Minister: Misforstået tolerance må ikke styre undervisning

Helt uacceptabelt hvis muslimske VUC-elever udvandrer fra undervisning, siger minister

Elever i danske uddannelsesinstitutioner skal kunne tåle at se og høre undervisningsmateriale om ligestilling, religion og seksualitet. Det er en naturlig del af at tage en uddannelse i Danmark.

Det siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), efter Radio24syv har beskrevet, hvordan muslimske elever på københavnske VUC-centre i nogle tilfælde har klaget og udvandret på grund af bestemt undervisningsmateriale.

- Det er helt uacceptabel opførsel. Hvis man ikke har lært i grundskolen, hvilke værdier der gælder, så er det på høje tid, man lærer det, siger ministeren.

Samtidig har Radio24syv talt med undervisere, der fravælger undervisningsmateriale med nøgenhed, seksuelt indhold eller islamkritik.

Men det er misforstået tolerance, hvis lærerne ændrer planer for undervisningen af hensyn til religiøse elever, lyder det fra Ellen Trane Nørby, som er minister for børn, undervisning og ligestilling.

Hvad konsekvenserne bør være for de elever, der for eksempel udvandrer fra undervisningen, er op til den enkelte leder, siger ministeren.

- Der er et stærkt ledelsesrum, og det skal lederne også bruge.

- Og så er det vigtigt, at vi som politikere bakker fuldstændigt op om lærerne og rektorerne og deres ret til at selvfølgelig at insistere på, at man gennemfører undervisning i Danmark om for eksempel seksualitet og ligestilling, siger hun.

Ellen Trane Nørby siger, at hun ikke har noget indtryk af, hvor stort omfanget er.

- Men elevorganisationer siger, at de er bekymrede og oplever lærere, der ændrer deres planer af misforstået hensyn til unge med muslimsk baggrund, som åbenbart ikke kan tåle at se filmen 'En Kongelige Affære' eller læse Naja Marie Aidts noveller, siger hun.

Ifølge Radio24syv er der eksempler fra seks centre på klager over bestemt materiale eller elever, der udvandrer fra undervisningen.

/ritzau/

41 kommentarer
Vis kommentarer