Minister sætter ind mod misbrug af stjålne id-papirer

Indenrigsminister Karen Ellemann arbejder på et værn, der skal bremse misbrug af stjålne id-papirer

Svindlere skal ikke kunne misbruge andres identitet til at købe varer på kredit.

Sådan lyder det fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), der arbejder på en løsning, hvor borgere kan oprette en kreditbeskyttelse i CPR-registret.

- Med dette initiativ vil vi stille et redskab til rådighed for borgere og butikker, som kan forebygge identitetsmisbrug, siger Karen Ellemann i en pressemeddelelse.

- Lignende modeller kender vi fra Sverige og Norge, og jeg er rigtig glad for, at vi nu kan byde ind med en løsning i CPR, siger hun.

Løsningen indebærer, at borgeren, der har fået stjålet sin pung under shoppeturen, skal kunne gå ind på borger.dk og oprette en kreditbeskyttelse.

Det skal forhindre, at tyve kan købe varer eller optage lån i borgerens navn.

Oplysningen om kreditbeskyttelse vil med det samme være tilgængelig for de mange butikker, som trækker på oplysninger fra CPR-registret.

Butikkerne bliver således advaret om, at en tyv muligvis er på spil, hvis vedkommende prøver at købe en vare på kredit ved hjælp af et stjålent kørekort, pas eller anden form for id.

- Er beskyttelsen på plads, inden tyven begynder sit misbrug, er det et effektivt redskab, som kommer både borgere og i særdeleshed erhvervslivet til gavn. Det er jo butikkerne, som taber penge på denne type kriminalitet, siger Karen Ellemann.

Hos Forbrugerrådet hilser man ministerens initiativ velkommen.

- Vi bakker op om den løsning, som det lyder her, siger seniorjurist Anette Høyrup, Forbrugerrådet.

- Hvis man får sit betalingskort stjålet, kan man få det spærret hos sin bank. Hvis telefonen bliver stjålet, kan man få den lukket hos telefonselskabet, men vi mangler en løsning, hvis man får sit pas eller kørekort stjålet, siger Anette Høyrup.

Rådet har tidligere forhandlet med Rigspolitiet om en løsning på problemet.

- Vi har arbejdet på en løsning sammen med Rigspolitiet og private kreditbureauer, men forhandlingerne brast sammen.

- Så er det fint, at der kommer et initiativ fra det offentliges side, og jeg synes i udgangspunktet, det er bedre, at sådan en kreditbeskyttelse administreres af det offentlige frem for af et privat kreditbureau, siger Anette Høyrup.

Ministeren forventer at kunne fremsætte lovforslag om løsningen i næste folketingssamling. Dermed vil en løsning være klar i begyndelsen af 2017.

9 kommentarer
Vis kommentarer