Annonce:
Annonce:

Minister efter Ekstra Bladets vaccine-afsløringer: Kom og se hemmelig rapport

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann(V) lægger nu fortrolig rapport frem 

Få et overblik over sagen her
Annonce:
Følg Politik

Siden 2014 har medlemmer af Folketingets Sundhedsudvalg forsøgt at få indsigt i en rapport fra konsulenthuset PwC, der indeholder en værdiansættelse af vaccineproduktionen på Statens Serum Instiut.

Svaret har hver gang været nej, hvilket i sidste ende kan have kostet skatteborgerne dyrt. Staten endte nemlig med at sælge vaccineproduktionen til  det saudiarabiske familiedynasti Aljomaih for 15 mio. kr. på trods af, at PwC - som Ekstra Bladet kunne afsløre i dag - havde værdiansat vaccinfabrikken til 285 mio. kroner.  

Hemmelige dokumenter afslører: Sharia-sheik fik 270 mio. kr. i rabat

Nu hvor salget så er gennemført, og Ekstra Bladet har skrevet om sagen, har fungerende sundhedsminsiter Karen Ellemann  besluttet, at sundhedsudvalgets medlemmer langt om længe kan få en gennemgang af rapporten. I en invitation til udvalget medlemmer, skriver hun:

Annonce:

'Forud for salget af Statens Serum Institut Diagnostica og Statens Serum Instituts vac-cineproduktion udarbejdede PwC en rapport om mulighederne for at sælge de to produktioner.

Som det fremgår af svar på alm. del nr. 728 af 18. juni 2014 stillede daværende sundhedsminister Nick Hækkerup medlemmerne af Sundheds- og Forebyggelsesud-valget i udsigt, at de kunne komme i ministeriet efter aftale og gennemlæse rappor-ten fra PwC.

Sundheds- og Ældreudvalgets medlemmer inviteres hermed til gennemgang af rapporten i Sundheds- og Ældreministeriet, onsdag den 22. marts kl. 8.00-9.30. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål til rapporten. Ved mødet vil der være eksterne deltagere.'

Ikke tilfreds

Enhedslistens Sundhedsordfører Stine Brix, der selv har efterspurgt rapporten flere gange i Folketinget, er langt fra tilfreds, selv om ministeren nu strækker hånden frem.    

Annonce:

-  Det er jo påfaldende at sundhedsudvalget først modtager en invitation til at få gennemgået rapporten samme dag, som rapporten er på Ekstra Bladets forside. Det er trods alt omkring tre år siden, at jeg første gang bad om adgang til rapporten.

 -  Jeg synes fortsat ikke, det er tilfredsstillende, at vi ikke må se rapporten selv – den bliver tilsyneladende gennemgået for os af ministeriets embedsmænd. Og jeg mener også at offentligheden har krav på at se de dokumenter, som ligger bag beslutningen om at sælge vores fælles ejendom, Statens Serum Instituts vaccineproduktion, siger hun.

Rapporten har hidtil været hemmeligholdt for offentligheden og hovedparten af politikerne på Christiansborg. Den har således kun været kendt af en lille snæver kreds af ministre og embedsmænd, heriblandt den daværende SR-regeringens magtfulde økonomiudvalg med tidligere finansminister Bjarne Corydon(S) i spidsen og skiftende sundheds- og finansministre.

Det var et bredt flertal i Folketinget, der sidste år sagde ja til at sælge vaccineproduktionen for 15 mio. kr. Kun Enhedslisten, SF og Alternativet står udenfor. Og Stine Brix retter nu også en kritik af partierne bag aftalen, fordi der har siddet nogle ordfører og stemt ja til et salg uden at kende baggrunden: 

-De har jo truffet en beslutning i blinde, når de ikke har set, hvad vaccineproduktionen var vurderet til i rapporten, siger hun.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Annonce:
Pas på ønsker i Venstre - de kan gå i opfyldelse
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Bagholdet

Annonce:
Annonce: