist, at det kunne komme på tale at sænke topskatten.

Det gjorde DF-formand Kristian Thulesen Dahl klart på partiets sommergruppemøde tidligere på ugen.

- Vi ønsker ikke at lette skatten for de højeste indkomster. Vi vil gerne have Venstre tilbage til det, de sagde i valgkampen, nemlig at man ville lette skatten for de laveste indkomster, sagde han.