Annonce:
Annonce:

Minister om udlændinge: De kan bare stille kegler op

Danskeres udenlandske ægtefæller må ikke arbejde, lave frivilligt arbejde eller gå på sprogskole i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Det mener integrationsministeren er helt fornuftigt

Mattias Tesfaye forholder sig omsider til kritikken af de komplicerede regler.
Annonce:
Følg Politik

Der er ikke ret meget, man må foretage sig i Danmark, når man som udenlandsk ægtefælle til en dansker får behandlet sin ansøgning om familiesammenføring.

Man må ikke tage et arbejde, man må ikke lave frivilligt arbejde, og man må heller ikke gå på sprogskole, så længe ansøgningen behandles.

Ekstra Bladet har blandt andet fortalt, hvordan netop disse regler ramte danske Camilla og amerikanske John hårdt. Parret oplevede således, at reglerne medførte, at Johns integration i et helt år blev sat kraftigt tilbage.

Selvom udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Ekstra Bladet erkender, at det er et problem, så mener han, at fordelene ved reglerne opvejer ulemperne.

Annonce:

Han frygter nemlig, at en ændring af loven vil medføre, at folk ansøger om familiesammenføring kun for at få adgang til det danske arbejdsmarked.

- Så tror jeg, vi vil komme til at se mange ansøgninger fra folk, der slet ikke har intentioner om familiesammenføring, men alene fordi det giver adgang til et meget eftertragtet arbejdsmarked med meget høje lønninger. Så får vi et proformaproblem, siger ministeren.

- Men så bliver de jo bare afvist igen, når de ikke lever op til reglerne, og så har de bidraget til samfundet i den tid, de var her?

- Jeg er ked af at sige det, men det er en lille smule naivt i forhold til, hvor mange mennesker, der gerne vil hertil og blive en del af det danske arbejdsmarked, lyder det fra Mattias Tesfaye.

Mattias Tesfaye (S) vil ikke lave loven om - men han er åben for justeringer i forhold til blandt andet sprogkravet. Efter sommerferien vil der desuden blive kigget på myndighedernes vejledning om familiesammenføring. Foto: Linda Johansen
Mattias Tesfaye (S) vil ikke lave loven om - men han er åben for justeringer i forhold til blandt andet sprogkravet. Efter sommerferien vil der desuden blive kigget på myndighedernes vejledning om familiesammenføring. Foto: Linda Johansen

Integrationsfremmende?
Ministeren mener i høj grad, at det er op til danskernes udenlandske ægtefæller selv at bruge ventetiden fornuftigt.

Annonce:

- Vi har snakket med flere, der beskriver, at de i månedsvis nærmest sidder og kigger ind i en væg. Du er integrationsminister. Synes du, at det her fremmer integrationen?

- Der er ingen grund til at sidde og kigge ind i en væg. Du kan sagtens være en del af det danske samfund.

- Hvordan skal man gøre det?

- Du kan ikke tage et arbejde, du kan ikke gå ned på sprogskolen, men det forhindrer dig ikke i at lære dansk.

- Man må heller ikke lave frivilligt arbejde. Hvad skal man så lave?

- Der er ikke nogen, der forhindrer en i at gå ned på den lokale fodboldbane og stille kegler op, det kan man bare gøre.

- Men i ti måneder?

- Halvdelen af alle sager bliver afgjort inden for tre måneder.

- Men så er det også halvdelen, der tager mere end tre måneder?

- Ja, lige nu ligger vi på et gennemsnit på fem måneder. Vi har fået barberet sagsbehandlingstiden godt ned.

Annonce:

- Og når du har fået din opholdstilladelse, så kan du gå ned i Kvickly og få et job ved kassen. Så kan du melde dig ind i uddannelsessystemet og komme på sygehuset. Vi skal virkelig passe på med at åbne samfundet, bare fordi man indleverer et stykke papir, siger Mattias Tesfaye.

- Du kan også vende den om og sige, at der er nogle, der er her i årevis og venter, som ikke kan bidrage til samfundet i den tid. Deres integration sættes tilbage, fordi de ikke kan få et arbejde. Kan du ikke også se, at det er et problem?

- Jo, det kan jeg sagtens. Men man er nødt til at opveje de her ting mod hinanden.

Du kan se og læse mere fra Ekstra Bladets interview med ministeren her.

Læs flere historier her

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet mere har skrevet om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser og de danskere, som de rammer:

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land

26. april forlod russiske Vlada Shadots Danmark og sin danske hustru, fordi parret fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!

39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin kone til Danmark, og nu har han taget konsekvensen og har forladt landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Kobberbryllup på midlertidigt ophold: Hvorfor vender Danmark os ryggen?

Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf

Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold

2200 siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise at han kan dansk

Bjarne Toft Jakobsen er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kan ikke bevise, at han kan dansk, og derfor må hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Politikernes dilemma: Kan godt se det er håbløst, men ...

S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk - uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud

I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til det danske samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

Jonas' umulige valg: - Det er noget svineri

På grund af reglerne om familiesammenføring føler Jonas Milner sig nødsaget til at flytte til Sverige, hvis han vil være tæt på sin alvorligt syge far og samtidig kunne være sammen med sin brasilianske kæreste.

Privatfoto
Privatfoto
 

Frygten overskyggede alt - men efter 13 år lykkedes det

Efter 13 år i Danmark har Abdiarti Andersen endelig fået permanent opholdstilladelse. Men vejen dertil var lang og hård.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Fejl splittede familie i fire år

Danske Zahra Rezai har i årevis kæmpet for at få sin mand til Danmark. Efter at Ekstra Bladet gik ind i sagen, har det vist sig, at afslagene, parret har fået, skyldes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Tordner mod regler: Hænger ikke sammen

- Dengang Mattias Tesfaye blev minister, sagde han, at for at kunne forsvare udlændingepolitikken, så skal man også kunne forklare den. Og jeg synes ærlig talt, at der er mange ting i de her regler, vi ikke kan forklare, siger Rosa Lund (EL) om reglerne for familiesammenføring.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere

Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke noget integrationsproblem for Danmark, medgiver Mattias Tesfaye på et samråd (S).

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Bjarne til minister: Du ringer bare!

Bjarne er harm over, at politikerne tager så let på de regler, der har adskilt ham fra hans kone. De mener nemlig, at han 'relativt let' kan få en ny danskprøve. Men det er han ikke enig i.

- Hvis det var så nemt, havde jeg jo bare gjort det, tordner Bjarne Toft Jakobsen.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Indrømmer: Selv de kvikke farer fuldstændig vild

Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Det erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Ekstra Bladet.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Minister om udlændinge: De kan bare stille kegler op

Danskeres udenlandske ægtefæller må ikke arbejde, udføre frivilligt arbejde eller gå på sprogskole i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Det er, mener integrationsministeren, helt fornuftigt.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl

Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain Ahmadi blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt dem adskilt i fire år.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Ekstra Bladet opdagede alvorlig fejl: Nu må Hossain bo i Danmark

Historien endte lykkeligt for parret, da Hossain Ahmadi få måneder efter fik opholdstilladelse i Danmark.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Mattias Tesfaye forholder sig til kritikken af vanvittigt bøvlede regler.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: