Minister forsvarer Lego i modvind

Lego handler ikke moralsk forsvarligt, mener kinesisk kunster. Men under et besøg i Kina tager den danske udenrigsminister legetøjsproducenten i forsvar

Ai Weiwei er velkommen til at købe gå ned i en butik og købe Lego-klodser ligesom enhver anden, mener Kristian Jensen. (Foto: Jens Dresling)
Ai Weiwei er velkommen til at købe gå ned i en butik og købe Lego-klodser ligesom enhver anden, mener Kristian Jensen. (Foto: Jens Dresling)

Lego kan ikke udelukke sig fra resten af verden med en melding om, at de vil være upolitiske.

Sådan siger Jesper Højberg Christensen, ekspert i branding og kommunikation og adjungeret professor ved CBS, om Lego, der er kommet i massiv modvind på sociale medier, fordi de har nægtet at sælge Lego-klodser en gros til den kinesiske kunstner Ai Weiwei, som vil bruge dem til at opføre et kunstværk.

- Lego er nødt til at komme ud af deres legeverden og indse, at de bliver brugt politisk, selvom de ikke har nægtet kunstneren at bruge klodserne i værkerne, siger han til nyhedsbureauet Ritzau.

Se også: Kunstner nægtet Lego-klodser: Nu vil han selv samle ind

Lego sagde mandag til Ekstra Bladet, at de giver 'et høfligt afslag', når de modtager forespørgsler eller henvendelser om masseindkøb af Lego-klodser, og de får oplyst, at der er tale om politisk brug.

- Vi kommenterer principielt ikke på den dialog, vi har med kunder, men det er ikke en ny guideline vi har, lød det fra Legos pressechef, Roar Rude Trangbæk.

Men midt i stormvejret får Lego pludselig opbakning fra en uventet side. Den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), siger tirsdag til Berlingske Business, at Lego er i sin gode ret til at nægte at sælge klodser en gros til den kinesiske kunstner.

Ai Weiweis kunst retter ofte kritik mod det kinesiske styre og manglende ytringsfrihed. (Foto: AP)
Ai Weiweis kunst retter ofte kritik mod det kinesiske styre og manglende ytringsfrihed. (Foto: AP)
 

Velkommen til at gå ned i en butik
Ai Weiwei er kendt som en stor kritiker af det kinesiske kommunistparti, og han er længe blevet betragtet som en torn i øje på Kinas politiske ledelse. Han har tidligere fået en fængselsdom i landet, efterfulgt af husarrest, og han har desuden fået taget sit pas fra sig.

Selv beskylder han Lego for at censurere hans politiske kunst, og for at beskytte det kinesiske kommunistparti.

- Virksomheder lægger ofte mere vægt på forretning end værdier. Det er ikke moralsk forsvarligt, skriver Al Weiwei i en mail til Berlingske.

Se også: Folk raser over Lego-nej til kinesisk kunstner

Men det er Kristian Jensen ikke enig i.

- Han er velkommen til at købe Lego-klodser i enhver butik ligesom du og jeg. Legos beslutning om ikke at sælge klodser til politisk kunst er en virksomhedsbeslutning, siger Kristian Jensen til Berlingske, som har mødt ham i Beijing, hvor han er på besøg for at møde netop de topfolk i kommunistpartiet, som Ai Weiwei er kendt for så indædt at kritisere.

Lederen i den kinesiske udgave af Global Times, som er tilknyttet det kommunistiske partis avis The Daily, roste for nyligt Lego for at for 'at nægte at være impliceret i en politisk erklæring' og for at være motiveret af 'god forretning'.

Ai Weiwei bruger nu Legos afvisning som afsæt i et nyt kunstnerisk projekt, hvor han vil modtager donationer i form af Lego-klodser. Det skriver han på Instagram.

50 kommentarer
Vis kommentarer