Mette og Tulle slår til igen: Stikker kæp i hjulet på Løkkes ghetto-plan

S og DF vil ikke tage penge fra landets lejere til at finansiere regeringens ghettoplan

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Endnu en gang slår partnerskabet mellem Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) til for at forpurre statsminister Lars Løkke Rasmussens planer.

Denne gang drejer det sig om regeringens ghettopakke.

Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl slår nu fast i fællesskab, at finansieringen af den 21 mia. kroner dyre plan ikke kommer til at gå efter Løkkes hoved.

Mandag aften har de to partiledere således meldt fælles ud i TV2, at de ikke kan støtte op om at hente flere af de 21 mia. for at finansiere ghetto-initiativerne i Landsbyggefonden. Det er ellers regeringens plan, når landets ghettoer skal rives ned eller andelen af ikke-vestlige indvandrere i de udsatte boligområder skal nedbringes.

Det siger de om ghettoplanen

DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

- Jeg ser frem til den kommende tids forhandlinger om strengere straffe, hurtigere udsmidning af kriminelle beboere, udfordringer med beboersammensætning og så videre. 

- Det er vigtige emner. Men vi vil også gå til forhandlingsbordet med det klare udgangspunkt, at vi ikke bare skal flytte ghettoens problemer et andet sted hen.

- Vi skal ikke flytte problemerne fra ghettoområderne til de velfungerende områder af landet.

Politisk leder for Alternativet, Uffe Elbæk:

- Jeg er paf over, at regeringen sender otte ministre til Mjølnerparken, som om udsatte boligområder er den største udfordring, vi har i Danmark. 

- For selv om der altid er noget, der kan gøres bedre, er de langt fra det største problem. 

- Jeg ville derfor ønske, at regeringen fokuserede mere på at løse langt mere presserende udfordringer, for eksempel at der er gift i vores drikkevand, at stressepidemien er ude af kontrol, at jobsøgende kvæles i mistillid og kontrol og ikke mindst at vi står på tærsklen til en klimakatastrofe.

Formand for Socialpædagogerne Benny Andersen.

- Vi er bestemt ikke enige i alle de indsatser, der nu sættes i værk. Der er for meget fokus på straf og for lidt fokus på at bygge mennesker op, så de kan tage ansvar for eget liv. Men grundlæggende er det rigtigt set af regeringen at sætte tidligt ind overfor børn i udsatte boligområder. For vi ved, at det er afgørende for børns fremtid. Og vi ved, det virker med tidlig indsats.

DA's administrerende direktør, Jacob Holbraad:

- Det er godt og nødvendigt, at regeringen tager livtag med det problem, at integrationen i dele af landet står i stampe. 

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper:

- Jeg ville sådan ønske, at regeringen ville indkalde eksperter, fagpersoner, beboere og andre, der rent faktisk ved noget om problemerne, og begynde at lytte frem for at stigmatisere og grave grøfterne i samfundet dybere.

Dansk Erhvervs arbejdsmarkedspolitiske konsulent Peter Halkjær:

- Vi ved, at nogle har siddet på passiv forsørgelse år efter år. Det er uholdbart for samfundet og for den enkelte. Ser vi på erfaringerne med nyankomne flygtninge, så viser det sig, at det faktisk kan lade sig gøre at få personer fra de pågældende lande i arbejde. 

Regeringen præsenterer 'Ét Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030' i Mjølnerparken på Nørrebro i København. Foto: Jonas Olufson. Dansk politik Overblik: Sådan vil Løkke udrydde ghettoer

Mette Frederiksen og Kristian Thulesen-Dahl i Cirkusbygningen i maj 2017. Foto: Jonas Olufson Dansk politik Thulesen-Dahl til Frederiksen: Kaffe og udlændingestramninger?

- Jeg synes som socialdemokrat ikke, at det er rimeligt, at regningen skal betales af folk, der bor i den almennyttige boligsektor. Det er vi enige med Dansk Folkeparti i, siger Mette Frederiksen i TV2 Nyhederne mandag aften, hvor hun slår fast, at de to partier nu vil forhandle med regeringen om at finde en alternativ finansiering.

Gettopakken står til at koste 21 mia. kroner i alt. Ifølge ghettoudspillet vil regeringen hente i alt 12 mia. fra Landsbyggefonden. Dermed mangler regeringen med DF’s og Socialdemokratiets udmelding umiddelbart over 50 pct. af finansieringen, inden forhandlingerne går ind i slutfasen.

Under forhandlingerne er det DF-formand Kristian Thulesen Dahls forventning, at dagens udmelding nu får Løkke og co. til at rette ind:

- Jeg håber, at det her parløb, vi har med Socialdemokratiet, nu betyder, at regeringen bliver nødt til at lytte efter.

Mette Frederiksen nævner bl.a. muligheden for at tage penge fra satspuljemidlerne i stedet for fra Landsbyggefonden, som alle danske lejere i almene boliger betaler ind til hver måned gennem huslejen.

Skulle træde i kraft til sommer

Med den fælles udmelding fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er ghettoplanen i store problemer. Af regeringens ghettoudspil fra marts måned fremgår det, at lovgivningen bag ghettopakkens boligdel skal indføres allerede til sommer.

Endnu engang må Løkke derfor notere sig, at det effektive partnerskab mellem S og DF stikker en kæp i hjulet på VLAK-regeringens planer.

Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) er finansieringskilden dog ikke så vigtig.

- Om vi finansierer på den ene eller anden måde, det tager jeg afslappet på. Vi har lagt en plan frem, som vi synes, er rimelig. Hvis ikke det er muligt, så dropper vi den, og så finder vi en anden finansiering. Det vigtige for mig - og det vigtige for regeringen - det er, at vi får bekæmpet ghettoen, lyder det fra finansministeren.

1 af 2 Løkke var et stort smil, da han i marts præsenterede regeringens ghettoplan i Mjølnerparken. Foto: Jonas Olufson
2 af 2 Foto: Jens Dresling
142 kommentarer
Vis kommentarer