Annonce:
Annonce:

'Mig bekendt': Her er Lundes forklaring i ny møgsag

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde (V) har talt usandt for Folketinget om stramninger overfor såkaldte kvotekonger, mener et flertal i Folketinget

Annonce:
Følg Politik

Udtrykket 'mig bekendt' er centralt i Miljø- og fødevareminister Esben Lundes (V) forklaring på nye beskyldninger om at lyve overfor et flertal i Folketinget.

Det er Berlingske, som har skaffet et dokument fra en styrelse under Miljø- og Fødevareministeriet, som viser 16 mulighederne for at stramme op overfor de såkaldte kvotekonger.

- Jeg er aldrig - mig bekendt - blevet forelagt den 16 punkts plan fra Landbrug- og Fiskeristyrelsen tilbage fra december 2015, siger Esben Lunde.

En flertal af partierne har i et stykke tid efterspurgt stramninger, men Esben Lunde har ikke givet oplysninger om strammer-kataloget videre.

Ministeren erkender dog, at han har holdt mindst én stramning skjuldt.

Esben Lunde afviser at svare på, hvad det er for en stramning mod kvotekonger, som han aldrig fortalte partierne om.

Lundes nye møgsag

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde (V) har talt usandt for Folketinget, ifølge Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Det fremgår af et samrådsspørgsmål, som er blevet offentliggjort på Folketingets hjemmeside.

'Ministeren bedes redegøre for, hvorfor han har talt usandt og tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget i sagen om stramning af reglerne i relation til kvotekoncentration (kvotekonger)', skriver DF's og rød bloks medlemmer af Miljø- og Fødevareudvalget i samrådsspørgsmålet.

Kvotekonger er få magtfulde og velhavende fiskere, som sidder på meget store fiskekvoter og dermed en i uforholdsmæssig stor del af fiskeriet. Dermed får få fiskere nærmest monopol, mens mindre fiskeskippere må opgive deres erhverv.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen - og et flertal i Miljø- og Fødevareudvalget - har gang på gang efterspurgt muligheder for at stramme op i forhold til de såkaldte kvotekonger, som ifølge Ib Poulsen benytter sig af 'stråmænd' og 'konefinter' til at kontrollere fiskekvoterne.

Men Esben Lunde har tidligere afvist, at man kunne gøre andet end at bede kvotekongerne om at udfylde nogle tro- og love-erklæringer om, at de har reel kontrol over fiskeriet af de kvoter, som de kautionerer økonomisk for.

DF og rød blok: Esben Lunde har løjet for Folketinget

Annonce:

Du kan læse hele Esben Lundes forklaring her:

- Hvad mener du med 'mig bekendt'?

- Jeg har aldrig set det dokument forelagt mig, som en del af de forhandlinger. Det er nyt for mig, siger Esben Lunde.

- Du bør vel efterlyse alt hvad I har, når det bliver efterspurgt?

- Når man har et forhandlingsforløb, så får man forelagt nogle punkter, som man går videre med til et forhandlingsforløb, og det har jeg også gjort.

- Vi har gennemført tre punkter til at sætte indpakning omkring kvotekonger og et fjerde punkt er kommet med i den drøftelse, der har været omkring reguleringsbekendtgørelsen.

- Jeg kan ikke genkende, at jeg skulle have løjet overfor nogen.

- Så du kan ikke afvise, at du har løjet?

- Jeg har sagt, hvad jeg har sagt, og det vil jeg forklare på et samråd.

Annonce:

- Dokumentet er fra din egen styrelse, og der har været massiv interesse for at finde andre måder at stramme op på end tro og lov-erklæring. Hvordan kan du undgå at have kendskab til dokumentet?

- Det vil jeg gøre grundigt rede for i et samråd, så alle kan få tingene i sammenhæng.

- Hvor mange tiltag i alt over for kvotekonger har du haft kendskab til - dokument eller ej?

- Der er indstillet tre forslag til mig, hvor jeg er gået videre med de to. Så har vi i sommeren, da forhandlingerne begynder, yderligere kommet op med et forslag, og endelig er der kommet et fjerde forslag, her med reguleringsbekendtgørelsen,

- Hvad er det for et forslag, som du ikke går videre med til de andre partier?

- Jeg har ikke mere at sige nu, siger Esben Lunde og går.

Minister kan slet ikke genkende anklager om løgn

DF: Esben lyver
DF's fiskeriordfører Ib Poulsen mener, at Esben Lunde har løjet.

- Når jeg sidder overfor ministeren, så ved jeg ikke, om han fylder mig med løgn eller sandhed. Det er ikke særligt tillidsskabende, at han lyver overfor mig, siger Ib Poulsen til Ekstra Bladet.

Annonce:

Ib Poulsen - og et flertal i Miljø- og Fødevareudvalget - har gang på gang efterspurgt muligheder for at stramme op i forhold til de såkaldte kvotekonger, som benytter sig af eksempelvis deres koner som stråmænd, så de får kontrol over store fiskekvoter. Ifølge Ib Poulsen benytter kvotekongerne sig af 'stråmænd' og 'konefinter' til at kontrollere fiskekvoterne.

Men Esben Lunde har afvist, at man kunne gøre andet end at bede kvotekongerne om udfylde nogle tro- og love-erklæringer om, at de ikke har reel kontrol over fiskeriet af de kvoter, som de kautionerer økonomisk for.

Nu viser et dokument som Berlingske har gravet frem, at Esben Lundes ministerium siden 9. december 2015 har haft et helt katalog med 16 mulige opstramninger, som DF har efterspurgt.

Det får Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, til at rette en kraftig kritik.

- Så ministeren har løjet over for mig både mundtligt og skriftligt. Det må man ikke som minister, og i min bog er det en skærpende omstændighed, at han gør det over for sit støtteparti.

- Det er ikke særlig fremmende for samarbejdet. Det skaber mistillid, siger Ib Poulsen.

Heller ikke socialdemokraternes fiskeriordfører Simon Kollerup er imponeret over fødevareministeren.

Annonce:

- Det er dybt alvorligt, når en minister taler usandt og holder vigtige oplysninger tilbage for Folketinget. Når der er et flertal, som vil lave en kraftfuld indsats overfor de her kvotekonger - at så ministeren efter gentagne opfordringer bliver ved med at tilbageholde værdifuld og vigtig viden for Folketinget, så er det selvfølgeligt helt uacceptabelt, siger Simon Kollerup, som nu ser frem til et hastesamråd med ministeren.

Det er ikke første gang, at Esben Lunde er under angreb fra DF. Sidst lød karakteren på dumpet i fiskeri. Læs mere herunder.

DF i hårdt angreb på Esben Lunde: Dumpet

DF angriber Esben Lunde: Virker ligeglad med livsfarlig bakterie

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: