Mette F. vil give 30 milliarder til genopretningsplan

Midt i coronakampen vil statsministeren gå i kamp for klimaet og i krig mod skimmelsvamp med en kæmpe pose penge til at renovere den almene sektor - hun sender også en hilsen til Arne

Mette Frederiksen sagde i sin tale, at hun vil give 30 milliarder til genopretningsplan. Video: Ritzau Scanpix

- Regeringen foreslår, at der afsættes 30 milliarder kroner til at renovere den almene sektor. Med en ekstraordinær indsats allerede i år. Det betyder, at vi kan forbedre lejernes boliger. Gøre noget ved skimmelsvamp og utidssvarende boliger. Det er godt for lejerne. Samtidig kan vi energirenovere. Udskifte oliefyr. Det gavner klimaet. Og de byggeprojekter, der dermed sættes i gang. Det skaber arbejdspladser. Det gavner beskæftigelsen.

Det siger statsminister, Mette Frederiksen (S), som på grund af coronaen holder 1. maj-tale uden publikum fra Arbejdermuseet i København.

Allerede før coronakrisen havde hun bebudet, at hun ikke ville holde sin 1. maj-tale i Fælledparken efter ballade sidste år.

Mettes 1. maj-kovending

Med røde faner i baggrunden sendte hun indledningsvis en hilsen til de autonome, som hun bemærkede skal pifte højt, hvis de skal overdøve hende denne gang.

Tre pejlemærker vil gå igen i de udspil, regeringen vil fremlægge, siger statsministeren. 

- Det skal være retfærdigt. Det skal være økonomisk ansvarligt. Det skal være grønt. De pejlemærker gælder også for regeringens mål og værdier i det hele taget. Vores signaturprojekter. De skal selvfølgelig tænkes sammen på en ny måde. Danmark og verden er forandret. Men vores ambitioner og drømme. De er uforandrede. 

Valgløfter syltet: Arne venter og venter

- Det, der var vigtigt før corona, det er også vigtigt efter corona. For nok har krisen vist os, at meget kan foregå på nye måder. Men det har også afsløret og bekræftet, at der er stor forskel på vores arbejdsliv. Det er ikke alle, der kan arbejde hjemme. Det er ikke alle, der kan mødes på Skype eller Zoom, lyder det fra Mette Frederiksen.

Bryggeriarbejderen Arne Juhl fra Fjelstrup. Foto: Socialdemokratiet
Bryggeriarbejderen Arne Juhl fra Fjelstrup. Foto: Socialdemokratiet
 

Herefter genopliver formanden for Socialdemokratiet et af de valgløfter, hun gik til valg på, og taler nu igen til den meget omtalte bryggeriarbejder Arne Juhl fra Sønderjylland, som er en af de danskere, der ifølge Mette Frederiksen har fortjent en værdig tilbagetrækning.

- Vi gik til valg på at indføre en ret til tidlig pension. Fordi der er mennesker, der ikke bare kan blive ved med at arbejde. Coronavirussen har forsinket vores arbejde. Men kun forsinket. Ikke aflyst. Uretfærdighederne er ikke blevet mindre. Det gælder for Arne. Det gælder for tusindvis af andre gode danske lønmodtagere. Det er regeringens ambition, at en ny ret til tidlig pension bliver forhandlet og vedtaget i år.

Det bliver aldrig 'Arnes tur': Kan gå på efterløn i stedet for Mette-model