Annonce:
Annonce:

Mogens Glemsen: Så lidt kunne han huske

Under mink-afhøringen af daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) svigtede hukommelsen gevaldigt om centrale bilag og møder

Annonce:
Følg Politik

Mens Mette Frederiksen slettede sine sms'er, lader meget til, at tidligere fødevareminister Mogens Jensen har slettet sin hukommelse.

Varianter af sætningerne 'Det ved jeg ikke' eller 'Det kan jeg ikke huske' blev i hvert fald gentaget utallige gange under Minkkommissionens afhøring af daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) torsdag i retten på Frederiksberg.

Da afhøringen handlede om de afgørende dage 3. og 4. november 2020, hvor regeringen besluttede at slå alle mink ihjel og holde et pressemøde, begyndte Ekstra Bladet at tælle op.

19 huller i hukommelsen
I alt svigtede Mogens Jensens hukommelse på 19 centrale spørgsmål om de helt centrale dage fra udspørger Jakob Poulsen.

Det var ellers beslutninger og møder, der kostede folk deres livsværker og livsgrundlag, og kostede statskassen knap 20 milliarder kroner.

Annonce:

- Det kan virke mærkeligt, men jeg husker sådan set ikke så meget. Her gik det meget hurtigt. Jeg har selv prøvet at ransage min hukommelse, sagde Mogens Jensen.

Samtidig var der en lang række bilag og møder i dagene både op til og efter, som Mogens Jensen heller ikke kunne huske.

Derudover var der alle de gange, Mogens Jensen ikke kunne huske noget om alt muligt andet under afhøringen.

Husker ikke bilag om manglende hjemmel

I et bilag fra slutningen af september 2020, der blev sendt som orientering til Mogens Jensen forud for et forberedende møde i regeringens økonomiudvalg, blev der beskrevet forskellige scenarier for fremtiden for minkavl i Danmark. Her fremgik et scenarie om 'aflivning af alle danske minkbesætninger', og det fremgik, at det kræver to lovændringer.

 - Jeg kan ikke huske, at jeg har fået det her på det her tidspunkt. Jeg ved jo, at når der kom den type af dokumenter, hvor det handlede om et møde, jeg ikke selv skulle deltage i, der brugte jeg det til at orientere mig om, hvad der var i pipeline. Nu kan jeg efterfølgende konstatere, at jeg heller ikke har været inde og kigge i det her bilag.

Husker ikke orientering om cluster 5-mutation

Under afhøringen oplyste Mogens Jensen i første omgang, at han ikke blev bekendt med den frygtede cluster 5-mutation før et møde med Kopenhagen Fur 2. november 2020, og at han undrede sig over, at det er en interesseorganisation og ikke Statens Serum Institut, der skulle orientere ham om noget så vigtigt.

- Det er mærkeligt, at vi skal modtage sådan en information via en interesseorganisation. Den burde vi have fået direkte, sagde Mogens Jensen først under afhøringen.

Kort efter bliver Mogens Jensen dog spurgt til, om ikke hans embedsmænd faktisk havde orienteret ham om mutationen inden mødet med avlerne.

- Det kan godt være rigtigt, lød det så fra Mogens Jensen.

Husker ikke forløb op til afgørende møde

Mogens Jensen kunne ikke huske noget særligt fra forløbet op til regeringens koordineringsmøde 3. november 2020, hvor beslutningen om at aflive alle mink blev truffet.

- Det kan virke mærkeligt, men jeg husker sådan set ikke så meget. Her gik det meget hurtigt. Jeg har selv prøvet at ransage min hukommelse. Hvornår er det, det går op for os ... Jeg afventede også selv, hvordan det samlet set blev fremstillet fra Sundhedsministeriet. Det er der, ansvaret ligger i forhold til, hvad det har af effekt på folkesundheden. Det er det, der bliver fremlagt på selve mødet og bliver tydeligt: Det her har sådan en risiko i sig, at man er nødt til at træffe en mere vidtgående beslutning, end vi har lagt op til.

Husker ikke afgørende sætning, der blev slettet

'En total nedslagtning inklusive af alle avlsdyr vurderes at være fatal for branchen'.

Denne centrale oplysning blev slettet fra et cover fra Mogens Jensens eget ministerium, som blev fremlagt på mødet 3. november 2020. Det var dette cover, der dannede grundlag for at aflive alle mink, og sætningen blev fjernet 'efter dialog mellem Justitsministeriet og Statsministeriet'. Men det papir og den formulering kunne Mogens Jensen altså ikke huske noget om.

- Jeg kan ikke huske, at jeg har set det papir. Jeg tror ikke, jeg ville få et papir, hvor der var lavet understregninger.

Husker ikke, hvem der foreslog at aflive alle mink

Mogens Jensen kunne ikke huske, hvilken person der på regeringsmødet 3. november 2020 som den første foreslog at aflive alle mink. Han var heller ikke sikker på, hvilket ministerium der først nævner denne mulighed.

- Jeg kan simpelthen ikke huske, om det er noget, der kommer som en indledende forelæggelse fra Justitsministeriet, eller om det kommer fra Sundhedsministeriet.

