Mødes midt i kaos: Uffes parti 'i lodret styrt'

Alternativet ligner et parti i nedsmeltning, mener Ekstra Bladets politiske kommentatorer

Uffe Elbæk til Alternativets landsmøde i Odense for to år siden. Foto: Carsten Bundgaard
Uffe Elbæk til Alternativets landsmøde i Odense for to år siden. Foto: Carsten Bundgaard

ODENSE (Ekstra Bladet) For tre år siden holdt Uffe Elbæks parti landsmøde midt i feel good-vibes og dansede til 'Love is in the air' med hænderne i vejret.

I dag er luften snarere fyldt med frustrationer end kærlighed, når Elbæks tropper holder landsmøde midt i et hav af møgsager.

Se også: Uro i Alternativet: Uffe må gå af

Se også: Mistanke om regnskabsrod: Anmelder Elbæk

Meningsmålingerne peger kun i en retning. Ledende figuerer melder sig ud på stribe, og partiet har gennem længere tid været ramt af en række afsløringer om anklager om rod i økonomien og seksuelle overgreb.

Alt i alt ligner det alvorlige opløsningstendenser, mener Ekstra Bladets politiske kommenator, Henrik Qvortrup:

- Det tangerer efterhånden indre nedsmeltning. Jeg hørte for nyligt et interview med Uffe Elbæk, hvor han fremstod meget afvisende over for, at der skulle være et problem internt i Alternativet. Det kan i sig selv udgøre et problem. Han har en meget stædig og benægtende, alt imens at de her festligheder udspiller sig i hans parti, lyder det fra Henrik Qvortrup.

- Det største problem for Alternativet er, at de vælgere, der stemte på dem ved sidste valg, var tiltrukket af succes. Den må siges at være væk nu. Og nu læner Uffe Elbæk og Alternativet sig op ad et spærregrænseproblem. Der har været talt meget om stemmespild i blå blok. Men - og nu tillader jeg mig at inkludere Alternativet i rød blok - det kan også ende med stemmespild i rød blok, siger Henrik Qvortrup.

Alternativets møgsager

Møgsagerne begyndte for alvor at regne ned over Alternativet op til kommunalvalget i 2017.

Fremmedstyring og soloridt
Det kom frem, at en af partiets kandidater i København Stine Bardeleben Helles havde valgt at trække sig. I en intern mail kritiserede hun partiledelsens 'fremmedstyring' af lokalafdelingen i København. Desuden pegede hun på, at partiets spidskandidat i hovedstaden, Niko Grünfeld, var gået solo i sagen om det omdiskuterede boligbyggeri på Amager Fælled.

Krænkelser
Fem dage før kommunalvalget kunne Jyllands-Posten fortælle, at en krænkelsessag havde ramt Alternativet. Et ungt partimedlem havde efter en fest haft en grænseoverskridende oplevelse med en ældre medarbejder hos partiet på Christiansborg. Sagen førte til en overgrebsanklage, som blev meldt til politiet, men ifølge den anklagede blev der ikke rejst sigtelse. Den pågældende medarbejder blev fyret, men kort tid efter blev den vedkommende alligevel ansat i et projekt i udlandet.

Efterfølgende har Mathilde Boesen, der er tidligere næstforperson i partiet, stået frem og fortalt om krænkelsesagen. I Jyllands-Posten rettede hun en hård kritik af partiledelsens ageren.

– Selve håndteringen føltes som endnu et svigt, sagde hun til avisen.

Jyllands-Posten har desuden kunnet fortælle, at en anden ledende medarbejder i partiet havde  fået en skriftlig advarsel for at have optrådt i strid med partiets værdier.

Pik i slap tilstand
Jyllands-Posten kunne desuden berette, at ansatte i Alternativet var blevet opfordret af pressechef Magnus Haslebo til at sende billeder af deres 'pik i slap tilstand'. Opfordringen kom i en intern mail til partiets medarbejdere og folketingsgruppen. Billederne skulle bruges i forbindelse med en 100-års fødselsdag på Alternativets stamværtshus, Centralhjørnet, så partiet kunne give 'en lille fiffig collage'. Magnus Haslebo bemærkede, at partiets leder, Uffe Elbæk, 'selvfølgelig er med på idéen'

Fest på sexklub
Dagen før kommunalvalget frarådede gruppeformand René Gade sine kollegaer at deltage i en valgfest, som Alternativet i København skulle afholde. Festen skulle holdes på baren Monastic, der både kunne byde på en 'fuckswing' og 'dark room'.

Grünfelds dyre møbler
I oktober sidste år røg Alternativets kulturborgmester Niko Grünfeld ud i en møgsag, da Radio24syv afslørede, at han havde brugt 130.000 kroner på at indrette sit borgmesterkontor med designermøbler. Blandt indkøbene var tre borde til 36.000 kroner, to bænke til 14.000 kroner og en specialdesignet daybed til 10.000 kroner. Grünfeld gik ellers til valg på en 'bæredygtig indkøbsordning' i kommunen, hvor der skulle tages 'sociale' og 'økonomiske' hensyn. Niko Grünfeld trak sig som borgmester oven på sagen.

173.790 kilometer i et flysæde
I løbet af tre år lykkedes det Alternativets daværende politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, at tilbagelægge mindst 173.790 kilometer i et flysæde. Det kunne bloggen Free Speech Blog fortælle. Om nogen har Alternativet ellers klimaet som en mærkesag.På Facebook erkendte Carolina Magdalene Maier da også, at hun havde fløjet for meget. Desuden har Ekstra Bladet kunnet afdække, at Uffe Elbæk ligeledes havde været en ivrig kunde hos luftfartsselskaberne.

Mistanke om regnskabsrod
Senest har Ekstra Bladet afsløret, at en mistanke om uregelmæssigheder i regnskaberne for Alternativets folketingsgruppe er blevet sag for myndighederne. Bag anmeldelsen til Folketingets øverste instans, Præsidiet, står den tidligere kasserer i partiet, Theis Krarup Hansen.

– Der er en problemstilling omkring rod i økonomien. Der er blevet udvekslet beløb mellem landsorganisationen og Alternativets folketingsgruppe på Christiansborg. Det er ret nemt at se, at der ryger penge fra landsorganisationen til Christiansborg, men jeg har ikke kunnet få indblik i, hvad der så sker med dem derfra, forklarer han.

Også Hans Engell, der udgør den anden halvdel  af Ekstra Bladets kommentatorkorps, ser et parti i meget store vanskeligheder.

- Alternativet er inde i et lodret styrt. Der er markant indre uro, meningsmålingerne er elendige, og partiet er på vej ind i en valgkamp, hvor de risisikerer at komme under spærregrænsen. Der har kun været fokus på deres interne problemer og i meget lille grad på deres politiske platform, siger Hans Engell.

At de har markedsført sig med Uffe Elbæk som statsministerkandidat, ligner efterhånden en vittighed, siger Hans Engell, der samtidig undrer sig meget over Elbæks seneste udmelding på landsmødedagen om, at hans krav til både Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen forbliver hemmelige ind til efter valget:

- Det er meget, meget mystisk i forhold til vælgerne at sige: 'Vi stiller krav, men i får dem ikke at vide.' Et parti må vel kunne sige, hvad de prioriterer. Det er et meget mærkeligt mummespil. Uffe gør det bare utrolig svært for sig selv, lyder det fra Hans Engell.

205 kommentarer
Vis kommentarer