Midt under skandale: Minister på længere barsel - uden vikar

Ministerløst ministerium: Kollegerne på Christiansborg undrer sig over, at økonomi- og indenrigsministeren fra LA er gået på barselsorlov, uden en vikar har taget over

Simon Emil Ammitzbøll-Bille ses her med konen Kristine, som han for nylig fik en datter med. Privatfoto
Simon Emil Ammitzbøll-Bille ses her med konen Kristine, som han for nylig fik en datter med. Privatfoto

Mens en skandale om Økonomi- og Indenrigsministeriets departementschef er brudt ud i lys lue, fordi han åbenlyst instruerer embedsmænd i, at de kan mørklægge dokumenter uden om offentlighedsloven, ligger ministerkontoret øde hen.

Ekstra Bladet kan nu fortælle, at der ganske opsigtsvækkende aldrig er blevet udpeget en stedfortræder for økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), som for nyligt gik på orlov.

Foto:Jens Dresling/Polfoto Lederen UPS!

Den nybagte far gik på orlov 20. maj i forrige uge. Men hvor danske fædre almindeligvis er tilbage på job efter de første 14 dages fædre-orlov, er Simon Emil Ammitzbøll-Bille først tilbage på den anden side af sommerferien efter en længere periode med henholdsvis orlov og ferie.

Samtidig er der aldrig udpeget en egentlig stedfortræder for Simon Emil Ammitzbøll-Bille, oplyser ministeriet.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille oplyser på Twitter, at han er blevet far. Foto: Thomas Sjørup Samfund Simon Emil Ammitzbøll-Bille er blevet far

'Det er en konkret vurdering, om der skal udpeges en stedfortræder, når en minister holder orlov. I dette tilfælde har det været vurderingen, at det ikke er nødvendigt med en egentlig stedfortræder, da der er tale om en relativt begrænset periode, der også omfatter sommerferieperioden, ligesom ministeren fortsat vil varetage opgaver i et vist omfang', skriver ministeriet i svaret til Ekstra Bladet.

Men de opgaver omfatter ikke lovbehandling.

Og det får nu flere politikere på Christiansborg til at undre sig over, at et så centralt ministerium som Økonomi- og Indenrigsministeriet de facto står ministerløst hen i flere måneder.

- Jeg støtter varmt, at alle fædre kan holde barselsorlov, også ministre. Men det ville være ulige meget nemmere, hvis statsministeren havde gjort, som han altid har gjort før. Nemlig at man overlader ressortområdet til en anden minister, der så har ansvaret, siger Magnus Heunicke, Socialdemokratiets kommunalordfører, til Ekstra Bladet.

Ikke til stedet på samråd
Heunicke og flere andre kolleger sad mandag til et samråd om en ny og af Socialdemokratiet stærkt udskældt parkeringsordning, hvor Simon Emil Ammitzbøll-Bille vil stække kommunernes mulighed for at bruge parkeringslicenser og -afgifter som en pengemaskine.

Problemet var bare, at det ikke var Ammitzbøll-Bille, der selv mødte op til de kritiske spørgsmål fra oppositiionen.

Det var heller ikke en officiel vikar.

I stedet dukkede transportminister Ole Birk Olesen (LA) op.

Og det er langt fra godt nok, lyder det fra en anden samrådsdeltager, Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested:

- Ole Birk måtte flere gange slå ud med armene og svare, at det ikke var hans ressortområde. Han kunne svare på de trafikale forhold i sagen. Men vi ville jo tale med økonomiministeren om det økonomiske, hvor man tager penge fra kommunerne og lægger dem i statskassen. Det var bare ikke en mulighed, siger Henning Hyllested, som er stærkt kritisk over for konstruktionen:

- Det er ganske uacceptabelt og meget usædvanligt, at der ikke er udpeget en barselsvikar for Simon Emil Ammitzbøll-Bille, siger Henning Hyllested, der nu selv har indkaldt til et nyt samråd.

- Jeg fik et opkald fra ministeriet og fik at vide, at han var på barsel - og at det ikke var helt rimeligt, at han skulle komme ind til et samråd. Men jeg bemærkede da, at han sad til gallamiddag for kronprinsen forleden. Her fik jeg at vide, at han nok var pålagt at komme fra statsministeren. Men så må statsministeren sgu også pålægge ham at komme til samråd og lovbehandling; eller udpege en stedfortræder, siger en kritisk Henning Hyllested.

'Situationsvikar'
Økonomi- og Indenrigsministeriet oplyser i deres svar til Ekstra Bladet, at lovbehandlingen af parkeringsordningen vil ske med en anden minister i folketingssalen:

'Under lovbehandlingen vil der være en i situationen vikarierende minister til stede. Økonomi- og indenrigsministeren svarer selv på skriftlige spørgsmål fra Folketinget', skriver ministeriet, som oplyser, at 1. behandlingen klares af kulturminister Mette Bock (LA), mens 2. behandlingen klares af transportminister Ole Birk Olesen.

Men det er problematisk, mener Henning Hyllested:

- Det er simpelthen ikke i orden, at der kommer en vikarierende minister på dagen, mens han selv svarer på spørgsmål. Det nytter ikke noget, at han er minister på skrømt. Der bør udpeges en stedfortræder, siger Hyllested.

Ministeriet oplyser til Ekstra Bladet, at 'økonomi- og indenrigsministeren er på orlov frem til sommerferien og holder derefter ferie.' Det er indtil nu ikke været muligt at få svar på, hvornår Simon Emils barselsorlov officielt slutter, men ministeriet oplyser i en ny mail til Ekstra Bladet, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille er tilbage på arbejde igen på LA's sommergruppemøde 9. august.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille selv.

Ekstra Bladet har også forgæves spurgt Statsministeriet, hvorfor der ikke er udpeget en vikar. I stedet henvises der tilbage til Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Ekspert: Meget usædvanligt

Professor i statsret ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter, finder det ganske opsigtsvækkende, at der ikke er nogen egentlig stedfortræder for Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

- Det har altid været mit indtryk, at der var en anden, som formelt overtog ministeriet i den periode, hvor ministeren var på orlov, siger Jens Elo Rytter til Ekstra Bladet.

Ifølge Jens Elo Rytter bliver Simon Emil Ammitzbøll-Billes fravær særligt opsigtsvækkende, efter Økonomi- og Indenrigsministeriet er havnet midt i et stormvejr om departementschefens opfordring til at mørklægge dokumenter.

- I Danmark har vi ministerstyre, som betyder, at alt hvad der foregår inde i ministeriet; herunder alt hvad de foretager sig i sagen om Sophus Garfiels initiativ, det sker principielt på ministerens ansvar. Det er systemet i Danmark. Derfor er det ret vigtigt, at der er en minister. Derfor har det været mit klare indtryk, at når man har en minister, der må melde forfald, så har man en anden, der træder til og har det formelle ansvar. Det er uklart for mig nu, om han fortsat er formelt ansvarlig, selvom han er på barsel, siger Jens Elo Rytter.

- Derfor er det ikke et helt ligegyldigt spørgsmål, siger Jens Elo Rytter.

243 kommentarer
Vis kommentarer