Minister vil have DR til at udlevere Panama-papirer

Skatteministeren vil have DR til at udlevere papirer fra Panama-lækagen

Forstå Panama-sagen på under to minutter

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) opfordrer DR til at udlevere papirer i Panama-lækagen, hvor 11,5 millioner dokumenter afslører mulige skatteunddragere.

Det sker efter flere afsløringer i medierne, som via en organisation for undersøgende har fået adgang til de lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

- Hvis man har oplysninger, der kan hjælpe Skat med at afsløre skattekriminalitet, bør man dele oplysningerne med skattemyndighederne, skriver skatteministeren på Facebook.

Politiken og DR har haft afgang til de lækkede dokumenter, men det er angiveligt kun DR, som skatteministeren har henvendt sig til.

I et brev til generaldirektør Maria Rørbye Rønn og bestyrelsesformand Michael Christiansen har ministeren opfordret DR til at udlevere de dele af de såkaldte Panama-papirer, der er relevante for Skat.

- Jeg mener, at DR – en statsejet public service-virksomhed – har et særligt samfundsansvar. Det indebærer, at de bidrager så aktivt som muligt til at hjælpe skattemyndighederne med at afdække eventuel skatteunddragelse, lyder det fra Karsten Lauritzen.

DR er dog hurtig ved havelågen til at afvise skatteministerens ønske.

- Vores rolle som vagthund adskiller sig ikke fra andre medier, så vi kan selvfølgelig ikke udlevere papirerne, siger Anne-Marie Dohm, direktør i DR, til Ekstra Bladet.

- Materialet er ikke overleveret til DR, så vi har adgang til materialet, men er ikke gatekeeper til materialet. Samtidig så kan medier jo ikke være vagthunde den ene dag, for så næste dag at servicere magthaverne.

Samfund Borgerlig uenighed om amnesti til skattesnydere

39.000 milliarder i skattely
På global plan vurderer lektor Niels Johannesen fra Københavns Universitet, at der gemmer sig omkring 39.000 milliarder kroner i skattely.

- Der er ikke nogen statistik man kan slå op i, fordi skattely i sagens natur er omgivet af en masse hemmelighedskræmmeri.

- Der er dog en ny metode, som jeg synes er utrolig overbevisende, og som baserer sig på international investeringsstatistik, siger Niels Johannesen.

Ifølge beregningerne er der altså over hele verden gemt 39.000 milliarder kroner i skattely. Det svarer ifølge Niels Johannesen til omkring 10 procent af de private formuer på globalt plan.

Tallet matcher de skøn, som formueforvaltere selv giver, hvis de bliver spurgt til, hvor mange penge, de tror, der er gemt i skattely.

- Det er et godt bud på de samlede globale formuer gemt i skattely. Det kan dog ikke bruges til at sige, hvilke lande formuerne hører til, siger Niels Johannesen.

- Jeg er særligt interesseret i Jyske Bank, lyder det fra Louise Schack Elholm (V) (Foto: AP) Dansk politik #Panamapapers: Nu skal bankdirektører stå skoleret for Folketinget

Ud fra Danmarks andel af den globale økonomi skønner han selv, at danskere kan have gemt 100 til 150 milliarder kroner i skattely. Det vil eksempelvis være nok til at finansiere en Kattegatbro, der vil gøre det muligt, at man køre fra Aarhus til København på én time.

110 kommentarer
Vis kommentarer