Annonce:
Annonce:

Mette kåret: Nu slås hendes undersåtter om resterne

Der var brede smil i Falkoner Salen, men i de kommende dage vil flere socialdemokrater uundgåeligt stå tilbage som tabere, når tidligere ministre kommer tilbage til hverdagen på Borgen

Annonce:
Følg Politik

Socialdemokraternes kernetropper fik i går hærdet håndfladerne, på den to timer lang ekstraordinære kongres, hvor de tog afsked med Helle Thorning-Schmidt og sagde goddag til Mette Frederiksen.

– Du er blevet kaldt Gucci-Helle. Jeg er blevet kaldt skrigeskinken. Dit lyder på en eller anden måde bedre end mit, sagde Mette F. til sin forgænger til stor morskab for de fremmødte.

Men bag smilede og personkulten udspiller sig en benhård kamp i den socialdemokratiske kulisse om ordførerskaber og tillidsposter, som for politikere kan afgøre, om de i en stor folketingsgruppe forsvinder ud i glemslen eller får masser af den tv-tid, politikere med ambitioner lever af.

Mette F. i hårdt angreb: Du løber fra regningen, Tulle

Ren Anker: Mette kåres med klap

Det ligger nogenlunde fast, at Henrik Sass Larsen trods sin berusede opførsel på valgaftenen indtager gruppeformandsposten.

Annonce:

Køge-politikernens opsigtsvækkende optræden foran de rullende kameraer på valgnatten har kostet anseelse på de indre linjer, men hans stærke magtposition tør ingen for alvor udfordre.

Ifølge kilder i partiets top står Nicolai Wammen til at blive politisk ordfører og dermed blive manden, der skal indgå i de hårdeste hundeslagsmål med de blå partier.

Alles kamp mod alle
Men derudover er alle poster i spil. Og her er det alles kamp mod alle. Det illustreres måske bedst ved, at selv den afgående formand, der for en uge siden glædede sig til at deltage i det almindelige folketingsarbejde, pludselig - godt nok med Mette Frederiksen velsignelse - har kastet sig ind i det ufine spil.

Thorning er kandidat til Folketingets formand

Det kom simpelthen bag på flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer, at Helle Thorning-Schmidt pludselig vil sidde i Folketingets præsidium og sågar ikke udelukker at gå efter posten som formand for Folketinget. Den position havde de fleste set Henrik Dam Kristensen i.

Annonce:

Heller ikke Bjarne Corydon, der under kongressen viste en hidtil ukendt følsom side, da han fældede tårer under Thornings afskedstale, kan vide sig sikker på posten som finansordfører, selv om han virker som den oplagte kandidat.

Den tidligere finansminister er udtænkt en rolle som politikudvikler, men hvilken titel han får, er usikkert.

Kabalen om ordførerskaber og udvalgsposter ventes at falde på plads i starten af den kommende uge.

Det er i øvrigt ikke kun blandt de socialdemokraternes folkevalgte, at tiden efter folketingsvalget vender op og ned på hverdagen. I partiets sekretariat, der bl.a. udvikler politik og står for kontrakt til pressen, ventes Mette Frederiksen og hendes nærmeste at foretage udskiftninger. Hverdagen i opposition kalder simpelthen på andre talenter, end når man er regeringsbærende parti.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: