Minister: EU vil støtte svinebønder efter importforbud

I et år har danske bønder været ramt af forbud. Eksport af svinekød til Rusland udgjorde 2,1 milliarder i 2013

Der er hjælp på vej til de trængte danske og europæiske svinebønder, der i et år har været ramt af et importforbud fra russisk side.

Ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) er EU-Kommissionen klar til at yde ekstraordinær støtte til privat oplagring af svinekød efter importforbuddet.

Det betyder, at EU vil tilbyde slagterierne støtte for at oplagre kødet i en kort periode, indtil der findes alternative markeder til det russiske.

- Svinekødspriserne er faldet med 20 procent siden i sommer, og det har presset de danske svineproducenter til det yderste. Derfor er jeg meget glad for, at EU's landbrugskommissær har lyttet til vores argumenter, siger fødevareministeren.

Eksport af svinekød til Rusland udgjorde omkring 2,1 milliarder kroner i 2013 ud af en samlet fødevareeksport på 4,3 milliarder kroner.

Danske svinebønder og slagterier har været presset, siden Rusland i februar sidste år besvarede enkelte fund af svinepest i Polen, Litauen og Letland med et generelt forbud mod import af svinekød fra Europa.

Tidligere har landbrugskommissær Phil Hogan været tøvende overfor at indføre støtte på grund af den positive udvikling på svinemarkedet og stigende priser.

Men ifølge Dan Jørgensen har landbrugskommissæren søndag morgen meddelt, at den nye plan vil få en betragtelig størrelse. Detaljerne er endnu ikke kommet på plads.

Norge udrydder svine-MRSA som første land i verden

Dan Jørgensen er svineglad for udmeldingen fra kommissæren, som han regner med kan træde i kraft i løbet af den kommende uge.

- Vi kender ikke detaljerne, men kommissæren har tilkendegivet, at det bliver en ordning, der virker og er af en betragtelig størrelse. Det betyder, at priserne vil gå op, og at landmændene vil blive mindre presset, siger Dan Jørgensen.

Fødevareministeren understreger, at svinebønderne ikke skal forvente langvarig støtte, hvis det russiske importforbud varer ved.

- Det er vigtigt at understrege, at vi ønsker det som en midlertidig ordning, fordi vi har planer om at åbne alternative markeder. Det er ikke noget, man gør fra den ene dag til den anden, men det er noget, vi arbejder på politisk og i erhvervet, siger han.

Kommissionen har allerede i efteråret 2014 iværksat lignende støtteordninger for mælkesektoren samt frugt- og grønt sektoren.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær