Minister: Lukket kasse skyldes svindelsag

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) bekræfter, at der er en sammenhæng mellem sagen om underslæb for 111 millioner og nedlukning af udbetalingssystemet

Minister: Lukket kasse skyldes svindelsag

Britta Nielsens formodede svindel rammer nu helt konkret Danmarks svageste - hør mere her

Lukkede kasser for Danmarks udsatte grupper hænger sammen med svindelsagen, hvor Britta Nielsen er sigtet.

Det oplyser socialminister Mai Mercado (K), efter at det i sidste uge kom frem, at den 64-årig Britta Nielsen - tidligere ansat i Socialstyrelsen - er sigtet for at svindle sig til 111 millioner kroner af satspuljemidlerne.

- Sagen om underslæb i Socialstyrelsen er så alvorlig, at styrelsen har set sig nødsaget til at lukke for udbetaling af tilskud i en periode. 

- Det sker for at sikre, at pengene går til de foreninger og organisationer, som er blevet dem tildelt, siger ministeren.

Det har fået Socialstyrelsen til at tilbageholde oktober måneds udbetaling af midlerne, som går til udsatte grupper i samfundet.

Skal man tro Bagmandspolitiets sigtelse, så er det den tidligere ansatte i Socialstyrelsen Britta Nielsens skyld.

Således har flere foreninger ikke modtaget tilskud i oktober, men det fulde omfang er det ikke muligt at få oplyst. Det vides heller ikke, hvornår styrelsen vil genoptage udbetalingerne.

- Vi har desværre set os nødsaget til at lukke det tilskudsadministrative system. Vi er fuldt opmærksomme på de udfordringer, det giver for tilskudsmodtagerne, og arbejder for at kunne åbne systemet (eller dele heraf) så hurtigt som muligt, skriver Socialstyrelsen i en mail til TV2.

Mai Mercado lover, at pengene kommer til udbetaling snarest muligt. Hun lover samtidig, at foreningerne nok skal få de penge, de har fået stillet i udsigt.

Minister om Brittas indstilling til medalje: Helt på månen at læse

Flere foreninger er ifølge TV2 ramt af de manglende udbetalinger.

'Liva - Forening mod skadevirkninger af prostitution' er en social forening, der arbejder med at hjælpe prostituerede eller personer med skadevirkninger efter prostitution eller overgreb.

Ifølge direktør Flora Ghosh modtager foreningen i omegnen af 172.000 kroner om måneden fra Socialstyrelsen. 

Pengene kommer fra både satspuljemidlerne, tre frivillighedspuljer samt tips- og lottomidlerne.

Men de 172.000 kroner, der normalt bliver overført til foreningen i begyndelsen af oktober, er ikke kommet i denne måned.

- Vi kan ikke klare os uden pengene i særligt langt tid. Jeg tror ikke, at særligt mange sociale foreninger har meget på kistebunden. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at lægge puslespillet, så vi kan betale vores regninger og lønninger og i sidste ende hjælpe de socialt udsatte, siger hun til Ritzau.

Svindelmistænkte Britta sad tæt på adskillige ministre

- Men vi er også fortrøstningsfulde ved, at socialministeren har sagt, at sagerne ikke skal gå ud over socialt udsatte.

Satspuljen går til indsatser og projekter på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet, der skal forbedre vilkårene for modtagere af overførselsindkomst og svage grupper.

Satspuljen for 2018, som blev forhandlet på plads i november 2017, udgør omkring 770 millioner kroner.

Tidligere socialminister om satspuljen: Selvfølgelig var der ikke styr på det

Fakta: Den store svindelsag

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den 64-årig kvinde er internationalt efterlyst.

Sagen blev offentlig kendt tirsdag i sidste uge, og efterfølgende er der kommet en række oplysninger frem og sagen:

* Britta Nielsen har vært ansat i Socialstyrelsen siden 1977. Frem til 26. september 2018 fungerede hun som afdelingsleder.

* Hun har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit mangeårige arbejde i styrelsen.

* Hun har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 - mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har brugt en konto i Dansk Bank til svindlen.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* Ekstra Bladet har afsløret, at svindlen foregik ved, at Britta Nielsen udnyttede sin adgang som superbruger til Socialstyrelsens tilskudsadministrations it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler.

* Hun er formentlig på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Britta Nielsen er blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med Britta Nielsen. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyser advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget Britta Nielsen under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og ’et lille’ indestående i et dansk pengeinstitut.

* Britta Nielsens datter ejer to virksomheder i henholdsvis Holland og Tyskland. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

* Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn. De har desuden købt to firehjulstrækkere i Sydafrika og en i Danmark. derudover har Britta Nielsen købt diamanter og dyre guldsmykker i landet.

* Ekstra Bladet har erfaret fra centrale kilder, at Britta Nielsen forklarede til sine omgivelser, at hendes afdøde mand kom fra en velhavende pakistansk familie – og at hun spenderede de arvede penge.