Minister chokerer: Vi har købt en grønlænder

Løkke sikrede regeringens overlevelse, da han i december 'købte en grønlænder', lyder det nu fra skatteminister Karsten Lauritzen (V)

Regeringen 'købte' i december en grønlænder for at sikre dens overlevelse, fortæller Karsten Lauritzen (V). Polfoto
Regeringen 'købte' i december en grønlænder for at sikre dens overlevelse, fortæller Karsten Lauritzen (V). Polfoto

Regeringen har en plan, og skal man tro Karsten Lauritzen (V) er den genial.

I december sidste år sikrede Løkke sig nemlig det vigtige mandat nummer 91, da han allierede sig med den skandaleramte løsgænger, Aleqa Hammond. Med aftalen lovede Hammond, at hun ikke vil være med til at vælte regeringen.

- Vi har sikret os stemme 91 ved at købe en grønlænder. Et af de grønlandske mandater har vi gjort til formand for Grønlandsudvalget mod, at hun så ikke stemmer mod regeringen i afgørende spørgsmål. Så må vi bare håbe, der ikke er nogen, der byder mere på et tidspunkt, fortalte en ligefrem skatteminister i sin tale ved Venstres nytårskur i Lemvig ifølge Dagbladet Holstebro-Struer.

Her fortalte Karsten Lauritzen de op mod 70 fremmødte gæster, hvad statsministerens håndsrækning til den grønlandske politiker har af betydning for regeringens fremtid.

- Vi har nu fået en mere stabil regering, og det er opfattelsen på Christiansborg, at denne regering vil holde valgperioden ud. Men vi må også erkende, at det er en regering, der hviler på et spinkelt grundlag, sagde skatteminister Karsten Lauritzen, da han holdt talen ved nytårskuren i Lemvigegnens Venstre.

Se også: Sass smider grønlandsk powershopper på porten

Han påpegede samtidig, at der historisk 'altid er et folketingsmedlem, som i løbet af perioden springer fra et parti til et andet'.

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, har tidligere kaldt alliancen med Aleqa Hammond for 'en rigtig snu studehandel'.

- Hun får en post, der ikke har den store betydning i Danmark. De fleste betragter hende vel som politisk færdig. Nu kan hun så pynte sig med nogle lånte fjer, ind til næste folketingsvalg, lød det dengang fra Engell.

Taget i at svindle med skattekroner
Da Aleqa Hammond blev regeringsleder i Grønland i april 2013, gik der ikke mere end halvandet år, før hun i september 2014 måtte trække sig fra posten.

Afslørende bilag fra revisionsudvalget kunne fortælle, at Hammond havde brugt 204.000 kroner fra selvstyrets kasse til blandt andet private rejser til Paris og Island samt hotelophold og barregninger.

I forlængelse af skandalen blev der desuden udskrevet valg, hvor Hammond ikke stillede op.

Se også: Sass svinger pisken over skandale-grønlænder: Hun har solgt ud

I august kunne Ekstra Bladet så afsløre, at Aleqa Hammond endnu engang havde shoppet for skattekroner. Denne gang havde Hammond brugt 12.983,10 kroner på sit folketingskort.

Et kort, der ifølge Folketingets rejseregler kun må benyttes til at betale for tjenesteydelser som taxa og fly i forbindelse med møder.

Ekskluderet fra sit parti
Efter skandalen blev Hammond ekskluderet fra sit daværende parti Siumut, da hun nægtede at trække sig fra sin plads i Folketinget. I stedet fortsatte hun som løsgænger.

Da nyheden om samarbejdet blev offentliggjort, udtalte Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, at Hammond havde 'solgt ud af sine værdier for at kunne kalde sig udvalgsformand uden opbakning'.

'Vi kan ikke konkludere andet, end at Aleqa Hammond har sat ønsket om at komme i medierne højere end de resultater, vi kunne opnå sammen. Det er vi ærgerlige over, og de grønlandske vælgere har fortjent større respekt', sagde Henrik Sass dengang.

Ekstra Bladet arbejder på at få kommentarer fra Aleqa Hammond og Karsten Lauritzen.

Se også: Pia Kjærsgaard efter Aleqas shoppeskandale: Det er uacceptabelt

Se også: Shopping-politikeren betaler nu tilbage

295 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere