Minister skal stå skoleret efter 'kornfed'-udtalelse

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen har udtalt, at nogle uddannelsesinstitutioner er kornfede. Det har fået SF til at kalde ham i samråd

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (foto: Astrid Dalum)
Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (foto: Astrid Dalum)

'Kornfed' er ifølge ordbogen et udtryk, der oprindelig er blevet brugt til at beskrive fjerkræ opfedet på korn.

Men ifølge uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) kan ordet åbenbart også beskrive visse uddannelsesinstitutioner, fremgår det af lørdagens udgave af Politiken, hvor ministeren varsler milliardbesparelser de kommende år.

- Der er ingen, der skal bilde mig ind, at de institutioner, der i dag er kornfede, ikke også kan stramme op, siger ministeren til avisen.

Se også: Lunde under beskydning: Svinger kniven over 'kornfede' uddannelser

Hvilke uddannelsesinstitutioner, det er han tænker på, får ministeren nu lejlighed til at forklare Folketingets uddannelses- og forskningsudvalg, hvor han er blevet kaldt i samråd af SF's ordfører Jacob Mark.

Også Enhedslisten varsler et samråd om besparelserne. Enhedslisten vil i øvrigt også kalde børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) ind.

Harme
Esben Lunde Larsens sparekrav har i det hele taget vakt harme flere steder.

Prorektor på Københavns Universitet og tidligere Venstre-minister kalder det eksempelvis en 'mavepuster' på Twitter.

Desuden raser oppositionen over sparekravet.

- Jeg kan næsten ikke finde ord for det. Det er helt ved siden af skiven, lyder det eksempelvis fra de radikales uddannelsesordfører, Ida Auken.

8,7 mia. mindre

Uddannelsessektoren vil de næste fire år blive afkrævet besparelser på to procent årligt, kaldet omprioriteringsbidrag. Dermed vil landets universiteter, gymnasier og de fleste øvrige uddannelsesinstitutioner få anslået 8,7 milliarder mindre til rådighed.

Kun basismidlerne til fri forskning og erhvervsgrunduddannelserne er friholdt. Folkeskolerne hører under kommunerne.

71 kommentarer
Vis kommentarer