Mette Frederiksen om terror: Vi er i krig

Vi må stoppe med at være naive – terror-angrebet i Frankrig er en krigserklæring mod Danmark og Vesten, fastslår justitsministeren

Her kan du se interviewet med Mette Frederiksen

De seneste dages blodige begivenheder i Frankrig er en direkte krigserklæring fra den radikale islamisme mod Danmark og resten af den demokratiske verden. Det fastslår justitsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Ekstra Bladet.

- Den fjende, vi står overfor, har erklæret os krig. Når jeg siger os - så er det jo alle os, der i hele verden tror på noget andet end kalifatet, siger Mette Frederiksen.

På baggrund af terrorhandlingerne i Frankrig åbner hun nu for at give efterretningstjenesterne og politiet mere vidtgående beføjelser end i dag. Det kunne eksempelvis være mere overvågning af internettet og administrativ fratagelse af danske statsborgeres pas.

- Med det angreb vi har set i Paris nu - og med den terror-risiko, der er omkring Danmark, så er der ikke plads til at være naive mere. Og vi kommer til – det føler jeg mig overbevist om - i de kommende år at træffe nogle valg. Hvor vi bliver nødt til at give efterretningstjenesten og politiet redskaber, som de ikke har haft før. Fordi vi bliver nødt til at kunne matche de mørke kræfter, der er på spil, forklarer hun.

- De har erklæret os krig, så vi er i krig?

-  Jeg mener, at det er at betragte som en krigserklæring. Det er sikkert ikke krig i folkeretslig forstand, men det er svært at se det anderledes. Når der er nogen, der siger, at uanset om man er civil borger, tegner, soldat eller politimand eller noget helt femte, så skal man bekæmpes. Det er reelt det, de siger. Der bliver vi nødt til at kunne matche det, vi er oppe i mod.

Kendte terror-tilhængere

Konkret fremlægger Mette Frederiksen i næste uge et nyt lovforslag, som skal gøre det muligt for politiet og PET at tage passet fra folk alene på mistanken om, at de vil rejse ud af landet som hellige krigere.

- Jeg har et meget stort ønske om, at Folketinget vedtager det lovforslag, som vi behandler 16. januar. Det giver myndighederne mulighed for at fratage folk passet, hvis der en formodning om, at de rejser til eksempelvis Syrien for at være hellige krigere. Det skal også forhindre herboende udlændinge i at rejse tilbage, hvis de har været af sted, siger hun.

Justitsministeren er parat til at gå på kompromis med danskernes personlige frihed for at give efterretningstjenesten bedre muligheder for at forhindre terrorangreb, som vi netop har set i Frankrig.

Her er de personer - som politiet har udpeget som gerningsmændene - i forvejen kendte og i nogle tilfælde dømte for terror-forbindelser. Men på trods af det har da altså kunnet myrde løs og lamme Frankrig i flere dage. 

Stop med at være naive

- Jeg er relativt ny justitsminister, og jeg kan godt mærke, at når jeg lægger et forslag frem om at tage passet fra folk, der gerne vil rejse til Syrien, så rejser der sig sådan en lidt typisk juridisk diskussion, hvor retssikkerheden og den personlige frihed bliver vægtet meget højt. Det har jeg som udgangspunkt meget stor forståelse for. Vi er et demokrati, det skal vi værne om og den personlige frihed er vigtig - men vi må ikke være naive, forklarer hun.

- Hvilke nye beføjelser skal efterretningstjenesten have?

- Eksempel det med at man skal kunne tage passet fra folk på en formodning om, at de vil rejse. Det er jo ikke stærkt bevismateriale, men her vil vi gerne give myndighederne mulighed for at tage passet fra folk alene, fordi vi tror, de vil rejse.

- Fordi PET tror det?

- Det vil typisk være på baggrund af efterretninger, men kan også være noget folk skriver på facebook - eksempelvis; jeg støtter Islamisk stat og vil gerne til syrien.

- Er det en Domstol, der skal kunne gøre det?

- Det er politiet, men man skal kunne få det afprøvet ved en domstol, hvis man er uenig. I forhold til de radikale miljøer er det vigtigste, at vi har en efterretningstjeneste, der ved, hvad der foregår.

Mere PET-overvågning

Mette Frederiksen er også parat til at øge bevillingerne til Politiets efterretningstjeneste.

- I mine øjne bør der ikke være nogen slinger i valsen. PET skal have de bevillinger, som der skal til for at være en effektiv efterretningstjeneste. Er der behov for flere penge, så finder vi dem.

- Du vil tage passene fra folk, hvad mere?

- Det kan ikke nytte noget, at vi myndigheds- og lovgivningsmæssigt halter efter de kriminelle. Jeg tror, at vi løbende vil se kriminaliteten finde nye veje. Det skal vi kunne matche. Hvis vi vil have musklerne til at bekæmpe de mørke kræfter, der er på spil, så skal vi også være klar til at gå længere end i dag.

- Altså mere overvågning på nettet for eksempel?

- Jeg foreslår det ikke konkret nu. Men står vi i en situation, hvor vi kan se, at myndighederne ikke kan matche eksempelvis det radikaliserede miljø eller en anden form for alvorlig kriminalitet, så bliver vi nødt til at overveje, om vi ikke skal give politiet mere muskelkraft - og det er for eksempel det, vi gør med passet nu. Vi kan se, at der er nogle unge, som vælger at rejse til Syrien, og vi kan ikke stoppe dem i dag. Det vil vi kunne, hvis vi får vedtaget vores lovforslag.

- Så kan de stoppes på en fornemmelse?

- Det vil typisk være på baggrund af efterretninger, men det kan også være ytringer på de sociale medier. Vi kan se, at de bliver brugt flittigt til at sprede propaganda og individuelle personlige holdninger.

- Hvis der er en eller anden idiot, der på Facebook siger, at han gerne vil rejse til Syrien og kæmpe for Islamisk Stat mod Danmark, så har jeg ikke noget problem med, at politiet eller efterretningstjenesten opfanger det, og så bremser vedkommende i at rejse. De er ikke kun til fare for den irakiske eller syriske befolkning eller koalitionsstyrkerne dernede. De er også potentielt til fare for Danmark, når de vender hjem.

- Hvor alvorlig er truslen mod Danmark?

- Hvis folk tænker på, om det er farligt at gå på gaden, så er det PETs vurdering, at terror-truslen er begrænset. Når det handler om muligheden for, at der kan opstå terror et eller andet sted i Danmark, så er risikoen til gengæld alvorlig.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?