Husker ikke statusmøde efter pressemøde

Mogens Jensen deltog i et efterfølgende statusmøde ovenpå pressemødet, hvor manglende hjemmel i forhold til at give kompensation for aflivede mink udenfor zonerne blev drøftet.

Men Mogens Jensen kan ikke huske noget fra mødet.

Det affødte et dybt suk fra rettens udspørger, Jacob Lund Poulsen.

Kan ikke huske om han fik reaktioner på omstridt citat

Det skabte røre, da Mogens Jensen til blandt andet Ekstra Bladet 8. november 2020 udtalte, at 'regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor havde man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud'.

Han kunne dog ikke huske, om det var en udtalelse, som nogle af hans kollegaer reagerede på.

- Det kan jeg ikke huske, lød svaret.

Der var dog også ting, som stod lysende klart i Mogens Jensens hukommelse.

Mogens Jensen husker tydeligt, at han ikke blev advaret om manglende lovgrundlag. At han ikke så et skandalebrev, før det blev sendt til minkavlerne.

At der slet ikke blev talt om lovhjemmel på centralt møde. Og at Mogens Jensen ikke læste vigtige bilag.

Det husker Mogens

Mogens Jensen husker tydeligt, at han ikke blev advaret om manglende lovgrundlag.

At han ikke så et skandalebrev, før det blev sendt til minkavlerne.

At der slet ikke blev talt om lovhjemmel på centralt møde.

Og at Mogens Jensen ikke læste vigtige bilag.

Blev ikke advaret

Mogens Jensen gentog gang på gang, at han først blev opmærksom på den manglende lovhjemmel om aftenen 7. november 2020.

Det skete på en mail modtaget klokken 18.31, der er sendt fra ministersekretæren og indeholder blandt andet telefonnumre på ordførerne, som skal have et opkald.

Det undrer udspørgeren, at hvis ministeren først lærer om det manglende lovgrundlag i en mail 7. november, at mailen så ikke lægger ud med at sige, at der er et hjemmelsproblem.

I stedet er der talepinde, til når ministeren skal ringe rundt til ordførerne i Folketinget, da regeringen har brug for tre fjerdedeles opbakning for at få hastegodkendt et lovforslag.

- Der kom bare en mail dumpende, uden at du var orienteret? lød det fra udspørgeren.

Og det undrer udspørgeren, at ingen af topembedsmændene i hans eget ministerium eller Justitsministeriet tilsyneladende har fortalt ham det.

En mailudveksling mellem rådgiver Søren Andersen og afdelingschef Tejs Binderup fra Fødevareministeriet og stabschef Martin Justesen i Statsministeriet veksler da også mellem datoer 5. og 6. november for Mogens Jensens indsigt i manglende lovgrundlag.

Det afviser Mogens Jensen dog.

Læste ikke skandale-brev

Mogens Jensen oplyser, at han ikke så det brev, som blev sendt til minkavlerne, før det blev sendt ud den 6. november.

- Nej, jeg har fået det til orientering, efter det er sendt ud, siger Mogens Jensen.

Han fik det angiveligt til orientering den 7. november.

- Jeg anede ikke, at det brev var sendt ud til minkavlerne. Det ville jeg kunne have husket, hvis jeg havde godkendt det brev, fortæller den tidligere minister.

- Det ved jeg helt præcist, siger Mogens Jensen.

Brevet er centralt, fordi Fødevarestyrelsen beordrede samtlige mink aflivet, men det kunne myndighederne slet ikke kræve.

Den ordre var ulovlig, fordi der intet stod i loven om at aflive raske mink, der ikke er i nærheden af smittede minkfarme.

Helt konkret brugte Fødevarestyrelsen ordet 'skal' 31 gange i brevet, som er underskrevet af Hanne Larsen, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

Talte slet ikke om hjemmel

På det centrale møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020 blev der slet ikke talt om manglende lovgrundlag til at slå alle mink ihjel.

- Hjemmelspørgsmålet blev slet ikke diskuteret. Der er ingen diskussion overhovedet om hjemmel på mødet. Hvis der var et hjemmelsproblem, så havde det jo fremgået klart af indstillingen. Jeg havde slet ikke nogen tanker omkring hjemmelspørgsmålet, det ligger helt klart, siger Mogens Jensen.

Læste ikke centrale bilag

Mogens Jensen oplyser, at han ikke læste centrale bilag - udarbejdet af egne embedsmænd - forud for mødet i regeringens koordinationsudvalg, hvor det blev besluttet, at alle mink skulle dø.

Bilagene kom kl. 21.24 - mødet begyndte 21.30.

Der står ellers i bilagene, at der var problemer med hjemmel ift. nedlukning af minkerhvervet. Mogens Jensen oplyser også, at han ikke fremlagde bilagene på mødet i koordinationsudvalget.

Hukommelsessvigt eller ej, mink-skandalen endte med at koste Mogens Jensen posten som fødevareminister.

I dag er han Socialdemokratiets forsvarsordfører og formand for Transportudvalget på Christiansborg.

Annonce:

Kommissionen har til opgave at undersøge og redegøre for relevante myndigheders og ministres handlinger og involvering i forbindelse med beslutningen om at kræve alle mink aflivet.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør to kritiske interviews med Liberal Alliance og Venstre om mink-sagen i podcasten 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcastapp.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: