Ministre står fast: Integrationsydelsen er rimelig

Integrationsydelsen er blevet kritiseret for at være så lav, at folk knap kan leve af den. Ministre i samråd

Følg Politik

Det har givet udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) blod på tanden at se, at flere på integrationsydelse end tidligere kommer i arbejde.

Sådan siger hun onsdag, hvor hun er kaldt i samråd med sammen med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Temaet er ydelsen, der ifølge Institut for Menneskerettigheder ikke sikrer et eksistensminimum, hvilket er en grundlovssikret ret.

- Jeg ønsker ikke at skjule, at jeg er meget tilfreds med integrationsydelsen og den rolle, som den spiller i beskæftigelsen og i integrationen generelt, siger Inger Støjberg.

- Jeg er med på, at ydelsen er ret lav, og ja, den er lavere end kontanthjælp. Jeg er også helt med på, at man som modtager af integrationsydelse har en hverdag, hvor der ikke er mange penge, men det er heller ikke meningen.

- Det er stramt, men det er ikke urimeligt. Det mener jeg virkelig ikke, siger hun.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen erklærer sig enig i, at der er fundet "en god balance mellem ydelsesniveauet på den ene side og et reelt incitament til at arbejde på den anden. Det gælder også familier på integrationsydelse".

Hvor høj integrationsydelsen er, kommer an på, om man er enlig, gift, og om man har børn. En enlig forsørger får eksempelvis 11.993 kroner før skat om måneden at leve for.

Ydelsen blev indført i september 2015 og er siden blevet givet til cirka 40.000 personer i en eller flere perioder.

Formålet med den er todelt: At gøre det mindre attraktivt for flygtninge at komme til Danmark - og mere attraktivt for dem, der kommer, at arbejde.

Institut for Menneskerettigheder har udarbejdet en analyse af forholdene for familier på integrationsydelse og de valg, de må træffe i hverdagen.

Blandt andet må en far fravælge medicin til sig selv og sin kone.

- Sidst min datter var syg, spurgte jeg ind til prisen på medicinen, før jeg købte den. Det er jeg nødt til, fordi jeg i første omgang føler mig forpligtet til at give dem noget mad at spise, fortæller en far i analysen.

- Jeg har medicin, som jeg ikke tager, og det samme har min kone. Den medicin, vi kan holde til at undvære, undværer vi for at prioritere børnene, hedder det videre.

Inger Støjberg betragter analysen som et politisk indlæg, som ikke bidrager med nyt. Hun har inden samrådet sagt, at skal ydelsen justeres, bliver det i nedadgående retning.

- Vi skal ikke være verdens socialkontor, siger hun.

Det er Finn Sørensen fra Enhedslisten, som har kaldt ministrene i samråd.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind