Minister står fast: Ægteskab under 18 skal være forbudt

Både Børnerådet og flere advokater mener, at den nuværende lovgivning beskytter børn tilstrækkeligt.

Det skal være helt og aldeles forbudt at gifte sig, hvis man er under 18 år.

Sådan lyder et lovforslag fra regeringen, der vil afskaffe muligheden for at give dispensation til personer mellem 15 og 17 år, det der tidligere var kendt som "kongebrev".

Samtidig vil regeringen næsten helt og aldeles afskaffe muligheden for at få anerkendt ægteskaber mellem mindreårige indgået i udlandet.

Forslaget, der bunder i et ønske om at forhindre såkaldte barnebrude, får imidlertid kritik fra både Børnerådet, Danske Advokater og Danske Familieadvokater.

De nuværende regler beskytter mindreårige i tilstrækkelig grad. Derfor risikerer forslaget at virke mod hensigten, lyder det.

Det vil nemlig betyde, at myndighederne ikke længere kan tage hensyn til, hvad der er i den mindreåriges interesse i den konkrete sag, anfører Børnerådet.

Men kritikken får ikke børne- og socialminister Mai Mercado (K) til at ændre holdning.

- Jeg er ikke enig i, at det er symbolsk og unødvendigt. Indgåelse af ægteskab er forbeholdt myndige personer, sagde hun, da Folketinget fredag debatterede forslaget for første gang.

Der tegner sig på forhånd et flertal bag regeringens forslag, men både De Radikale og Folketingets venstrefløj er kritiske.

- Hvad i alverden er der i vejen med, at et forældrepar kan give samtykke til, at deres 17-årige datter gifter sig med sin 20-årige kæreste, hvis de venter et barn? Jeg kalder det ikke en barnebrud, når man er over 15, sagde den radikale ordfører, Marianne Jelved, under debatten.

Ministeren erkender, at det er et forslag, der deler vandene.

For selv om der selvfølgelig ikke er nogen af politikerne i Folketinget, der mener, at børn skal kunne tvangsgiftes, så er politikerne meget uenige om, hvorvidt regeringens forslag løser det problem, det sigter mod.

Socialdemokratiet er positivt indstillet som udgangspunkt. Men partiet har en række spørgsmål, der skal besvares først. Dansk Folkeparti støtter fuldt og helt Mai Mercado:

- Tidligere var det forbundet med skam at få et barn uden for ægteskab. Det er ikke tilfældet i dag, sagde ordfører Christian Langballe under debatten.

- I andre kulturer er det straks en anden sag. I muslimske lande er der ikke noget til hinder for, at små piger giftes væk til ældre mænd.

71 kommentarer
Vis kommentarer