Mistænkt i Britta-sagen anholdt i lufthavn: Her var hans mål

Den nu anholdte i svindelsagen fra Socialstyrelsen skulle med flyet til Mozambique, da han blev fanget

Her ses den 38-årige mand, som er sigtet i svindelsagen.
Her ses den 38-årige mand, som er sigtet i svindelsagen.
Følg Politik

Kursen var sat mod hovedstaden i Mozambique, Maputo, da fælden klappede for en af de mistænkte i Britta Nielsens svindelsag.

Den 38-årige mand blev anholdt i Johannesburgs internationale lufthavn tirsdag aften, inden han nåede at stige på flyet til det østafrikanske land.

Oplysningen om den nu fængslede danskers destination kommer fra lederen af den sydafrikanske specialstyrke Hawks, general Lebeya.

Fængslet i Britta-sagen til Ekstra Bladet: Troede pengene kom fra arv

Den 38-årige sigtede i sagen bekræfter over for Ekstra Bladet, at han var på vej mod Mozambique.

- Vi forstår, at du var på vej til Maputo. Hvorfor?

- Jeg har et visum, som skal stemples igen for at blive fornyet. Det skulle holde i et år, men der kom en forkert exit-dato på, hvilket jeg så for sent, så jeg var nødt til at tage til Maputo.

- Så du skulle tilbage til Sydafrika?

- Ja, dagen efter, men det blev aldrig til noget.

Sigtet for groft hæleri
Den pågældende er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Den anholdte er konkret sigtet for at have modtaget værdier, herunder ejendomme og penge, fra den hovedmistænkte Britta Nielsen for mindst 3,6 millioner kroner. Det viser arrestordren, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Den anholdte oplyser, at det er lang tid siden, han sidst har været i kontakt med Britta Nielsen. Ikke desto mindre forklarer Bagmandspolitiet, at hans destination for rejsen tirsdag aften spiller en vigtig rolle for sagen efterforskning. 

- Jeg kan ikke komme ind på, hvor han ville rejse hen. Det ville være at afdække for meget af efterforskningen. Ganske enkelt fordi, der er andre mistænkte i sagen, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis til Ekstra Bladet.

Ud over Britta Nielsen, der er sigtet for at have svindlet Socialstyrelsen for 111 millioner kroner, er der to andre sigtede i sagen. Lige som den anholdte er de sidstnævnte omfattet af navneforbud.

Afsløring: Fængslet mand bank-overførte halv million under Brittas flugt

Fire er sigtet i sag om svindel for millioner

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende Britta Nielsen, en central medarbejder i Socialstyrelsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Yderligere tre personer mistænkes for at være indblandet i sagen.

Den ene - en mand - er blevet anholdt i Sydafrika. Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) torsdag.

Læs mere om sagen her:

* Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Den 25. september 2018 blev hun mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Beløbet ventes dog at stige.

* Svindlen skal være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger. Svindlen kan dog være begyndt allerede i 1997, oplyste bagmandspolitiet onsdag.

* Britta Nielsen blev mandag 5. november kl. cirka 5.30 i Sydafrika. Hun har siden slutningen af oktober været efterlyst internationalt og blev i Danmark varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede.

* Ifølge fortrolige indrejsedokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, rejste Britta Nielsen ind i Sydafrika den 23. september. Det var to dage før, hun blev politianmeldt.

* Hendes advokat, Nima Nabipour, har været i kontakt med kvinden. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyste advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober.

* Foruden den 64-årige kvinde er to kvinder og en mand sigtet i sagen.

* Manden blev anholdt tirsdag aften i sidste uge i Johannesburg International Airport i Sydafrika.

* Anholdelsen skete, da han forsøgte at rejse ud af landet, og der var en international arrestordre på ham. Forinden var han også blevet varetægtsfængslet in absentia.

* De to kvinder sigtes for hæleri. Manden mistænkes for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Han menes at have haft en hovedrolle i forhold til at bruge de svindlede penge fra styrelsen.

* De tre sigtede er beskyttet af navneforbud.

* Til den hovedmistænktes adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø- og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og "et lille" indestående i et dansk pengeinstitut.

* Onsdag oplyste bagmandspolitiet, at det i 2012 fejlbehandlede en underretning om, at en ansat i Socialstyrelsen havde overført millionbeløb til sig selv.

* Bagmandspolitiet efterforskede ikke sagen om de mistænkelige overførsler, men nøjedes med at underrette Skat som en sag om mulig skattesnyd.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, Virk.dk, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind