Annonce:
Annonce:

Midt i gas-kaos: Hadet ulmer

S-topkilder opsummerer: Valget er på trapperne trods uro i Østersøen, og fjendskabet lever i bedste velgående

Mette Frederiksen og Sofie Carsten står snart midt i en valgkamp. Men kan de finde sammen efterfølgende, hvis mandaterne tillader det? Foto: Henning Hjorth/Tariq Mikkel Khan
Mette Frederiksen og Sofie Carsten står snart midt i en valgkamp. Men kan de finde sammen efterfølgende, hvis mandaterne tillader det? Foto: Henning Hjorth/Tariq Mikkel Khan
Annonce:
Følg Politik

Kærligheden mellem partitoppen i Socialdemokratiet og Radikale Venstre har aldrig rigtig blomstret i fuldt flor. Tværtimod.

Men i disse timer og dage, hvor Danmark står over for ukendt trussel i form af bevidste sabotagehandlinger mod kritisk infrastruktur i Østersøen, er tilliden skrumpet ind til en klat mudder på størrelse med en gammeldags femøre.

Den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, fastholder sit valgultimatum og påtvinger dermed Socialdemokratiet og Mette Frederiksen at udskrive valg senest i næste uge.

Siden truslen landede i sommer, er socialdemokrater gået i en stor bue uden om de radikale i deres aftenbøn. Men nu når hadet nye højder.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Hverken Putins talsmand eller Mette Frederiksen kan udelukke sabotage, efter at der har været tre gaslækager i Østersøen på Nord Stream 1 og 2

Sagen kort: Lækage på Nord Stream
 

Annonce:

Drøje hug
De radikale er ikke længere et troværdigt midterparti. De radikale er latterlige. De radikale er frustrerende. De radikale er en utilpasset teenager.

Sådan lyder det pænere skudsmål, når topsocialdemokrater skal beskrive deres følelser for Radikale Venstre i disse dage.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), opfordrer åbent til radikal selvransagelse. Han kalder partiets valgultimatum 'rendyrket radikal magtpolitik' og buldrer videre på Facebook:

'Vent som minimum, indtil krisen er mindre højspændt og længere væk fra dansk territorium. Sofie Carsten Nielsen, verden har simpelthen forandret sig. Og det er ingen skam at kravle ned fra træet, når man gør det af de rigtige årsager. Omvendt ser man rigtig skidt ud, når man sidder højt oppe i træet af de forkerte årsager.'

Trods den høje søgang i samlivet mellem S og R agter Socialdemokratiets top fortsat at efterkomme det radikale ultimatum, hvilket Ekstra Bladet tidligere har beskrevet,

Annonce:

Og den plan står ved magt uagtet de dramatiske begivenheder i havet ud for Bornholm, forstår Ekstra Bladet igennem samtaler med topsocialdemokrater onsdag eftermiddag.

Det bedste bud på en valgudskrivelse er derfor fortsat onsdag 5. oktober. Altså om syv dage i skrivende stund.

Sofie Carsten Nielsen og Mette Frederiksen under en spørgetime i salen. Foto: Jens Dresling
Sofie Carsten Nielsen og Mette Frederiksen under en spørgetime i salen. Foto: Jens Dresling
 

Nyrups Waterloo
Hvis Socialdemokratiet og Mette Frederiksen forsøger at sætte hårdt mod hårdt, risikerer det at give oppositionen yderligere næring til melodien om en magtfuldkommen regering.

Sådan lyder et tungtvejende argument - sammen med den åbenlyse risiko ved et mistillidsvotum - for at lade radikale diktere valgudskrivelsen.

En tredje årsag er nok endnu tungere. Når valgresultatet foreligger, kan det meget vel tænkes, at Socialdemokratiet er nødt til at tage de radikale med i regeringen, hvis Mette Frederiksen skal fortsætte som statsminister.

Annonce:

Onde tunger vil måske mene, at de socialdemokratiske topfolk i deres stille sind nu glæder sig over, at Mette Frederiksen nu får rig mulighed for at stå som statsmand igennem den kommende valgkamp på farten mellem møder med allierede.

Topfolkene anerkender da også, at situationen og dermed mulighederne for genvalg ser meget bedre ud nu end umiddelbart efter sommerferien, hvor målingerne kun pegede i retning af fiasko.

Men samtidig minder topfolkene om, at Poul Nyrup Rasmussen fik læsterlige klø af Anders Fogh, da han forsøgte at udnytte 11. september-angrebet til en rask valgsejr. Situationen i Østersøen er med andre ord så dødsens alvorlig, at den ikke er til høst af lavthængende frugter.

De radikale står fast på ultimatum

De radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, står fast på sit ultimatum om et folketingsvalg i næste uge, skrev hun på Facebook mandag aften.

'Der er både krig og kriser, der skal håndteres længe endnu. Og ja, det kommer til at kræve meget af os. Alle sammen. Også derfor har vi ikke brug for en 8 måneder lang valgkamp. Vi har brug for et valg. Så vi kan komme videre fra valgkamp,' skrev hun.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har der dog internt i partiet været drøftelser om, hvor vidt det nu også er en god idé at stå fast på kravet. Partiets position er dog fortsat uændret, fordi de i sidste ende stadig finder det forsvarligt med en valgkamp under den nuværende sikkerhedspolitiske situation - og stadig ønsker at udfordre S-regeringens magtfuldkommenhed.

Der er desuden en forventning i partiet om, at Mette Frederiksen selv trykker på knappen og udskriver valget, hvis hun fortsat ønsker, at partiet skal pege på hende som statsminister og sikre sig deres mandater, lyder det.

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med Sofie Carsten Nielsen om sagen, men hun afviser gentagende gange at stille op.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: