Mink-milliarder til bankerne

Minkavlerne er dybt forgældet - staten går nu ind og dækker bankernes milliardtab. Det er både socialdemokratisk og liberalt, siger topfigurer

Politikerne taler langt og længe om, hvordan landets minkavlere skal kunne vende ryggen til deres erhverv på oprejst pande.

Derfor sendte en håndfuld partier i aftes en gigantisk milliardpakke deres vej i kølvandet.

Men de burde også tale højt og længe om den hjælpende hånd, som de i samme åndedrag stikker landets banker.

Minkavlerne er nemlig et særdeles forgældet folkefærd, og derfor går en stor del af de op imod 18,8 milliarder redningskroner til bankerne.

Nærmere bestem vurderer Finansministeriet, at 8,5 milliarder kroner kommer til at blive kanaliseret fra statskassen og over i banker og kreditinstitutter som følge af aftalen.

'Når der ydes erstatning, tilfalder en del af erstatsninsbeløbet minkavlernes kreditorer afhængig af størrelsen på de udestående fordringer,' lyder det i aftalen.

Folk i kø
Den blev indgået mandag aften i Finansministeriet med fungerende finansminister Morten Bødskov (S) for bordenden.

- Er det god socialdemokratisk politik at dække bankerne, når de løber en risiko- og taber?

- Nej, det er helt normal politik. Når virksomheder skal afvikles, så er der kreditorer og blandt dem, er ofte banker.

- Men er enige om, at bankerne har løbet en risiko, og tabt?

- Jeg tvivler på, at du kan sætte det sådan op. Det er helt normal praksis, at har man gæld, ja, så står der gerne folk i kø for at skulle have betaling for gæld, man har givet den pågældende, siger Morten Bødskov.

Morten Bødskov fortæller, at minkaftalen er på plads.

God liberal?
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, forsvarede også kæmpeudskrivningen til bankerne.

- Du er god liberal. Nu betaler staten gælden til bankerne, er du blevet kommunist?

- Nej, det er jeg ikke. Jeg er stadig en god liberal. Jeg tror på, at når man påfører nogen et tab, så skal man erstatte dem det.

- Men vi er enige om, at bankerne har taget en risiko?

- Der er banker, som har lånt nogle penge ud. Staten har lukket et erhverv fra den ene dag til den anden. Når man påfører nogen et tab, så skal man erstatte det.

- Det er rimeligt, at bankerne får deres penge igen. Jeg har ikke noget had mod bankerne. Jeg synes bankerne også fremadrettet skal låne penge ud i Danmark, siger V-formanden til Ekstra Bladet.

Finansministeriet vurderer, at den gennemsnitlige minkavler har en gæld på knap ni millioner kroner.

Der var knap 800 fuldtidsavlere i landet indtil regeringens beslutning om at slå alle mink ned.

Læs mere om aftalen herunder

Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) ser til, mens Jakob Ellemann-Jensen taler med pressen mandag aften. Førstnævnte har landet aftalen sammen med LA, SF, V og R. Foto: Anthon Unger Dansk politik Minkavlerne får hvad de peger på

Jakob Ellemann-Jensen på Stengangen i Finansministeriet mandag aften. Foto: Anthon Unger Dansk politik Blev du snydt, Ellemann?

Dansk politik Aftale på plads - milliarder til minkavlere

Juraprofessor: Det er en flot aftale for minkavlerne

For minkavlerne ligner det en god aftale, vurderer Frederik Waage, professor i forfatningsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

- Umiddelbart synes det at være en flot aftale, hvis man ser det fra minkavlernes side, siger Frederik Waage.

- Helt overordnet er der grænser for hvor store ekspropriationserstatninger, man er vant til at få i Danmark, og det, som der lægges op til her, er ret vidtgående.

Han mener, at aftalen afspejler, at det har været et alvorligt indgreb, da regeringen i november beordrede alle mink aflivet.

- Jeg tror roligt, at man kan sige, at det her er danmarkshistorie.

- Vi har ikke oplevet før, at et helt erhverv bliver lukket ned som her. Og heller ikke, at man har givet en kompensation, der er af den her størrelsesorden.

/ritzau/

297 kommentarer
Vis kommentarer