Minister listede af under pressemøde

Ifølge regeringen genåbner Danmark 'hurtigere end andre lande'. Men det understøttes ikke af internationale sammenligninger. Udenrigsminister Jeppe Kofod vil ikke forholde sig til undersøgelsen

Brian Weichardt måtte løbe for at fange udenrigsminister Jeppe Kofod. Video/redigering: Anthon Unger/Emma Svendsen

Regeringen har sagt det igen og igen: Danmark genåbner hurtigere under corona-krisen end andre lande.

Så sent som lørdag gentog statsminister Mette Frederiksen budskabet i en kronik i Politiken, hvor hun påpegede, at Danmark har haft 'en mindre nedlukning og en hurtigere genåbning, end vi har set i andre lande'.

Men det understøttes ikke af internationale data.

Oxford University har løbende sammenlignet verdens landes nedlukningsgrad under coronaen, målt på en lang række parametre som forsamlingsforbud, indrejse-regler og skolelukninger.

Små skridt
Og ifølge det anerkendte universitet, så har Danmarks genåbning foregået i små skridt, sammenlignet med de fleste andre europæiske lande.

Så selvom Danmark ved corona-udbruddets start var mindre nedlukket end hovedparten af de europæiske lande, så har vores genåbning siden været så relativt langsom, at det kun er Frankrig, Portugal, Irland og Storbritannien, der ifølge de seneste tal er mere nedlukkede samfund.

Hurtige skridt
Ekstra Bladet forsøgte onsdag at spørge udenrigsminister Jeppe Kofod, hvorfor regeringen bliver ved med at sige, at genåbningen i Danmark er så hurtig i international sammenhæng. Og hvad dette udsagn bygger på.

I første omgang listede han af, da vi spurgte til det på et pressemøde. Men vi fangede efterfølgende den fodrappe minister uden for Christiansborg:

- Jeppe Kofod, hvorfor bliver I ved med at sige, at vi har en hurtig genåbning i forhold til andre lande, når vi ikke har det?

- Jeg kender ikke den rapport. Jeg kan bare sige, at vi har jo lukket ned delvis konsekvent, som man så i marts måned. Vi har fået Covid19-smitten under kontrol. Og danskerne har vist et enormt samfundssind og ansvarlighed, som gør, vi står et rigtig godt sted i dag, lød det fra Jeppe Kofod, inden han satte sig i sin ministerbil.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt