Annonce:
Annonce:

Mink-Mogens tjekker egne sms'er: Kommission varsler mulig kontrol

Den tidligere fødevareminister Mogens Jensen skal selv gennemgå genskabte sms'er og udlevere relevante beskeder til Minkkommissionen, der varsler mulig 'kontrolgennemgang'

Minkkommissionen har identificeret Mogens Jensens nulstillede ministertelefon, og beskederne er genskabt. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Minkkommissionen har identificeret Mogens Jensens nulstillede ministertelefon, og beskederne er genskabt. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Minkkommissionen varsler et muligt kontrol-eftersyn af samtlige sms'er fra den tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) i minksagen.

Det oplyser kommissionen til Ekstra Bladet, efter det torsdag kom frem, at Mogens Jensens sms’er fra hans ministertelefon er blevet genskabt. Telefonen blev nulstillet efter normal praksis, da han trak sig som minister på grund af skandalen.

'I første omgang gennemgår Mogens Jensen og hans bisidder materialet og udleverer det for kommissionen relevante til os', skriver Minkkommissionen.

'Det gælder for Mogens Jensen, som det har gjort for alle andre, at kommissionen forbeholder sig retten til at foretage en efterfølgende kontrolgennemgang af det samlede materiale (i dette tilfælde samtlige genskabte sms’er)', lyder det i den skriftlige kommentar fra kommissionen.

Annonce:

Afventer Mink-Mogens
Den centrale minister under minkskandalen oplyste til Ekstra Bladet torsdag, at hans 'sms’er er taget ned via iCloud'. Derfor kan Mogens Jensen nu gennemgå beskederne, hvorefter Minkkommissionen tager stilling til kontrol.

'Kommissionen afventer nu i første omgang materialet og har således ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til, hvorvidt der skal foretages en kontrolgennemgang', oplyser Minkkommissionen.

Mogens Jensen har afgivet forklaring i Minkkommissionen, hvor der ikke blev spurgt til sms'er genskabt fra ministertelefonen. Der var derimod sms'er fra ministerens særlige rådgivers telefon til Mogens Jensen.

Da Mette Frederiksens sms'er ikke kan genskabes af politiets eksperter, er det derfor fortsat uvist, om der er sms'er mellem statsministeren og den centrale minister i minkskandalen.

Mulig genindkaldelse
Det er også uvist, om Minkkommissionen vil genindkalde Mogens Jensen til at afgive forklaring.

Annonce:

'Mogens Jensen blev i forbindelse med sin afhøring af formanden informeret om, at det ikke kunne udelukkes, at der kunne blive tale om en genafhøring. Det vil kommissionen vurdere, når vi er blevet bekendt med indholdet af det genskabte materiale', oplyser Minkkommissionen.

Ekstra Bladet har derefter forgæves stillet den tidligere S-minister en række spørgsmål - såsom om der er sms'er med Mette Frederiksen.

'Det er hvad jeg kan sige for nu, og ift. videre proces henviser jeg til kommissionen,' oplyste Mogens Jensen torsdag.

Det svarer Mogens ikke på

Mogens Jensens minister-sms'er er genskabt, men her er, hvad vi endnu ikke kan få svar på fra den tidligere S-minister.

- Er det dig og din bisidder, som gennemgår materialet?

- Eller er minkkommissionen inde over på nuværende tidspunkt?

- Har du/andre fundet relevante beskeder?

- Er der beskeder mellem dig og Mette Frederiksen?

I sidste uge blev det meldt ud, at Mette Frederiksens sms'er ikke kan genskabes.

Telefon slettes
Når en minister stopper i et ministerium, bliver indholdet på telefonen i udgangspunktet nulstillet, så telefonen kan overtages af en ny medarbejder.

Men nu er Mogens Jensens telefonbeskeder genskabt.

Dermed kan offentligheden gøre sig håb om at få indblik i den tidligere fødevareministers eventuelle sms-korrespondancer fra den periode, hvor regeringen gav den ulovlige ordre til at aflive alle landets mink.

Annonce:

Bombarderet
I forvejen er det kommet frem i kommissionen, at Mogens Jensens departementschef, Henrik Studsgaard, blev bombarderet med sms'er fra sin kollega i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, i de afgørende mink-dage.   

Her slog Bertelsen fast i direkte vendinger, at Mogens Jensen skulle påtage sig ansvaret for mink-skandalen.

Korrespondancen stammer imidlertid fra Henrik Studsgaards telefon, da sms'er på Barbara Bertelsens telefon automatisk er blevet slettet efter 30 dage. Det samme gør sig gældende med statsminister Mette Frederiksens beskeder.

Politiets teknikere kunne dog ikke genskabe statsministerens sms'er samt slettede beskeder fra tre topembedsmænd i Statsministeriet. Blå blok vil nu have Forsvarets Efterretningstjeneste på sagen.

De vilde sms'er

BB = Barbara Bertelsen
HS = Henrik Studsgaard

9. november 2020

BB, 19:57:
'Hvornår kommunikerer i (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;)'

HS, 19:57:
'Lige om lidt - vi skal lige have godkendt præciseret brev til minkavlerne'

BB, 19:58:
'Fint'

BB, 20:00:
'Max ydmyghed. Hører hele tiden jeres linjer fra jeres folk/SR (særlig rådgiver, red.), der prøver at komme uden om selv at tage ansvaret på sig. Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig. Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre - herunder regeringen bredt og dermed stm (Statsministeriet, red.) - kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere.'

HS, 20:02:
'Kommunikationslinje skulle gerne være afstemt med jer - vi beklager at det i brevet ikke fremgik at der var tale om opfordring til aflivning af raske farme.....'

BB, 20:04:
'OK. Men i offentlighed vigtigt at erkende, at det er en fejl, som man beklager, ikke kun brevet men hele rodet om hjemmel. Bare hiv plasteret af ;)'

BB, 20:06:
'Nok vigtigt du propper (prepper, red.) ham virkelig klart. Hidtil har vi kun hørt ham skyde på andre …. enten direkte eller slet skjult.'

BB, 21:00:
'Har I ikke erkendt, at det er begået en fejl? Lyder som endnu en omgang, der gør mere skade end gavn.'

BB, 21:03:
'Og I taler om “regeringen” - dvs. præcis det modsatte af selv at tage sit ansvar på sig.'

BB, 21:08:
'I har gemt jer i “regeringen” og ikke er kendt egen fejl i processen. Meget lidt overbevisende det her.'

BB, 23:22:
‘Vil du ringe med det samme’

HS, 23:33:
‘Har talt med Mogens og givet ham et klart budskab. ‘

BB, 23:36:
‘Det er meget, meget skidt det her. Ægte tillidsbrud.'

12. november 2020

BB, 08:12:
'I to (Henrik Studsgaard og Per Okkels, red.) skal redde den her sammen nu. I skyder på hinanden begge to. Men det er jeres begges ansvar! Og det er regeringens liv.'

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Politisk ordfører Jeppe Bruus (S) havde svært ved at svare på, hvorfor Mette Frederiksen ventede fra mandag til onsdag efter valget, før hun åbnede konvolutterne.

Politisk ordfører Jeppe Bruus havde svært ved at forklare ‘hvilke andre ting’, der forhindrede Mette Frederiksen i at få svar på, om det var lykkedes politiet at genskabe hendes sms’er. Ifølge hende var hun optaget af ‘andre ting’, men hvilke?

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:

Lyt til 'Ingen kommentarer' herunder eller i din foretrukne podcastapp. I denne uge handler det udelukkende om Dansk Folkeparti. Kom med ind bag de lukkede døre med en af Ekstra Bladets journalister.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: