Minister kan aflyse eksamener på grund af coronakrisen

Folketinget har på grund af corona-uro vedtaget en lov, der midlertidigt giver undervisningsminister stor magt

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er bekymret for, om de danske skoleelever når at lære, hvad de skal i år, da alle eleverne i skoler og på ungdomsuddannelser er sendt hjem midlertidigt på grund af coronavirusset. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er bekymret for, om de danske skoleelever når at lære, hvad de skal i år, da alle eleverne i skoler og på ungdomsuddannelser er sendt hjem midlertidigt på grund af coronavirusset. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

En nødlov, som et enigt Folketing vedtog torsdag eftermiddag, giver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) usædvanlig vidtgående magt midt i uroen, der er skabt af coronavirusset.

Blandt andet kan hun – hvis hun finder det nødvendigt – aflyse eller udskyde eksamener på landets skoler, erhvervsuddannelser og gymnasier.

- I dette lokale deler vi helt sikkert ønsket om, at alle elever i 9. klasse og på de gymnasiale uddannelser hurtigt kommer tilbage i skole og kan tage deres afgangsprøve og eksamen som normalt.

- Men vi kan bare ikke vide det. Derfor har vi i lovforslaget garderet os, så vi hurtigt og med kort varsel kan finde en god løsning for de mange elever, sagde undervisningsministeren på et lukket samråd onsdag aften.

Tiltaget er et af flere i nødloven, der skal hjælpe undervisningsområdet midt i uroen omkring coronavirusset.

Hvis ministeren finder det nødvendigt, kan hun også fjerne fraværsregistrering i gymnasierne og bestemme, at minimumstimetal i skolerne kan fraviges.

Om hun vil gøre brug af mulighederne, afhænger ifølge ministeren af, hvor lang tid krisen med coronavirusset varer.

Virusset har indtil videre haft stor betydning for de danske skoler og ungdomsuddannelser.

Fra mandag og to uger frem lukkede de - ligesom alle landets daginstitutioner og universiteter - midlertidigt ned for at dæmme op for spredningen.

Mange af de hjemsendte elever får fjernundervisning og laver opgaver med far og mor. Men de risikerer alligevel at ryge for langt bagud i forhold til pensum, frygter undervisningsministeren.

Danske Elevers Sammenslutning, DGS, mener ligeledes, at der er brug for ekstra beføjelser til ministeren, hvis krisen med coronavirusset fortsætter.

- Det giver god mening, såfremt vi stadig står i en pandemi, når der er eksamener, at man kan ændre på dem. Vi håber og regner med at blive inddraget i den proces, og at man lytter til elevernes præferencer, siger Martin Mejlgaard, formand for DGS.

Hvad der konkret skal erstatte afgangseksaminer og andre prøver, hvis de aflyses, er i sidste ende op til ministeren. Eksempelvis kan hun bestemme, at standpunktskarakterer skal gælde som eksamenskarakterer.

Loven giver dermed ministeren usædvanlig stor magt på undervisningsområdet.

- Det er noget, man skal træde meget varsomt omkring. Det er nødlovgivning, vi har at gøre med her, sagde ministeren tirsdag.

Loven er midlertidig. Den står til at udløbe den 1. marts 2021.