Misbrugs-ekspert: Sådan bør narko kunne købes

Ligesom Joachim B. Olsen er misbrugseksperten Henrik Rindom tilhænger af at legalisere stoffer. Han har en klar formel for, hvordan det bør fungere i praksis

Foto: Espen Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Espen Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Politik

- Vi kan konstatere, at forbuddet ikke rigtig har haft nogen effekt. Vi har kun set en jævn stigning i forbruget gennem de sidste 30 år.

Sådan lyder det fra misbrugs-eksperten Henrik Rindom, når han skal forklare, hvorfor han er tilhænger af en legalisering af euforiserende stoffer.

Dermed er Henrik Rindom på linje med Joachim B. Olsen på spørgsmålet. LA-politikeren er således fortaler for en 'komplet legalisering' af hårde stoffer. 

Joachim B: Derfor skal hårde stoffer være lovlige

Når Henrik Rindom skal forklare, hvordan en sådan legalisering skal foregå i praksis, lyder det:

- Jeg så gerne, at vi som forsøgsordning turde prøve at påvirke det her marked på en anden måde. En ensidig legalisering vil nok kræve, at der komme en strøm af turister til Danmark. Så vi ville være nødt til meget restriktivt at sælge det i forretninger, som var statsejede. Vi ville være nødt til at få en klar dokumentation fra dem, der købte. Der skulle holdes stramme åbningstider, og fortjenesten skulle bruges på at hjælpe folk ud af forbruget, siger misbrugs-eksperten og fortsætter:

- Man skulle som minimum være borger i Danmark, og mængden, man kunne købe, skulle være reguleret. Der skulle være behandlingsmuligheder, eller i hvert fald en meget seriøs information koblet til det at modtage stofferne. Der skulle være mulighed for hjælp i baglokalet, hvis det var ved at gå for vidt.

- Fordelen er, at vi slipper helt uden om det kriminelle miljø, konstaterer han.

Tilgængeligheden er overstrømmende
- Er der ikke noget moralsk forkert i, at staten skal deale med stoffer, som folk potentielt kan dø af?

- Det er rigtigt, men hvis vi regulerede det... Du skal tænke på, at vi har 140.000 danskere, som er alkoholafhændige. Der findes ikke noget, der slår så mange ihjel, og som vi så hurtigt bliver afhængige af, som tobak. At tobak ikke er blevet forbudt for mange år siden, er helt ufatteligt. Det må være fordi, der er så mange penge i det, siger Henrik Rindom, der altså ikke mener, at hans forslag er mere moralsk forkert, end den måde salg af tobak og alkohol håndteres på i dag.

- Vi bliver ved med at sætte prisen ned på alkohol. Tilgængeligheden er overstrømmende, siger Henrik Rindom.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+