Minister vil gøre det lettere at bygge om i fredede huse

Kulturministeren fremsætter et lovforslag, som skal forenkle reglerne for ejerne af fredede bygninger

Hvis ejere af fredede ejendomme vil bygge om, vælte en væk, fjerne en stuk eller lægge nyt gulv, skal de i dag søge om tilladelse.

Men der skal være enklere regler for bevaringen af fredede bygninger, så det bliver lettere for ejerne af nogle af de cirka 9000 fredede bygninger at ændre ejendommene indvendigt.

Der mener kulturminister Mette Bock (LA), som med et nyt lovforslag vil ændre bygningsfredningsloven.

Når en bygning er fredet, skal der i dag søges om tilladelse til alle ændringer, der går ud over almindelig vedligeholdelse.

- I dag er der meget store krav forbundet med det at have en fredet bygning. Man skal være meget omhyggelig med, hvad det er for nogle forandringer, man foretager sig, siger kulturministeren.

I dag er der kun én fredningsværdi. Med lovforslaget lægger Mette Bock op til, at nogle fredede bygninger kun skal være fredet udvendigt.

Slots- og Kulturstyrelsen har netop lavet en omfattende kortlægning af alle fredede bygninger.

Det har vist sig, at nogle fredede bygninger har en stor fredningsværdi udvendigt, mens det indvendige i huset er lige så moderne som et hus, der er bygget i 70’erne eller 80’erne.

Det er i hvert fald tilfældet for omkring 500 fredede ejendomme, altså lidt over fem procent af allerede fredede bygninger i Danmark.

- I stedet for kun at have én fredningsværdi gør vi det sådan, at der er nogle bygninger, hvor fredningsværdien kun er udvendig, mens ombygninger, som vedrører det indre hus, skal være lempeligere, siger ministeren.

De nye regler vil også frigøre nogle administrative kræfter.

- Selv om man har med en bygning at gøre, som ikke har nogen fredningsværdi indvendigt, skal man så længe reglerne er, som de er, behandle alle ansøgninger grundigt, siger ministeren.

- Så vi vil komme til at spare noget tid, nogle ressourcer og noget gene, siger hun.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen