Minister i bolig-krig med Løkke og co.

Det vil smadre boligmarkedet, hvis Venstre og Konservative fjerner andelsboligernes prisloft, siger boligminister Carsten Hansen

Følg Politik

Boligminister Carsten Hansen går nu i krig mod VK's planer om at fjerne prisloftet på andelsboliger.

Hverken politibetjente, sosu-assistenter eller pædagogmedhjælpere vil få råd til at bo i de større byer, hvis et forslag fra Venstre og Konservative om at fjerne maksimalprisen på andelsboliger bliver gennemført, lyder angrebet fra den socialdemokratiske minister i Berlingske.

- Dette forslag vil fravriste en masse mennesker drømmen om at komme til at bo i en af vores større byer, siger Carsten Hansen til avisen.

10.200 kroner per kvadratmeter
Andelsboligpriserne vil på landsplan stige med 10.200 kroner per kvadratmeter, hvis de borgerlige sætter andelspriserne fri, viser en analyse fra Carsten Hansens ministerium.

Det svarer til 66 procent på landsplan og 75 procent i København.

- Det viser, at Venstre kærer sig mere om de mennesker, der har en bolig, end dem, der ikke har. Det er den rene kapitalisme, siger Carsten Hansen.

- De smadrer den drøm, som rigtig mange unge og almindelige mennesker har om at bo i vores større byer.

Venstre påpeger, at beregningerne fra ministeriet er baseret på, at alle andelsforeninger vil benytte sig af muligheden for at lade andelshaverne sælge til markedspris.

Men det kommer ifølge partiets boligordfører Louise Schack Elholm næppe til at ske.

- Jeg ved, at nogle andelsboligforeninger har en helt klar overbevisning om, at man ikke ønsker at gå væk fra maksimalprisen. Og i det tilfælde kan man jo bare beholde den, siger hun til avisen.

Venstre-ordføreren påpeger desuden, at beregningerne ikke tager højde for, at mange andelslejligheder formentlig sælges med penge under bordet i de tilfælde, hvor maksimalprisen er lavere end markedsprisen.

Vil true andelsboligens eksistens
Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation er modstander af forslaget fra V og K.

Direktør Jan Hansen er ifølge avisen sikker på, at foreningerne vil bruge muligheden for at sælge til markedspris. Han mener, at det vil true andelsboligens eksistens.

Berlingske har forelagt ministeriets beregninger for boligøkonom Curt Liliengren fra Boligøkonomisk Videncenter, og han er sikker på, at forslaget vil medføre betydelige prisstigninger, dog næppe så store, som ministeriet er nået frem til.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+