Annonce:
Annonce:

Minister mørklagde vitale oplysninger i kvælstofsag

Eksperter kritiserer, at ministerier har hemmeligholdt oplysninger i aktindsigter om landbrugspakken.

Annonce:
Følg Politik

Flere ministerier har i udleverede aktindsigter forsøgt at hemmeligholde en lang række centrale oplysninger om blå bloks landbrugspakke over for offentligheden.

Men meget store dele af de hemmeligholdte oplysninger burde ifølge reglerne have været lagt åbent frem, vurderer eksperter over for Berlingske torsdag.

Ministerierne har i aktindsigter til avisen fjernet omtrent fire femtedele af et 70-siders dokument.

Ministerierne har været helt nede at fjerne deloverskrifter - eksempelvis overskriften "Baggrund" - og taget oplysninger ud af dokumenterne, selv om de samme oplysninger allerede var offentligt tilgængelige andre steder.

Desuden er alle alvorlige advarsler om mulige EU-problemer med landbrugspakken systematisk fjernet, skriver Berlingske.

Annonce:

Ministeriernes mørklægning af forløbet bag landbrugspakken bliver endnu mere problematisk af, at der er tale om miljøoplysninger, som myndighederne ifølge lovgivningen som udgangspunkt skal udlevere, påpeger eksperter.

Sammenligningen mellem de udleverede aktindsigter og dokumenternes originale indhold er blevet mulig, fordi Berlingske både har fået udleveret en række aktindsigter og samtidig er kommet i besiddelse af den originale og komplette version af dokumenterne på anden vis.

En af Danmarks førende eksperter i aktindsigter og offentlighedsloven er Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er både blevet forelagt dele af de udleverede aktindsigter og originaldokumenterne.

- Det er jo nærmest det hele, ministerierne har undtaget. Alle væsentlige oplysninger er taget ud.

- Men som jeg læser det, er der ifølge reglerne intet, man burde kunne undtage. I stedet burde I have fået alle oplysningerne i kvælstofcoveret. Det er min helt klare vurdering, siger Oluf Jørgensen til Berlingske.

Annonce:

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra Statsministeriet, der oplyser, at de relevante medarbejdere er på ferie.

Miljø- og Fødevareministeriet henviser derimod til et gammelt svar, som ministeriet tidligere har sendt til Berlingske om den pågældende aktindsigt:

- Af brevet fremgår en detaljeret begrundelse for, hvilke oplysninger der ikke er givet aktindsigt i. Miljø- og Fødevareministeriet har ikke yderligere kommentarer, skriver ministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: