Annonce:
Annonce:

Mettes mænd er smuttet

En række centrale personer i det politiske projekt, der fik Mette Frederiksen til magten, har fundet andre jobs

En håndfuld af de allernærmeste og allervigtigste har sagt farvel til Mette Frederiksen. Foto: Philip Davali
En håndfuld af de allernærmeste og allervigtigste har sagt farvel til Mette Frederiksen. Foto: Philip Davali
Annonce:
Følg Politik

En efter en har helt centrale skikkelser på Mette Frederiksens succesfulde vej til magten forladt den socialdemokratiske skude.

Senest sagde den magtfulde partisekretær, Jan Juul Christensen, farvel til jobbet efter fem år. Han skal i være 'Senior Vice President i Københavns Lufthavne'.

I pressemeddelelsen, der annoncerede partisekretærens afgang, lagde Mette Frederiksen ikke skjul på hans betydning for partiet.    

- Jan har været en utrættelig sparringspartner, ligesom han har spillet en afgørende rolle i at tilrettelægge de valgkampe, vi har ført – og som gør, at vi pt. er Danmarks største parti både kommunalt, regionalt og i Folketinget.

Dermed indskriver Jan Juul Christensen sig i rækken personer, der dannede Mette Frederiksens inderkreds, da hun sikrede sig statsministerposten - men som nu har fundet andre græsgange.

Annonce:

Tætte bånd til Sass
Af andre prominente navne på denne liste findes Mette Frederiksens tro væbner, stabschef Martin Rossen, samt partiets eks-chefstrateg Henrik Sass Larsen.

Fælles for flere af disse engang så magtfulde socialdemokrater er, at de ligeledes har været nære allierede med netop Henrik Sass Larsen.

Det var således ikke mindst på grund af de nære bånd til Sass, at Jan Juul Christensen blev hentet ind som partisekretær.

Der var særdeles tætte bånd mellem Martin Rossen og Sass - ligesom det ikke mindst var Sass' idé at knytte et andet velkendt ansigt, Thor Möger, til partiapparatet.

To tilbage
Netop Thor Möger var den første fra inderkredsen, der forlod S-projektet. Det skete i februar 2019 - blot fire måneder før folketingsvalget - da han skiftede jobbet som chef for den politiske afdeling i Socialdemokratiet ud med en stilling som 'Vice President' i rådgivningsviksomheden Cowi.

Sidenhen har en række af Mette Frederiksens nære allierede så gået samme vej og har forladt skuden.

Annonce:

Af tilbageværende medarbejdere, som har spillet en central rolle for Mette Frederiksen, kan blot fremhæves to: Statsministerens nuværende stabschef Martin Justesen og særlig rådgiver Sara Vad Sørensen. 

Ekstra Bladet har modtaget en kort skriftlig kommentar fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Jeppe Bruus, til de mange profiler, der er smuttet:

'Vi har været privilegerede af at have dygtige folk med på holdet, som har været her i mange år. Og mange af dem er stadig hos os, og vi har heldigvis også kunne trække nye dygtige folk til', lyder det blot.

Herunder kan du få et overblik over Mettes mænd, der er smuttet:

De er skredet

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
 

Martin Rossen, stabschefen

Mette Frederiksens rådgiver siden 2011 i Beskæftigelsesministeriet og kaldt 'manden bag Mettes succes' og forfatter til en drejebog til magten.

Senere blev Martin Rossen stabschef for Socialdemokratiet på Christiansborg, da Mette Frederiksen blev formand for partiet.

Da Mette Frederiksen blev statsminister i 2019, fik Martin Rossen titlerne særlig rådgiver og stabschef for det politiske sekretariat i Statsministeriet.

Martin Rossen forlod jobbet som Mette Frederiksens nærmeste allierede i juli 2020 til fordel for en stilling som senior vice president i Danfoss.

Pr-foto
Pr-foto
 

Jan Juul Christensen, partisekretæren

Mette Frederiksen pegede på Jan Juul Christensen som partisekretær i februar 2016, da hun satte sit eget hold som formand.

Som partisekretær har han været partiets øverste 'embedsmand' med det største organisatoriske ansvar.

For nylig kom meldingen så, at Jan Juul Christensen har opsagt sin stilling for at tiltræde som senior vice president i Københavns Lufthavne A/S.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
 

Mads Brandstrup, pressechefen

Mette Frederiksen hev Mads Brandstrup ind som pressechef for Socialdemokratiet i marts 2016.

Mads Brandstrup har haft en central rolle i udformning af strategien for kommunikationen op til magtskiftet i 2019, hvor han blev særlig rådgiver for finansminister Nicolai Wammen.

Nu har han meddelt sin afgang.

Mads Brandstrup har været direktør for Danske Medier fra 1. september. 2021

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
 

Henrik Sass Larsen, strategen

Topsocialdemokraten Henrik Sass Larsen er kaldt partiets strateg og kongemager.

Han var da også en af bagmændene bag Mette Frederiksens vej til formandsposten.

Samtidig tilskriver mange Mette Frederiksens politiske kurs - særlig når det gjaldt en strammere udlændingepolitik - netop Henrik Sass Larsen.

Mette Frederiksen gjorde Henrik Sass Larsen til gruppeformand for Socialdemokratiet efter valget i 2015. Her sad han og styrede møderne på Borgen indtil juni 2019, hvor han sygemeldte sig.

I september 2019 forlod Henrik Sass Larsen Folketinget for at blive administrerende direktør for brancheforeningen for virksomhedsinvestorer i Danmark.

Foto: Carsten Snejbjerg
Foto: Carsten Snejbjerg
 

Thor Möger, afdelingschefen

Thor Möger blev under Mette Frederiksen - oktober 2015 - forfremmet til afdelingschef i Socialdemokratiet sekretariat på Christiansborg, som går under navnet AIA - Analyse- og Informationsafdelingen.

Det er i AIA, at de overordnede politiske, strategiske og kommunikationsmæssige linjer tegnes og koordineres.

Thor Möger var chef for den politiske afdeling frem til februar 2019, hvor han tog jobber som vice president i Cowi.

 

Nick Hækkerup, firebanden

Nu tidligere justitsminister meldte 1. maj 2022 ud, at han var færdig i dansk politik, Folketinget og titlen som justitsminister.

Den mangeårige socialdemokrat og tro Frederiksen-væbner har fået job som direktør i Bryggeriforeningen, og det trak åbenbart så meget i justitsministeren, at han kunne sige nej.

Nick Hækkerup har foruden posten som justitsminister været næstformand for Det Udenrigspolitiske Nævn fra 2015 til 2019, sundhedsminister fra februar 2014 til juni 2015, handels- og europaminister fra august 2013 til februar 2015, forsvarsminister fra oktober 2011 til august 2013 og næstformand for Socialdemokratiet 2005-2012.

Privatfoto
Privatfoto
 

Internt foto afslører strategi-seminar

Et internt foto fra et strategiseminar for S-toppen i oppositionstiden viser, hvordan mange ansigter er væk.

På seminaret var blandt andre Mette Frederiksens højre hånd, stabschef Martin Rossen, partisekretær Jan Juul Christensen, pressechef Mads Brandstrup og afdelingschef Thor Möger.

Et foto fra seminaret viser, hvordan S-toppen vil erobre magten med 'følelser' og 'autenticitet'. 

'Formen - MF - samler målgruppen', 'Drømmen - vil med magt - policy', hedder det blandt andet på et whiteboard i hjørnet af mødelokalet.

Fra venstre sidder tidligere skatteminister og politisk chef Thor Möger Pedersen, souschef Martin Justesen, konstitueret souschef Sara Vad, pressechef Mads Brandstrup og partisekretær Jan Juul Christensen.

Den eneste tilstedeværende fra styregruppen, som ikke er med på billedet, er stabschefen, Martin Rossen. Han var partiformandens nærmeste rådgiver og øverste chef for partiets administration.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: