Misbrugs-borgmester fortæller alt i ny bog: Var klar til at drikke urin

Den skandaliserede eksborgmester fra Fredericia, Thomas Banke, fortæller alt om løgn, identitets-svindel og narkomisbrug i ny bog

Den tidligere borgmester i Fredericia Thomas Banke (V) endte med at kollapse i en morfintåge over en buffet til et topmøde. Så måtte kollegerne reagere. Polfoto: Rumle Skafte.
Den tidligere borgmester i Fredericia Thomas Banke (V) endte med at kollapse i en morfintåge over en buffet til et topmøde. Så måtte kollegerne reagere. Polfoto: Rumle Skafte.
Følg Politik

Det startede med to piller ved køkkenvasken efter en lang arbejdsdag, før han skulle holde et foredrag for en gruppe unge mennesker i en spejderhytte.

Den 27-årige Venstreborgmester i Fredericia Thomas Banke havde morfin-pillerne liggende i skuffen fra en paradentose-operation, og den dag i 2010 gav de ham et kæmpe energi-boost. 

Hurtigt udviklede det sig dog til et regulært misbrug af morfin og sovepiller for borgmesteren med 4200 ansatte under sig i en af landets største byer. 

I en ny bog ’Borgmester på stoffer - Mine fire år i narkohelvede’ fra forlaget People’s Press fortæller Thomas Banke, hvordan han blev 'narkoman' og dræbte sin politiske karriere.

’Tre almindelige voksne mænd ville ikke overleve det, der nu var min faste morgendosis. De ville dø på stedet’, fortæller Thomas Banke til journalisten Henrik Qvortrup i bogen.

Anna Mee ikke alene: Her er Danmarks skandale-borgmestre

Morfin-misbrug

Når lægerne giver dig smertestillende morfin, er der høj risiko for, at du bliver dybt afhængig af medicinen.

Faktisk bliver en ud af ti afhængige af den morfin, som de får ordineret, oplyser overlæge Jette Højsted.

I 2015 fik ikke færre end 419.195 personer over 16 år behandling med morfin.

Det svarer til, at omkring 42.000 danskere blev afhængige af morfinen.

- Bare i løbet af et døgn kan der være gennembrud af abstinens-symptomer. Det kan være smerter i hele kroppen, lige som om man er ved at få influenza, forklarede overlæge Jette Højsted tidligere til Ekstra Bladet.

Thomas Banke: Jeg har fået en lærestreg

Kollapsede over buffet
Borgmesteren vidste alt om præparater såsom oxycontin og benzodiazepiner, og med egne ord var han ’under hastig nedbrydning som menneske’.

Alligevel holdt Banke misbruget skjult og blev ekspert i bortforklaringer. Facaden begyndte dog at krakelere, da borgmesteren kollapsede henover en buffet til et kommunalt topmøde i Aalborg.

Venstre tvang kort efter borgmesteren til psykiatrisk behandling, og da en intern mail ved en fejl blev sendt til lokale journalister, eksploderede sagen i efteråret 2012.

Pludselig føg det om sig med mistillidserklæringer, og en skandalesag om kommunens mastercard, der blev brugt til Bankes privatliv, ryddede forsiderne.

Banke renset

(Artiklen fortsætter under billedet)

'Borgmester på stoffer' fra forlaget People's Press
'Borgmester på stoffer' fra forlaget People's Press
 

Bankekød i Banke-land til Venstre

Løkke: Noget rod
Til sidst kaldte daværende Venstreformand Lars Løkke sagen for ’noget rod’, og Thomas Banke trak sig med ordene: Jeg har sjusket, ikke fusket.

Banke fortsatte dog misbruget, som kun blev vildere og vildere.

’Om jeg så havde været tvunget til at opløse stofferne i min egen urin og derefter drikke dén cocktail, ville jeg uden at betænke mig have gjort det’ står der i bogen.

I tiden efter politik fik Banke sine stoffer på det sorte marked, når han ikke via andres cpr-numre kunne svindle sig til piller på apoteket.

Fredericias vælgere vil have mindre personfnidder

Kæresten fortjener undskyldning
I dag mener Banke, at alle kan havne i samme situation. Det kræver blot ’et sammenfald af uheldige omstændigheder, og så sidder man i saksen’.

De fleste arbejdsdage på rådhuset blev gennemført i en morfintåge, men Banke vil alligevel stå på mål for de politiske beslutninger.

- Bogen er ikke nogen bodsgang i forhold til karrieren. Den politiske operation lykkedes, men patienten var meget tæt på at dø, siger han.

- Er der nogen, som du vil sige undskyld til?

- Der er mange, som jeg har sagt undskyld til. Især Louise, som jeg var kæreste med på det tidspunkt, fortjener en undskyldning, fortæller Banke.

Anna Mee ikke alene: Her er Danmarks skandale-borgmestre

Sådan spotter du et misbrug

Birthe Zink har drevet behandlingsstedet Møllen i 19 år, hvor hun dagligt modtager misbrugere. Hun giver her sit bud på, hvordan man kan spotte et misbrug. 

1. Se efter sygedage på fredage og mandage.

2. En misbruger har ofte mange undskyldninger. Her kan der være problemer med familien eller kærester. Generelt vil der hele tiden være mange undskyldninger for, at man ikke har det så godt.

3. Social-adfærd kan også spille ind. Ældre misbrugere vil ofte isolere sig selv for at få fred. Unge misbrugere er sværere at karakterisere, da det er mere normalt at feste meget og skeje ud.

4. Den pågældende ændrer sindstilstand på grund af et over-indtag, der kan føre til depressioner.

5. Man kan pådrage sig fysiske skader i form af sygdomme.

Birthe Zink oplever, at et misbrug oftest først kommer frem, når tingene virkelig vælter om ørerne for den pågældende.

- Mange kan passe et arbejde i mange år, inden det begynder at gå galt. Man siger i fagkredse, at arbejdspladsen er den sidste bastion for misbrugere. 

Stressramt borgmester allerede tilbage på mandag

Få hjælp til at komme ud af dit misbrug
Kontakt din praktiserende læge for at få vejleding om tilbud i din kommune til at komme ud af et misbrug.

Din kommune skal tilbyde gratis hjælp til behandling, og det kan være anonymt.

Alle kan dog finde hjælp på netstof.dk

Thomas Bankes afløser gået ned med stress

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind