Annonce:
Annonce:

Mettes plan: Nu er det Stanislaws tur

Med Mette Frederiksens forslag kan borgere fra andre EU-lande sikre sig retten til tidlig pension efter ganske kort tid i Danmark- det er særlig gunstigt for eksempelvis polakker 

Da regeringen præsenterede sin plan for tidlig pension i august lød det sådan. Video: Ritzau
Annonce:
Følg Politik

'Nu er det Arnes tur.'

Den socialdemokratiske regering har sat alt ind på at sikre retten til tidlig pension for danskere med mange år på arbejdsmarkedet - som bryggeriarbejderen Arne.

Men det er ikke kun danske statsborgere, der kan kunne nyde godt af ordningen, som regeringen lægger op til.

Borgere fra andre EU-lande vil ligeledes kunne opnå retten til den tidligere pension efter ganske kort tid på det danske arbejdsmarked.

Efter seks års beskæftigelse - samt bopæl - i Danmark vil en polak eksempelvis have optjent et beløb svarende til den laveste polske pensionssats.

Den resterende tid på arbejdsmarkedet kan foregå i hjemlandet, hvor den pågældende også kan få udbetalt pensions-checken.

'Tidlig pension kan modtages i EU/EØS lande, Schweiz og lande, som Danmark har indgået pensionsoverenskomst med,' lyder det i regeringens udspil.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Statsministeren på virksomhedsbesøg for at promovere, at det snart skal være 'Arnes tur'. Men med planen kan EU-borgere fra andre lande også få adgang til den tidlige pension. Foto: Emil Agerskov
Statsministeren på virksomhedsbesøg for at promovere, at det snart skal være 'Arnes tur'. Men med planen kan EU-borgere fra andre lande også få adgang til den tidlige pension. Foto: Emil Agerskov

Annonce:

Adgang efter et år
Netop spørgsmålet om EU-borgeres ret til tidlig pension er blevet en central del af forhandlingerne om ordningen.

- Stanislaw, der eksempelvis arbejder på et slagteri eller i landbruget, får i dag børne- og kørepenge. Det er et stort problem. Men nu kan han saftsuseme også få tidlig pension. Det skal vi have nogle værnsregler op for, har Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, slået fast over for Ekstra Bladet.

I regeringens forslag lægges der op til, at retten til tidlig pension sker ved optjening af anciennitet på baggrund af tid på arbejdsmarkedet.

42 år på arbejdsmarkedet giver et års tidligere pension, 43 år betyder retten til at gå fra to år før folkepensionsalderen, mens 44 år i arbejde sikrer muligheden tre år i pensions-rabat.

' (...) optjening af anciennitet (vil) ske for tid på arbejdsmarkedet i Danmark, EU/EØS-lande, Schweiz og lande, som Danmark har indgået pensionsoverenskomst med,' lyder det.

Og videre:

Annonce:

'Statsborgere i et EU/EØS-land eller Schweiz kan få adgang til ydelsen efter 12 måneders bopæl eller beskæftigelse i Danmark, hvis de i øvrigt opfylder betingelserne.'

Ti år - 3000 kr.
Hvor stor EU-borgernes pensions-check bliver, beregnes ud fra, hvor længe de har boet i Danmark samt den totale tid på arbejdsmarkedet.

Hvis personen har arbejdet og boet seks år her i landet, giver det omkring 1850 kroner om måneden - et beløb svarende til den laveste pensionssats i Polen. Ti års arbejde og bopæl i Danmark sikrer godt 3000 kr.

Dette forudsætter en samlet - og dokumenteret - arbejdsperiode på mindst 44 år, når vedkommende runder 61 år. Her tæller arbejde i hjemlandet altså også med.

For de årgange, der nærmer sig pensionsalderen, vil dette betyde retten til tidlig pension som 64-årig. I lande som Polen og Rumænien er pensonsalderen for mænd 65 år.

Så blev det Stanislaws tur.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er ganske ordknap, mens forhandlingerne er i gang. Foto: Jens Dresling
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er ganske ordknap, mens forhandlingerne er i gang. Foto: Jens Dresling
 

Ordknap minister: Vi lytter til partiernes ønsker

Annonce:

Den tidligere pension til EU-borgere er blevet en central del af forhandlingerne om Arne-ordningen. Men det er ikke meget, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har at sige til sagen, så længe forhandlingerne er i gang.

'Forhandlingerne er i gang, og vi lytter selvfølgelig til partiernes ønsker. Jeg kan ikke kommentere forhandlingerne konkret, men vi håber at lave en aftale så hurtigt som muligt af hensyn til dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet, og som også fortjener gode år på pension,' lyder det i en skriftlig kommentar.

Her er Stanislavs regnestykke

Beregningen af størrelse på Stanislavs tidlige pension er snørklet, men her kommer den.

Retten til den fulde ydelse opnås ved bopæl i Danmark i 9/10 af perioden fra det fyldte 15. år til tidspunktet for overgang til ydelsen.

 

Hvis man har ret til tidlig pension som 64-årig - og har arbejdet og boet i Danmark i seks år - ser regnestykket således ud:

9/10 af 49 år = 44,1

6/44,1 =13,6 pct.

13,6 pct. af 13.550 kr. (den fulde ydelse for den tidlige pension) = 1843 kr. 

Laveste pensionssats i Polen svarer til 1839 kr.

 

10 års arbejde og bopæl i Danmark

3072 kr.

 

15 års arbejde og bopæl i Danmark

4608 kr.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: