Million-svindel: Britta væltede sig i bankkonti

Den svindelsigtede Britta Nielsen havde 66 konti i ni pengeinstitutter, oplyser ministeriet, som ikke kan se alle udtog

Million-svindel: Britta væltede sig i bankkonti

Ekstra Bladets journalist Per Mathiessen var til stede på pressemødet, hvor socialminister, Mai Mercado, blev grillet. Se en bid af pressemødet - og en efterfølgende analyse - her. Foto/producer: Lasse Mehrfeld Brøndal/Kristian Hansen

Britta Nielsen benyttede et omfattende net af bankkonti, da hun foretog svindlen, som nu er løbet op i mindst 120,6 mio. kr.

Det fremgår af en revisionsundersøgelse, der har kulegravet sagen.

'I perioden fra 1993 til 2018 er der i alt identificeret 66 konti, som tilhører BN (Britta Nielsen, red.), fordelt på ni danske pengeinstitutter eller betalingskortudstedere,' lyder det i rapporten udarbejdet af revisionsfirmaet PwC.

I forbindelse med den omfattende undersøgelse er det imidlertid ikke lykkedes at identificere kontoudtog for samtlige af Britta Nielsens 66 konti.

'PwC har modtaget kontoudtog for identificerede konti for perioden 1993-2018 og har i alt modtaget kontoudtog for 37 af BN's identificerede konti. Der skal i den forbindelse anføres, at det ikke har været muligt for BN's bankforbindelser at fremskaffe samtlige kontoudtog for de 66 identificerede konti, hvorfor der er mulighed for, at der eksisterer overførsler, som vi ikke har kunnet identificere under vores analysearbejde.'

Undersøgelsen er desuden kommet frem til, at svindlen er mere omfattende end hidtil antaget. Ifølge PwC er der tale om svindel for knap 121 mio. kr. Tidligere har beløbet lydt på 111 mio. kr. Revisionsundersøgelsen påpeger samtidig, at svindlen som minimum er stået på siden 1993.

Ifølge undersøgelsen er størstedelen af Britta Nielsens svindel sket 'gennem oprettelse og udbetaling af tilskud til fiktive projekter og foreninger i perioden frem til 2015.'

Britta Nielsen blev ansat i Socialstyrelsen i 1977. Hun er sigtet for groft bedrageri, som straffes med op til otte års fængsel.

Britta-sagen

Over en årrække – fra 1993 til 2018 – lykkedes det ifølge politiets sigtelser for 64-årige Britta Nielsen at flytte mindst 120,6 millioner kroner fra Socialstyrelsens kasser til egne lommer.

Britta Nielsen blev anholdt i Sydafrika den 5. november – og ankom til Danmark 9. november, hvor hun blev varetægtsfængslet.

I midten af december valgte hun frivilligt at forlænge sin varetægtsfængsling frem til 15. januar. Her valgte hun igen frivilligt at forlænge varetægtsfængslingen.

Hun er sigtet for bedrageri af særlig grov beskaffenhed, der straffes med op til otte års fængsel.

Hendes tre børn, Samina, Jamilla og Jimmy Hayat, er sigtet for groft hæleri, der kan give op til seks års fængsel.

De to døtre er i dag på fri fod, mens Jimmy ligesom sin mor stadig er varetægtsfængslet. Han nægter sig skyldig ligesom sine søstre.

Britta Nielsens svigersøn Kian Omid Mirzada, 37, blev tidligere på året ligeledes sigtet for groft hæleri i den store svindelsag. Han nægter sig også skyldig