Annonce:
Annonce:

Mette F.: Det må man aldrig!

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser, at embedsværket har været under politisk pres under hende som statsminister

Statsministeren mener ikke, det er svært at være politisk neutral embedsmand under hendes regering

Annonce:
Følg Politik

Siden statsminister Mette Frederiksen (S) trådte til, har der været anklager om, at det ellers neutrale embedsværk er blevet sat under et massivt politisk pres for at levere det, ikke mindst statsministeren gerne vil have.

Og ifølge en rapport fra Dybvad-udvalget, der har kigget på netop samspillet mellem embedsværket og politikerne, føler en stor del af embedsværket da også, at de er under et voldsomt pres.

Blandt andet svarer en stor del, at det er 'svært at levere faglig rådgivning og samtidigt loyalt varetage ministerens politiske ønsker', og at de føler 'deres faglighed presset af politiske hensyn'.

Afviser pure
Men Mette Frederiksen afviste pure fredag morgen på Christiansborg, at hun har presset embedsmandsværket.

Annonce:

- Man må jo aldrig nogensinde som politiker - og det må man heller ikke i de regeringer, jeg har ansvaret for - presse embedsværket hen et sted, hvor embedsværket ikke skal være.

- Så er der eksempeler på det, så er det ikke den rigtige måde at gøre det på, sagde hun.

Minksag
Ikke mindst i minksagen har der været kritisk fokus på, hvordan et voldsomt politisk pres for handling satte embedsværket under så stort et pres, at spørgsmålet om lovligheden ikke blev afklaret ordentligt.

Statsministeren sagde fredag, at hastværk ikke er en undskyldning:

- Embedsmænd i Danmark skal altid overholde loven, ligesom politikere skal. Der er ingen tvivl om, at der har været nogle år, hvor det er gået stærkt, fordi der har været de kriser, der har. Men arbejdet skal altid foregå på en korrekt måde.

Annonce:

Professionel socialdemokrat
Debatten om politiseringen af det ellers neutrale embedsværk har raset, siden Socialdemokratiet kom til magten i 2019 med den eksplicitte strategi at udfordre embedsværket, så politiske ønsker ikke blev kvalt af grå ikke-valgte eminencer på borgen.

Det førte eksempelvis til stor opstandelse, da den daværende pressechef i Finansministeriet efter at være fratrådt sin stilling i foråret 2020 sagde til Ritzau:

- Jeg kan bare sige, at det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat.

Men statsministeren køber ikke, at det er svært at være neutral og faglig embedsmand under hendes for nuværende to embedsperioder.

- Nej, det er ikke svært. Jeg kan ikke genkende billedet af, at vi ikke har et dygtigt embedsværk. Og jeg kan ikke genkende billedet af, at embedsværket ikke er neutralt.

Se Mette Frederiksens millionsalg

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: