Mette Uld i Mund: Lavede en Nyrup

Socialdemokraternes formand tog i dag en slidt handske op efter en af sine forgængere. For selv om hun erklærede, at det var hendes opgave at fortælle om sit partis politik - så gjorde hun det stik modsatte. Der gik taktik og lurepasser i åbningen på Mette Frederiksens politiske sæson i Silkeborg

Her bliver Mette Frederiksen konfronteret

– Hvor er vi som mennesker og som samfund? Hvor kommer vi fra? Hvor er vi på vej hen?

Poul Nyrup Rasmussen blev som statsminister herostratisk berømt for at tale uforståeligt og hen over hovedet på vælgerne. Derfor fik han tidligt tilnavnet Poul ’Uld i mund’.

Et godt eksempel var da han indledte sin nytårstale i 2000.

På mange danskere virkede det simpelthen som om, at statsministeren heller ikke helt selv kendte svaret på sine vidtløftige, diffuse spørgsmål. ’Uld i mund’ havde slået til igen.

På samme måde formåede Mette Frederiksen – Socialdemokraternes seneste bud på en statsminister – i går igen og igen at undlade at svare på helt simple spørgsmål, så det var til at forstå for selv garvede iagttagere.

Især hendes snørklede forklaring på, hvorfor hun er så bange for at samarbejde med Dansk Folkeparti om eksempelvis dagpenge og billigere færger til de danske øer, var sort snak.

– Vil I sige nej, hvis I har mulighed for at få gennemført noget af jeres politik med DF’s stemmer?

– Vi siger ikke nej til noget. Vi siger ja til at indgå i forhandlinger.

– Så det er vigtigere at ansvarliggøre DF end at få sin egen politik igennem?

Mette Frederiksen havde svært ved at forklare partiets nye strategi mod DF på socialdemokraternes sommergruppe møde tidligere i dag. S afviser at stemme for sin egen politik om lavere færgepriser, medmindre Lars Løkke giver lov. Foto: Anita Graversen Dansk politik - 25. aug. 2015 - kl. 17:11 S-borgmestre angriber Mette F: Du tager os som gidsler

Mette Frederiksen vægter beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitik højest, og adkiller sig dermed fra Helle Thorning-Schmidt, vurderer  Jon Kiellberg. (Foto: Anita Graversen Dansk politik - 25. aug. 2015 - kl. 16:03 Spin-ekspert: Sådan adskiller Mette F. sig fra Helle T.

Se også: Mette F: Tulle må overveje om han har peget på den rigtige statsminister

Se også: Engell: Derfor er Mette F's taktik farlig

– Jeg har tænk mig, vi har tænkt os, i enhver forhandling at fortælle danskerne, hvad der er de socialdemokratiske mærkesager, inden vi går derind.

Den rigtige måde
– Det vigtigste for os vil selvfølgelig altid være at få vores egen politik igennem. Men det skal være på den rigtige måde.

– DF har et forslag om lavere færgepriser til øerne i Danmark. De vil gerne støtte jer i jeres forslag om at afsætte 133 mio. kr. til lavere priser. Tager du imod det forslag med kyshånd?

– Lad os lige huske rækkefølgen. Vi har den problemstilling i Danmark, at færgetransporten til en række af vores øsamfund er dyr. Det hæmmer folks lyst til at bo på i øvrigt prægtige danske øer,

– Det var vores udgangspunkt som regering, og det er vores udgangspunkt i dag. Så vores holdning til færgepriser er den samme. Vi vil gerne have den nedbragt. Vi vil gerne have et aktivt øsamfund i Danmark fortsat.

– Så du vil gerne gennemføre det sammen med DF?

– På sin egen måde, er det her faktisk et fint eksempel til at illustrere, hvor mærkelig dansk politik en gang imellem er. Indtil juni 2015 havde danskerne en regering, der havde som sit klare mål at sætte priserne på færgetransport end. Så vælger DF at vælte den regering og pege på Lars Løkke som statsminister, som ikke vil det samme. Og så siger man nu, hov det var da egentlig ærgerligt, at vi mistede den regering, der gerne vil vores øsamfund.

Ingen krav
– Er det et ja til, at du gerne vil gennemføre det med DF?

– Alle de partier, der kan tilslutte sig, at vi har et land, der hænger sammen, er velkomne hos os. Jeg har også forventning om, at Lars Løkke som ny statsminister vil prioritere, at man skal kunne arbejde og bo i alle dele af Danmark.

– Skal jeg forstå det sådan, at du kun vil gennemføre din egen politik, hvis det bliver sammen med regeringen?

– I mine øjne er det et fuldstændigt usandsynligt scenarium, at der skal indgås en finanslovsaftale uden om en siddende regering. Det er jo vanvid. Det er en siddende regerings ansvar at sørge for, at der kommer en finanslov i hus. Det, der er min opgave, er at fortælle, hvad vi vil.

– Vil du fuldstændig udelukke, at dagpengesystemet kan blive dyrere?

– Vores udgangspunkt er at det skal blive bedre. Vi har ikke noget krav om, at tingene skal koste flere penge.

Se pressemødet fra tidligere

63 kommentarer
Vis kommentarer