Minister vil tillade kommuner at forsikre frivillige

Landets 98 kommuner skal i fremtiden have mulighed for at forsikre besøgsvenner og andre frivillige

Arbejder du frivilligt i kommunen og kommer til skade, må kommunens forsikring ikke dække. Men det vil social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) lave om på.

- Civilsamfundet er for mig rygraden i vores samfund. Ved at deltage i foreningslivet, sociale indsatser eller integrationen af flygtninge og indvandrere har frivillige kræfter hver eneste dag taget ansvar for samfundets udvikling på sig, siger hun i en pressemeddelelse.

- De frivillige kan noget andet end det, "Systemdanmark" kan tilbyde, og der er fortsat behov for, at civilsamfundet kan være med til at løse samfundets udfordringer.

Statsforvaltningen afgjorde i december 2014, at kommunerne ikke må forsikre frivillige mod at komme til skade.

På den baggrund satte den daværende indenrigsminister, Morten Østergaard (R), gang i en undersøgelse af kommuners mulighed for at tegne ansvars- og ulykkesforsikringer for frivillige.

Konklusionen lyder i dag, at kommunernes forsikringer af frivillige er i strid med det grundlæggende princip om, at "begunstigelse af enkeltpersoner kræver lovhjemmel", skriver Social- og Indenrigsministeriet.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det nu er nødvendigt at ændre lovgivningen, så kommunerne i fremtiden kan forsikre de frivillige kræfter. Det vil jeg derfor tage initiativ til, siger Karen Ellemann.

De kommuner, der allerede i god tro har tegnet forsikringer for deres frivillige, vil i første omgang kunne beholde forsikringerne, skriver Social- og Indenrigsministeriet.

Hvis reglerne ikke er blevet lavet om før 1. juli næste år, vil kommunerne dog være nødt til at opsige eventuelle forsikringer.

6 kommentarer
Vis kommentarer