Smil til fotografen.
Udviklingsminister Mogens Jensen (S) har rodet sig ud i en uheldig foto-bombe.
Da han for nylig besøgte Zimbabwe stillede han nemlig op til et kontroversielt foto med en mand ved navn Emmerson Mnangagwa.
Billederne, de ikke vil ha' du ser
Navnet siger formentlig de færreste danskere en døjt, men i diktaturet Zimbabwe er han en yderst frygtet mand, fordi han som justitsminister har slået hårdt ned på al kritik af det siddende styre med Robert Mugabe i spidsen.
Derfor hagler kritikken nu ned over udviklingsministeren fra især Pia Kjærsgaard, Dansk Folkepartis værdiordfører.
– Det er ren hykleri og en klassisk Mogens Jensen. Han er optaget af tre ting: At dele penge ud, komme i medierne og sig selv, siger hun.
Stod bag massakre
Emmerson Mnangagwa er da også en slyngel uden respekt for menneskeliv, forklarer eksperter.
– I sin tid som justitsminister har der været historier om tortur, og politiske modstandere er blevet smidt i fængsel. Han har stået for den linje, at der skal slås hårdt ned, forklarer Stig Jensen, leder af Center for Afrika-studier på Københavns Universitet.
Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch oplyser, at Emmerson Mnangagwa fra 1980 til 88 stod i spidsen for Zimbabwes morderiske femte brigade, som blev trænet af nordkoreanske udsendinge. Brigaden var ansvarlig for nedslagtningen af omkring 20 tusind civile.
Hverken Emmerson Mnangagwa eller andre er blevet dømt for forbrydelserne, men ifølge organisationen er den såkaldte Gukurahundi-massakre veldokumenteret. Det understreger afrika-ekspert Dewa Mavhinga på Human Rights Watchs hjemmmeside.
– Emmerson Mnangagwa er en hård hund, påpeger Stig Jensen, og tilføjer:
– Han har længe været i inderkredsen omkring Mugabe. Og når man er dér, så gør man, hvad der skal til for at holde sig ved magten.
Zimbabwes næste leder
Dansk presse var med på turen til Zimbabwe i starten af november. Billedet blev taget efter et møde på den daværende justitsministers kontor i hovedstaden Harare den sjette. Siden er Emmerson Mnangagwa steget i hierarkiet og bliver nu regnet som Robert Mugabes højre hånd. Internationale iagttagere forventer, at han en dag overtager magten i det dybt udemokratiske land.
Fra begge sider af Folketinget kritiseres Mogens Jensen for at stille op til fotografiet. Pia Kjærsgaard uddyber sin forargelse over fotografiet:
– Når man konstant taler om menneskerettigheder og stempler andre for at gå imod menneskerettighederne, og i det hele taget er så hellig, at det halv kan være nok, så er det total hykleri at stille op til sådan et foto. Han ser rigtig glad ud og aner ikke, hvad der foregår. Som minister burde man lige undersøge tingene, påpeger hun.
– Mogens Jensen siger ellers, han blev overrasket over situationen og at han lige inden billedet blev taget, havde gjort meget ud af at kritisere overtrædelser af menneskerettighederne i landet...
– Det kan enhver jo komme og sige. Det er så naivt. Han er bare glad,glad, glad - hurra vi bliver fotograferet, tordner Pia Kjærsgaard.
Enhedslisten er ligeledes utilfredse med Mogens Jensens opførelsen, og håber, han tænker sig nærmere om en anden gang.
– Det er uheldigt, konstaterer udviklingsordfører Christian Juhl, der dog roser Mogens Jensen for at kritisere landets manglende respekt for menneskerettigheder.
Forbandet
SF’s udviklingsordfører Trine Mach, der er tidligere forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, vurderer, at Mogens Jensen er ’blevet taget med bukserne nede’ og næppe selv er stolt af billedet.
– Jeg ville ikke selv ønske, at blive portrætteret med ham, men man kan godt havne i en situation, hvor man bliver fanget. Så forbander man det bagefter, siger hun.