Minister-roadtrip på din regning

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fandt blandt andet tid i kalenderen til en 800 kilometer lang fornøjelsestur, da hun besøgte Californien i marts

Ministeren nåede også et billede ved poolen sammen med sin særlige rådgiver. Privatfoto
Ministeren nåede også et billede ved poolen sammen med sin særlige rådgiver. Privatfoto
Følg Politik

Roadtrip i USA delvist betalt af skatteborgerne var tilsyneladende en for stor fristelse for kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og hendes særlige rådgiver David Tarp.

Det kan Ekstra Bladet torsdag afsløre på baggrund af bilag fra rejsen.

Turen fandt sted i marts, hvor kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen og en delegation tog til Californien for at deltage i Oscar-uddelingen 27. marts.

Her fandt ministeren og hendes særlige rådgiver tid til at køre en af verdens smukkeste roadtrips - betalt af skatteborgerne.

Delegationen ankom 23. marts i San Francisco for 24. marts at aflevere et brev med Danmarks ønsker om mere åbenhed til repræsentanter for Facebook og YouTube. Det på trods af, at Danmark har en techambassadør i netop Silicon Valley.

Intet program
Dagen efter var der dog ikke arbejde på programmet. Ane Halsboe-Jørgensen og hendes særlige rådgiver satte sig i stedet i en lejebil og brugte dagen på at køre den underskønne Highway 1 langs Californiens kyst med stop i både Carmel-by-the-Sea og det eksklusive Malibu.

'Viser Ane mit elskede Californien,' skrev den særlige rådgiver på sociale medier under arbejdsrejsen.
'Viser Ane mit elskede Californien,' skrev den særlige rådgiver på sociale medier under arbejdsrejsen.
 

Efter ankomsten i Los Angeles med logi på eksklusivt hotel blev 26. marts brugt på morgenmad med instruktøren Susanne Bier og passiar og champagne hos Det Danske Filminstitut.

Ekstra Bladet har bedt om at se ministerens program for dagene, men det har ministeriet afvist.

- Jeg benyttede mig af muligheden for at have samtaler med dem, der ved mest om det dansk film, og gå klogere derfra. Blandt andre Susanne Bier, der var i Los Angeles, og som heldigvis i sin travle kalender tog sig tid til at mødes, siger ministeren.

Læg det frem
Havde delegationen ladet techambassadøren om at aflevere Danmarks anmodning - et brev på to sider - og var ankommet dagen før Oscar-showet, kunne staten have sparet over 30.000 kroner i hoteller, restaurantbesøg, benzin og parkering.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing siger til Ekstra Bladet, at alle udgifter af privat karakter skal betales af egen lomme for ministre og embedsfolk. Også selvom det foregår mellem to programpunkter.

- Ministeriet skal naturligvis kun betale for noget, der har tjenestelig karakter, men det er jo en svær balance, når tingene flyder sammen, siger han.

Formand for Transparency International Danmark Jesper Olsen opfordrer ministeriet til at lægge programmet frem. Han siger yderligere, at spørgsmålet er, om de to programpunkter er så vigtige, at man kan forsvare dage uden program.

- Det kan jeg ikke vurdere. Men jeg synes, de skulle fremlægge programmet, så vi kan blive betrygget i, at det er udgifter, der er statskassen vedkommende, siger han.

Minister: Roadtrip helt inden for skiven

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen mener, at dagene i Californien inden Oscar-showet og den tidlige ankomst for at aflevere et brev fra regeringen til Facebook og YouTube var helt på sin plads.

- Vi har en techambassadør i Californien, der afleverede brevet til at andre techvirksomheder. Hvorfor skulle du aflevere lige til Facebook og YouTube?

- Heldigvis har vi en dygtig ambassadør, der på daglig basis løfter denne her opgave. Men det er vigtigt, at vi som regering tager de dialoger på det niveau, vi skal gøre. Vi lykkedes med at få en åben og ærlig dialog omkring den regulering, jeg synes er nødvendig.

- Kunne det ikke bare være sendt som brev?

- Vi er det første land, der officielt anmoder om større åbenhed. Men vi i den sammenhæng havde vi nogle spændende og vigtige møder.

- Så det var tiden værd?

- Jeg havde nogle gode møder. Men jeg vil godt afvente at se, om man også gør det rigtige og ikke bare siger det rigtige. Så der er brug for opfølgende dialog.

- I vælger at roadtrippe fra San Fransisco til LA. Hvorfor ikke flyve?

- Vi kunne vælge mellem at køre og så flyve. Uanset hvad, var det en transportdag mellem nogle mødedage.

- Min rådgiver og jeg valgte at køre de 800 kilometer. Det er en rigtig flot tur. Og uanset hvad havde det været en transportdag. Så vi valgte bilen.

- Det tager 1,5 time at flyve, så havde man vel haft tid til at arbejde for resten?

- Der var ikke møder. Altså, havde der været vigtige møder, som vi kunne have nået, så havde jeg prioriteret det. Men sådan så kalenderen ikke ud.

- Så det var helt inden for skiven?

- Ja, fuldstændig.

- Dagen efter går med morgenmad med Susanne Bier og et uformelt event hos Dansk Filminstitut.

- Det var i relation til udviklingen af dansk film og de streamingtjenester, der fylder mere og mere. Jeg benyttede mig af muligheden for at have samtaler med dem, der ved mest om det, og gå klogere derfra.

- Blandt andre Susanne Bier, der var i Los Angeles og som heldigvis i sin travle kalender tog sig tid til at mødes. Men der var forskellige møder og samtaler.

Ministerens fede USA-tur: Se bilagene og billederne

Mere fra Ekstra Bladet+

Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind