Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata, eller du kan give os besked, hvis en annonce er upassende, rummer fejl eller er ulovlig.
eller
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
Statsministeren har tidligere været kritisk over for en CO2-afgift, som ellers var et af hendes slagnumre i nytårstalen. Støttepartier efterlyser konkrete forslag fra Mette Frederiksen og ikke blot flotte ord
Mette Frederiksen kalder Danmark et grønt foregangsland, men hendes regering har i to et halvt år tøvet med at gå foran med en CO2-afgift. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følger PolitikFølg Politik
Mette Frederiksens grønne profil blev i den grad pudset af i nytårstalen 1. januar.
Her talte statsministeren om, at der skal indføres en ’ambitiøs afgift på CO2’, og slog fast, at ’hvis du udleder CO2, så skal du betale’.
Samme Mette Frederiksen har dog tidligere været betydeligt mere lunken, når snakken netop er faldet på CO2-afgifter.
- For mig er det vigtigt, at klima ikke bliver ulighedsskabende, og det har den type afgifter det med at blive, bekendtgjorde hun eksempelvis i et interview med Information i marts 2019.
Hos regeringens støttepartier efterlyser man da også, at der nu kommer handling bag statsministerens fine, grønne hensigter i talen - så det ikke bare ender som en gang grønt bluff.
Annonce:
- Jeg savner konkrete politikforslag i talen, og at regeringen kommer med et reelt ambitiøst udspil for CO2-afgift samt en flyafgift. Ikke bare flotte ord, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.
Mai Villadsen (EL). Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
På tide De radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, mener, at Mette Frederiksen grønne melding er 'på tide' og 'falder på et tørt sted'.
- Der har manglet lederskab og handlekraft på nogle af de vigtigste politiske dagsordener i de to et halvt år, hvor hun har været statsminister. Der er jo sket for lidt, siger han og tilføjer med skepsis:
- I nytårstalen siger hun jo ikke konkret, hvad hun vil gøre.
Pia Olsen Dyhr (SF). Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, hæfter sig ved, at Mette Frederiksens klimaminister, Dan Jørgensen, i foråret 2020 kaldte en CO2-afgift for en 'Georg Gearløs'-model.
- Nu har piben heldigvis fået en anden lyd, og det kommer vi til at holde regeringen op på, siger hun til Ritzau.
Mettes kamp mod afgiften
Mette Frederiksens regering har brugt to et halvt år på at undgå konkrete beslutninger om en CO2-afgift.
Et flertal bestående af de radikale, Enhedslisten, SF, Venstre og de konservative ønsker en CO2-afgift. Men partierne har løbet panden mod muren under forhandlingerne med S-regeringen.
Både økonomiske og naturvidenskabelige eksperter (eksempelvis Det Økonomiske Råd og Klimarådet) anbefaler ellers en såkaldt ensartet CO2-afgift som et nødvendigt middel, hvis Danmark skal nå målet om at reducere udledningen af CO2 og andre drivhusgasser med 70 procent i 2030.
Også dele af erhvervslivet, eksempelvis Dansk Erhverv og Dansk Energi, efterlyser en CO2-afgift.
Men S-regeringen har ikke ønsket, at Danmark skulle være et grønt foregangsland med en CO2-afgift.
Klimarådets forslag skød klimaminister Dan Jørgensen eksempelvis hånligt ned som en Georg Gearløs-agtig model.
Annonce:
Brug for meget mere Direktøren for den grønne tænketank Concito, Christian Ibsen, kalder det 'enormt positivt, at vi fik en statsminister-tale, der satte klimaet i top'. Han hæfter sig desuden ved, at talen markerede 'et større engagement fra statsminister i den måde, hvorpå hun formulerede visionen for Danmark og for fremtidens EU som en klimaunion.'
- Man kan diskutere, hvor meget konkret der kom ud, men hun sendte et stærkt signal om CO2-afgiften, som er og bliver den nødvendige hovedmotor i omstillingen frem mod 2030, tilføjer han.
Christian Ibsen understreger desuden, at der er 'brug for meget mere' fra Mette Frederiksen side.
- Vi har brug for, at regeringen stempler endnu mere ind på en række fronter. Vi har sat os et ret ambitiøst klimamål, men vi har ikke endnu haft mod til at sige, hvordan vi når det. Vi kunne godt tænke os, at regeringen lænede sig endnu mere frem på en række områder – i stedet for at lade det være op til en efterfølgende forhandling, siger han.
Det har hun sagt
* Mette Frederiksen i interview med Information, 13. marts 2019
- Hvad med en afgiftspolitik, hvor man CO2-beskatter de forskellige produkter og dermed styrer mod et mere klimavenligt forbrug?
- For mig er det vigtigt, at klima ikke bliver ulighedsskabende, og det har den type afgifter det med at blive.
- Det kan kun lade sig gøre, hvis vi tør tro på, at teknologien er med til at finde svarene for os. Gør vi ikke det, så bliver det kun højere afgifter. Og det er ikke svaret. Det er ikke svaret i dag, det er heller ikke svaret om fem, og det er heller ikke svaret om ti år.
- Jeg var socialdemokrat, før jeg blev grøn. Og når jeg vågner om morgenen, er jeg stadig socialdemokrat, før jeg er grøn.
Mettes grønne løfter
I sin nytårstale sagde Mette F.:
- De stigende temperaturer er ved at ødelægge vores jordklode. Vi svigter ikke. Vi gør det, der skal til. Det er vores løfte. Det er mit løfte.
- I år vil vi træffe beslutning om en ny og ambitiøs afgift på CO2. Den skal sikre, at de virksomheder, der belaster klimaet, selv betaler for deres udledning. De bredeste skuldre skal bære mest. Hvis du udleder CO2 – så skal du betale. Dét er det mest rimelige.
- Senest i 2025 skal danskerne have mulighed for at flyve grønt på en indenrigsrute. Og senest i 2030 skal vi kunne flyve helt grønt, når vi flyver indenrigs i Danmark.
Henviser til Dan J.
Ekstra Bladet bedt om en kommentar fra Mette Frederiksen til hendes grønne kovending, men Statsministeriet henviser i stedet til Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet - selv om det ikke er Dan Jørgensen, der har holdt nytårstalen.
Dermed har det ikke været muligt at få en kommentar fra statsministeren.