Annonce:
Annonce:

Minister: Uretfærdigt og urimeligt

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen lover at skynde sig med indgreb mod førtidspension på den lukkede

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) lover at haste med indgreb mod førtidspension foranbringelsesdømte kriminelle

Her svarer beskæftigelsesministeren på spørgsmål i Folketinget om ydelser til borgere på lukkede psykiatriske afdelinger.
Annonce:
Følg Politik

Der skal ikke siddes på hænderne, når der skal gribes ind over for anbringelsesdømte kriminelle, der får førtidspension. Det siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i Folketingssalen.

Svaret kommer, efter at Ekstra Bladet i sidste uge kunne fortælle, at en dobbeltmorder dømt til psykiatrisk anbringelse i årevis har modtaget førtidspension. Og at han langtfra er den eneste.

Virker uretfærdigt
- Jeg kan ikke forholde mig til enkeltsager. Men reglerne er sådan, at hvis man afsoner i et almindeligt fængsel, så stopper udbetalingen af førtidspension. Det er ikke gældende i retspsykiatrien.

- Det kan jeg godt forstå, virker uretfærdigt og urimeligt. Det gør det også på mig selv, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil hurtigst muligt have set på reglerne for modtagelse af førtidspension ved psykiatrisk anbringelse. Foto: Jens Dresling
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil hurtigst muligt have set på reglerne for modtagelse af førtidspension ved psykiatrisk anbringelse. Foto: Jens Dresling
 

Annonce:

Ikke hvis
Sagens kerne er, at når man bliver dømt til psykiatrisk anbringelse, så er det ikke en straf, men en medicinsk behandling. Derfor fortsætter en overførselsindkomst som førtidspension, som man også kan søge efter anbringelsen.

Det betyder, at nogle af dem, der har begået den allermest brutale kriminalitet, modtager små 20.000 kroner om måneden. Samtidigt har de ikke udgifter til kost og logi.

Behandlingsdomme

Sindssyge straffes ikke. Det fremgår af straffelovens paragraf 16, hvori der står:

'Personer, der på gerningstiden var utilregnelige på grund af sindssygdom eller tilstande, der må ligestilles hermed, straffes ikke. Tilsvarende gælder personer, der var mentalt retarderede i højere grad.'

De kan i stedet modtage en foranstaltningsdom. Om dem skriver Kriminalforsorgen:

'En person straffes ikke for en kriminel handling, hvis vedkommende var utilregnelig på gerningstidspunktet på grund af sindssygdom eller lignende. I stedet vil retten normalt beslutte, at der idømmes en psykiatrisk særforanstaltning, der skal forebygge lovovertrædelser i fremtiden.'

Der er tre former for foranstaltningsdomme:

- Anbringelse i psykiatrisk afdeling, hvor den dømte anbringes på en retspsykiatrisk afdeling og ikke kan udskrives, før retten ændrer beslutningen.

- Behandling i psykiatrisk afdeling, hvor den dømte indlægges på en psykiatrisk afdeling. Herefter er det overlægen, der beslutter, om patienten kan udskrives.

- Ambulant behandling ved psykiatrisk afdeling, hvor den dømte er forpligtet til at møde til behandling i det omfang, der bestemmes af overlægen.

Og det er faldet Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Nick Zimmermann, for brystet, og han spørger til, hvordan det kan hænge sammen. Ministeren er enig.

- Jeg deler til fulde frustrationen. Og det er ikke et spørgsmål om, at vi ’måske’ skal have set på det. Jeg har sat gang i at få set på det allerede. For jeg vil se en løsning på mit bord.

- Hvor længe det vil tage, kan jeg ikke foregribe, for der er meget jura i det, siger hun i Folketingssalen.

Over 100
Den irakiske dobbeltmorder er langtfra den eneste, der modtager førtidspension efter at være dømt til anbringelse.

I Folketingssalen oplyser Ane Halsboe-Jørgensen, at der i 2021 var 513 personer varetægtfængslet eller indlagt i retspsykiatrien ved dom. 158 af dem modtog førtidspension.

- Vi skal have noget ret og rimelighed ind i det. Og hvis man kan blive frataget førtidspension i fængslet, skal det samme så ikke kunne gælde i retspsykiatrien? Herunder for den konkrete sag, som spørgeren henviser til, siger ministeren.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce: